Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta39004.10.20186

8084-2017 (241)

Turun hallinto-oikeuden päätös 21.9.2018 rakennuslupaa koskevaan valitukseen / Turun kauppatorin alue, kiinteistöt 853-6-9902-0 ja 853-6-9901-0

Tiivistelmä:

Rakennuslautakunta on Turun Toriparkki Oy: n hakemuksesta myöntänyt rakennusluvan kokonaisalaltaan 18 978 m²: n suuruisen maanalaisen pysäköintihallin rakentamiseen sekä nykyisten torirakennusten (6 kpl) purkamiseen. Samalla on myönnetty aloittamisoikeus hankkeelle ennen päätöksen lainvoimaiseksi tuloa. Naapuritonttien omistajat, Asunto-Osakeyhtiö Pyramid ja Turun ortodoksinen seurakunta ovat tehneet päätöksestä valituksen hallinto-oikeudelle, joka on hylännyt Asunto-Osakeyhtiö Pyramidin valituksen. Turun ortodoksisen seurakunta on peruuttanut valituksensa. Lautakunta merkitsee asian tiedoksi.

Rlupalk § 390

Ympäristölakimies Ville Erkkola 26.9.2018

Turun hallinto-oikeuden ratkaisu

Turun ortodoksisen seurakunnan valituksen osalta asian käsittely hallinto-oikeudessa raukeaa, koska valitus on peruutettu.

Hallinto-oikeus hylkää Asunto-Osakeyhtiö Pyramidin valituksen.

Asunto-osakeyhtiö Pyramidin valituksen mukaan lautakunnan päätös on kumottava ja lupahakemus hylättävä sekä päätöksen täytäntöönpano kiellettävä, kunnes asia on lainvoimaisesti ratkaistu. Perusteluina Asunto-osakeyhtiö Pyramidi esittää, että rakennushanke ei ole asemakaavan mukainen, rakennus haittaa tarpeettomasti naapurina olevaa valittajaa, kiinteistöliikelaitoksen toimialajohtaja antaessaan valtuutuksen rakennusluvan hakemiseen ei ole voinut ylittää kaupunginvaltuuston asettamia ehtoja, rakennusluvassa ei ole otettu huomioon asetuksen edellyttämää väestönsuojan rakentamisvelvoitetta sekä, että rakennuslupa-asian käsittely on ollut virheellistä, koska rakennushankkeen suunnitelmiin on tehty muutoksia nähtävänä oloaikana, joten kuulemismenettely olisi tullut järjestää uudelleen.

Kauppatorin aluetta koskeva asemakaava on laadittu nyt kyseessä olevaa rakennushanketta varten. Asemakaavalla on lainvoimaisesti ratkaistu, että kyseessä olevalle rakennuspaikalle on mahdollista rakentaa maanalainen pysäköintihalli. Asemakaavaa laadittaessa on ollut käytettävissä useita alueen maaperään ja pohjaveteen liittyviä selvityksiä joissa on muun ohella arvioitu maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen vaikutuksia ympäristön rakennusten perustuksiin. Selvitysten perusteella on todettu, että edellä todettu rakennushanke on toteutettavissa rakennusteknisesti turvallisesti ja niin, ettei siitä aiheudu Asunto-Osakeyhtiö Pyramidille sellaista kohtuutonta haittaa, joka kaavalle asetettavia tavoitteita tai vaatimuksia syrjäyttämällä voidaan välttää. Asemakaavalla on myös ratkaistu pysäköintihallin sisäänajoluiskan sijainti Yliopistonkadulla. Myönnetyssä rakennusluvassa sisäänajoluiskan sijainti on asemakaavan mukainen.

Rakennuslupahakemuksen asiakirjat ja suunnitelmat ovat ilmoitetun mukaisesti olleet nähtävillä kaupungin rakennusvalvonnassa. Rakennuslupahakemuksen ilmoittamisen jälkeen suunnitelmiin tehdyt muutokset ovat olleet teknisiä muutoksia ja täydennyksiä ja myös aikaisemmat lupapiirustukset ovat olleet nähtävillä. Suunnitelmiin tehdyt muutokset eivät siten ole edellyttäneet naapureiden uutta kuulemista.

Kun otetaan huomioon pelastuslaitoksen lausunnossa esitetty sekä rakennushankkeen laadusta saatu selvitys, kyseessä olevan pysäköintihallin rakentaminen ei edellytä väestösuojan tekemistä. 

Edellä todetuin perustein rakennushanke on rakennusluvan yhteydessä myönnettyjä vähäisiä poikkeamisia lukuun ottamatta aluetta koskevan asemakaavan mukainen. Koska kysymyksessä on voimassa olevan asemakaavan toteuttamista koskeva rakennushanke ja kun lisäksi otetaan huomioon rakennuslupaan liitetyt määräykset muun ohella rakentamisen aikana tehtävästä pohja- ja orsivesien ja lähirakennusten painumien seurannasta sekä laadittavista seurantasuunnitelmista, pysäköintihalliin liittyviä rakenteita ei myöskään sijoiteta tai rakenneta niin, että ne tarpeettomasti haittaavat naapuria. Rakennuslautakunnan päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 21.9.2018

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.