Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta36920.09.20187

5619-2017 (241)

Turun hallinto-oikeuden päätös 5.9.2018 rakennuslupaa koskevaan kanteluun / tontti 853-76-5-5, Teräsrautela (2017-123)

Tiivistelmä:

Rakennuslautakunta on myöntänyt rakennusluvan 18.5.2017 tontille 853-76-5-5 kerrosalaltaan 195 m²: n suuruisen omakotitalon ja 10 m²: n suuruisen autokatos / varaston rakentamiseen. Samalla on myönnetty vähäisenä poikkeamisena muun ohella lupa autokatoksen / varaston sijoittamiseen asemakaavan mukaisen rakennusalan ulkopuolelle. Naapuritontin omistajat ovat tehneet päätöksestä kantelun hallinto-oikeudelle, joka on hylännyt kantelun. Lautakunta merkitsee asian tiedoksi.

Rlupalk § 369

Ympäristölakimies Ville Erkkola 13.9.2018:

Turun hallinto-oikeuden päätös

Kantelijoiden mukaan lautakunnan päätöstä on muutettava, oikeastaan päätös poistettava siltä osin kuin päätöksellä on myönnetty lupa autotallin rakentamiseen 0,9 metrin etäisyydelle naapurikiinteistön rajasta. Perusteluna naapuri esittää, että tontin 88 vuotiasta osakasta on ainoastaan kuultu naapurina vaikka osakkaita on perikunnassa kolme. Kuultua osakasta ei ole kantelijoiden mielestä informoitu asiasta tarpeeksi, eikä esitetty tarvittavia dokumentteja. Lautakunta antoi lausunnon jonka mukaan osakasta on kuultu naapurikiinteistön omistajana ja haltijana. Naapuritontin omistajat antoivat vastaselityksen jossa he toivat esiin, että asiakirjoja ei oltu toimitettu kuultavalle etukäteen, eikä autotallin sijaintia oltu suullisesti selostettu.

Muutoksenhakijoiden kantelu perustuu siihen, että kaikkia kiinteistön omistajia ei ole kuultu rakennuslupa-asiassa ja että autokatoksen sijoittuminen rakennuspaikalla ei ole ilmennyt kuulemisen yhteydessä esitetyistä asiakirjoista. Rakennusluvan hakija on esittänyt selvityksen naapurin kuulemisesta.

Kuultu naapuri omistaa osan rakennuspaikan naapurikiinteistöstä, jolla hän myös asuu. Hän on lisäksi tämän naapurikiinteistön toisena omistajana olevan kuolinpesän osakas. Rakennusluvan hakijat ovat siten voineet toimittaa ilmoituksen rakennuslupahakemuksen vireille tulosta yksin kyseiselle naapurille. Kuulemisen yhteydessä esitetyistä asiakirjoista on myös käynyt ilmi autokatoksen sijoittuminen rakennuspaikalla. Koska hakijat ovat valittajien kiinteistön osalta esittäneet selvityksen naapureiden kuulemisesta, rakennusvalvonnan suorittama kuuleminen ei ole ollut tarpeen. Sillä seikalla, että kuultu osakas ei ole mahdollisesti ymmärtänyt autokatoksen sijoittumista tai että hän ei ole ilmoittanut rakennushankkeen yksityiskohdista kuolinpesän muille osakkaille, ei ole merkitystä arvioitaessa maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen kuulemisen laillisuutta.

Asian käsittelyssä ei ole tapahtunut sellaista menettelyvirhettä, joka on voinut olennaisesti vaikuttaa päätökseen. Kantelu on hylättävä.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 5.9.2018

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.