Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö13221.09.2018 

8555-2018 (11 02 02)

Päätös Turun Seudun Vesi Oy:n hakemuksesta koskien muutoksia talousvettä toimittavan laitoksen Turkuun, Raisioon ja Naantaliin johdettavan veden käsittelyssä ja jakelussa

Ympäristöterveys, terveystarkastaja Satu Ylhäinen 20.9.2018:

Asianosainen, johon päätös kohdistuu

Turun Seudun Vesi Oy

Maariankatu 1

20100 Turku

y-tunnus 0141915-3

Kotipaikka Turku

Asian käsittely

Turun Seudun Vesi Oy (TSV Oy) on tukkuvesilaitos, joka toimittaa talousvettä Kaarinaan, Lietoon, Naantaliin, Paimioon, Paraisiin, Raisioon ja Turkuun. Myöhemmin vettä tullaan toimittamaan myös Maskuun ja Nousiaisiin. Toiminnan tehostamiseksi ja varmistamiseksi TSV tekee muutoksia veden jakeluun ja käsittelyyn.

TSV Oy rakennuttaa uuden runkovesilinjan Saramäki-Parolanpuisto välille. Tämän linjan kautta talousvettä voidaan jatkossa johtaa Turun Saramäen kalliosäiliöstä suoraan Raisioon. Nykyisin Saramäen kalliosäiliöstä toimitetaan talousvettä Saramäki-Halinen runkovesijohdon kautta Turkuun, Raisioon ja Naantaliin ja Saramäki-Moisio-linjaa pitkin Turun pohjoisosiin. Uuden runkovesilinjan valmistuttua Raisioon ja Naantaliin toimitettava vesi johdetaan pääasiassa tätä linjaa pitkin. Uutta runkovesilinjaa pitkin johdetaan vettä myös Turun pohjoiseen painepiiriin. Uuden runkovesilinjan käyttöönoton jälkeen noin puolet aikaisemmin Saramäki-Halinen -linjan vesimäärästä johdetaan uutta linjaa pitkin.

Kahden runkovesilinjan käyttö mahdollistaa vedenjakelun myös toisen linjan häiriötilanteissa ja näin ollen parantaa vesihuollon toimintavarmuutta. Uusi linja mahdollistaa tulevaisuudessa vedenjakelun myös Makuun, Nousiaisiin, Ruskolle ja Mynämäelle. Uuden runkolinjan käyttöönotto tapahtuu vuoden 2018 loppuun mennessä.

Uuden runkovesilinjan rakentamisen yhteydessä lisätään Saramäen kalliosäiliöön UV-desinfiointijärjestelmä nykyisen klooriamiinidesinfiointijärjestelmän rinnalle. UV-desinfioinnista tulee primääridesinfiointijärjestelmä TSV Oy:n toimittamalle tekopohjavedelle. Desinfiointilaitteet asennetaan linjoihin Saramäki-Halinen, Saramäki-Parolanpuisto ja Saramäki-Moisio. UV-käsittelyn desinfiointiteho on mitoitettu säteilytehon arvoon 400 J/m2. Klooriamiinidesinfiointia jatketaan edelleen verkoston mikrobiologisen laadun varmistamiseksi. Ammoniumkloridi vaihdetaan vaiheittain ammoniumsulfaatiksi. Muutokset koskevat TSV Oy:n Turkuun, Raisioon ja Naantaliin toimittamaa vettä. UV-desinfiointilaitteiden käyttöönotto tapahtuu vaiheittain ja ensimmäiset laitteet otetaan käyttöön syyskuussa 2018 Saramäki-Moisio linjalla. Saramäki-Parolanpuisto linjan UV-desinfioinnin käyttöönotto tapahtuu vuoden loppuun mennessä ja Saramäki- Halinen linjan alkuvuonna 2019.

Valvontatutkimusohjelma päivitetään vastaamaan muuttunutta tilannetta syksyn 2018 aikana. Valvontatutkimusohjelma ja näytteenottosuunnitelma tehdään valmiiksi ennen Saramäki-Halinen runkovesijohdon käyttöönottoa.

Toimijan kuuleminen

Asia ratkaistiin toimijaa kuulematta, koska toimijan hakemus hyväksyttiin sellaisenaan, eikä se koske toista asianosaista.

Lausunnot

Asiassa pyydettiin Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) lausuntoa.

Aluehallintoviraston ja ELY-keskuksen yhteinen talousveden laatua seuraavalla talousvesityöryhmällä ei ollut huomautettavaa hakemuksesta. 

Liedon ympäristöterveyspalvelut antoivat myös lausunnon, jossa katsoivat vesihuollon toimintavarmuuden paranevan muutosten myötä. Klooriamiinidesinfioinnin säilyttämistä pidettiin lausunnossa tärkeänä. Lisäksi esitettiin, että valvontatutkimusohjelman, mukaan lukien laitoksen omavalvonta, päivittämisen lisäksi tulee päivittää riskinarviointi ja riskien hallinta vastaamaan muuttunutta tilannetta. Myös varautuminen häiriötilanteisiin tulee arvioida muutosten myötä. 

Perustelut

Vettä toimittavalla laitoksella on voimassa oleva valvontatutkimusohjelma, jonka mukaisesti laitoksen toimintaa valvotaan. Toimitettava vesi on Sosiaali- ja terveysministeriön talousvesiasetuksen 1352/2015 ja 683/2017.

Suoritettavat muutokset parantavat alueellista toimintavarmuutta ja vedenkäsittelyä.

Asiakirjat

Oheismateriaali1 Turun Seudun Vesi Oy:n muutoshakemus 24.7.2018

Oheismateriaali2 Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto 14.9.2018.

Oheismateriaali3 Liedon ympäristöterveyspalveluiden lausunto 14.9.2018

Sovelletut säännökset ja perusteena olevat asiakirjat

Terveydensuojelulaki (763/94) 18§

Hallintolaki 33 §, 34 §, 36 §

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (1352/2015)

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta (683/2017)

Ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall:

PäätösTurun kaupungin ympäristöterveyspäällikkö päättää, että Turun Seudun Vesi Oy:n hakemus hyväksytään koskien uuden Saramäki-Halinen runkovesilinjan käyttöönottoa ja UV-desinfioinnin lisäämistä Saramäen kalliosäiliön kolmeen linjaan.

Tukkuvesilaitoksen valvontatutkimusohjelma mukaan lukien laitoksen omavalvonta, näytteenottosuunnitelma, riskinarviointi, riskien hallinta ja varautuminen häiriötilanteisiin tulee päivittää ajantasaiseksi vastaamaan muuttunutta tilannetta.

Voimassaolo

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voi hakea muutosta tekemällä rakennus- ja lupalautakunnalle oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimusohje on tämän päätöksen liitteenä.

Allekirjoitus

 

Ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall

Lisätietoja

Lisätietoja antaa Olli Sjövall, puh. 050 4071524,

s-posti olli.sjovall@turku.fi

Liitteet

Oikaisuvaatimusohje

Jakelu

tiedLiedon kunta
tiedLounais-Suomen aluehallintovirasto
tiedRaision kaupunki
aoTurun Seudun Vesi Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta