Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta39804.10.201814

10318-2016 (241)

Rakennustöiden keskeytys / Brahenkatu 17b (2016-1292)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 398

Kiinteistötunnus: 853-6-16-8

Osoite: Brahenkatu 17 b, 20100 Turku

Omistajat: As Oy Brahenkatu 17b, Turku

Kaupunkiympäristötoimiala, valvontalakimies Esa Mettälä 3.10.2018:

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Yllä mainitulle tontille on 31.5.2017 § 269 myönnetty rakennuslautakunnan päätöksellä rakennuslupa kerrostalon ja maanalaisen autosuojan rakentamiseksi. Lisäksi vireillä on lupahakemus (2018-737) rakennusaikaisille muutoksille.

Asemakaavan määräyksen mukaan tontille rakennettavan uudisrakennuksen tulee sopia ympäröivään rakennuskantaan eikä sen ulkoinen ilme saa heikentää synagogan kaupunkikuvallista asemaa. Rakennuksen tulee jatkaa tontilla 2003 olevan klassistisen asuinkerrostalon julkisivun, räystään ja harjan linjoja sekä muodostaa taustamainen seinä synagogalle.

Alkuperäistä rakennuslupaa käsiteltäessä ja päätettäessä naapuriyhtiön lausunnossa on erityisesti edellytetty yhtenäistä harja- ja räystäslinjaa naapuritalon kanssa ja tämä on ollut hankkeeseen ryhtyvien tiedossa.

Rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri on suoritetussa rakennekatselmuksessa 21.9.2018 havainnut seuraavaa:

”Kattorakenteiden toteutus ei vastaa myönnettyä lupaa. Lupakuvissa on esitetty, että katon harja ja räystäät jatkavat viereisen talon linjaa. As Oy Brahenkatu 17 b:n katto on noin puoli metriä korkeammalla kuin As Oy Liikeapulaisten talon katto. Rakennustyöt on keskeytettävä välittömästi niiltä osin, jotka liittyvät kattorakenteisiin.”

Maankäyttö- ja rakennuslain 180 §:n mukaan jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Keskeytysmääräys on annettu tiedoksi rakennuttajalle ja samalla on yhtiölle varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta.

Rakennuttaja on 27.9.2018 toimittanut vastineen. Rakennuttajan mukaan talon harja ja räystäs on tehty luvan mukaisesti eikä luvassa ole ehtoa siitä, että katon harjan ja räystäiden tulee jatkaa viereisen talon linjaa. Harja on rakennuttajan mukaan myös samassa korkeusasemassa naapuritalon kanssa ja räystäs vain 9 cm ylempänä kuin naapuritalon räystäs. Lisäksi palomuuri katkaisee sekä talojen kattojen harjat että räystäät. Kaavamääräyksestä johtuen alinta lattiakorkeutta ei ole voitu tehdä alemmaksi.

Rakennuttaja on laittanut myös muutosluvan vireille samalla kun vastine on toimitettu.

Päätöksen perustelut

Rakennustyö on toteutettu osittain myönnetyn rakennusluvan vastaisesti. Rakennustyön jatkaminen ei ole tarkoituksenmukaista ennen kuin on selvitetty voidaanko muutokselle myöntää rakennuslupa.

Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö viranhaltijan antama keskeytysmääräys voimassa. Rakennusvalvontaviranomaisen on myös ratkaistava, ilmoitetaanko asia poliisille syytteen nostamista varten.

Oheismateriaali 1Keskeytysmääräys 24.9.2018

Va. rakennustarkastaja Jonna Vinberg:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen saakka, kunnes muutokselle on mahdollisesti myönnetty rakennuslupa ja lupapäätös on saanut lainvoiman tai hakijalle on myönnetty lupa suorittaa rakennustyöt ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että luvattomasta rakentamisesta ilmoitetaan poliisille, koska tekoa ei ole olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä. Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olevat kaikki osapuolet ovat kokeneita ammattilaisia.

Lisäksi lautakunta päättää, että tontin omistajalta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 600 euron maksu.

LAINKOHDAT:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 134 § 1 mom., 150 e §, 180 § ja 186 §  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAs Oy Brahenkatu 17 b, Turku
tiedLounais-Suomen poliisilaitos