Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta36520.09.20183

5539-2018 (08 00 00, 08 01 00)

Lausunto runkobussilinjaston linjastoluonnoksesta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään lausunnon antamista runkobussilinjaston linjastoluonnoksesta viranomaislautakunnan näkökulmasta.

Rlupalk § 365

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 13.9.2018:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on 16.5.2018 § 97 päättänyt lähettää runkobussilinjaston linjastoluonnoksen lausunnoille siten, että kirjalliset lausunnot ja mielipiteet pyydetään antamaan 31.8.2018 mennessä.

Erityisesti on pyydetty vastaamaan seuraaviin kysymyksiin.

  1. Kuinka näette linjastomuutoksen vaikuttavan edustamanne tahon toimintaan?
  2. Mitä positiivisia ja negatiivisia muutoksia uudistus mielestänne tuo?
  3. Mitkä VE1:ssä esitetyistä parannuksista suhteessa VE2 tulisi toteuttaa? Miksi?
  4. Mitkä VE1:ssä esitetyt parannukset näette vähemmän tarpeellisina? Miksi?

Seudullisen joukkoliikenteen edustaja on esitellyt asiaa rakennus- ja lupalautakunnan kokouksessa 6.9.2018.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Rakennus- ja lupalautakunta toimii kaupunkiympäristölautakunnan viranomaisasioita käsittelevänä lautakuntana, minkä vuoksi lausunto keskittyy viranomaisnäkökulmaan. Kysymysten osalta lautakunta toteaa seuraavaa.

  1. Linjastomuutoksella tai valittavalla vaihtoehdolla ei ole merkittävää vaikutusta rakennus- ja lupa-lautakunnan toimialan kannalta.
  2. Positiivisena vaikutuksena voidaan todeta hankkeen tukevan kaupungin tavoitteiden toteutumista mm. keskustan ja tiedepuiston kärkihankkeiden sekä joukkoliikenteen lisäämisen ja ilmastotavoitteiden osalta. Runkolinjaston varrella asuvien ja työskentelevien osalta joukkoliikenteen palvelutaso tulee todennäköisesti paranemaan. Kielteisinä vaikutuksina tulee olemaan joukkoliikenteen ja kaupungin kustannusten nousu infran rakentamisen ja kalustomuutosten johdosta. Osalle matkustajista muutos aiheuttaa sen, että he joutuvat vaihtamaan bussia siirryttäessä syöttöliikenteestä runkolinjaston vuoroihin ja heidän kokonaismatkustusaikansa tulee todennäköisesti pidentymään.

Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta kiinnittää huomiota siihen, että hankkeen mahdollisesti edellyttämiä viranomaislupia haetaan riittävän ajoissa. Lisäksi kaupungin pysäköintijärjestelyihin vaikuttavat muutokset on hyvä saattaa pysäköinninvalvonnan tietoon hyvissä ajoin.

Linkki lausuntomateriaaliin https://www.foli.fi/fi/runkolinjasto

Oheismateriaali 1Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan päätös 16.5.2018 § 97

Oheismateriaali 2Lausuntopyyntö

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle edellä esitetyn mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Raekallion alla oleva muutosehdotus raukesi kannattamattomana.

Täydennysesitys esityslistan kohtaan 3 Lausunto runkobussilinjaston linjastoluonnoksesta Lautakunnalle esitetään lausunnon antamista runkobussilinjaston linjastoluonnoksesta viranomaislautakunnan näkökulmasta.

1. Positiivisena vaikutuksena voidaan todeta hankkeen pääsääntöisesti tukevan kaupungin tavoitteiden toteutumista mm. keskustan ja tiedepuiston kärkihankkeiden sekä joukkoliikenteen lisäämisen ja ilmastotavoitteiden osalta. Runkolinjaston varrella asuvien ja työskentelevien osalta joukkoliikenteen palvelutaso tulee todennäköisesti paranemaan. Kielteisinä vaikutuksina tulee olemaan joukkoliikenteen ja kaupungin kustannusten nousu infran rakentamisen ja kalustomuutosten johdosta. Uudistus paikoin lisää pysäkkietäisyyksiä ja vähentää linjoja. Osalle matkustajista muutos aiheuttaa sen, että he joutuvat vaihtamaan bussia siirryttäessä syöttöliikenteestä runkolinjaston vuoroihin ja heidän kokonaismatkustusaikansa tulee todennäköisesti pidentymään.

Jakelu

lausTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta