Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri2012.09.2018 

8947-2018 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Turun seudun puhdistamo Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien mikrotunnelointia (Rahtikatu 1-5, Turun satama)

Turun seudun puhdistamo Oy on toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta, joka koskee puhdistetun jäteveden poistoputken mikrotunnelointia eli tunkkausta. Hanke liittyy poistoputken kapasiteetin kasvattamiseen.

Toiminta ja työajat

Puhdistetun jäteveden purkuputki rakennetaan (mikrotunnelointi eli tunkkaus) Linnanaukon satama-altaan suunnasta, aloituskaivannosta, Pansiotietä pitkin Pansiontien itäpäähän sijoitettuun lopetuskaivantoon. Aloituskaivanto sijaitsee satama-alueella. Tunkattavan putken halkaisija on 2,5 metriä ja se etenee paksun maakerroksen alla.

Satama-alueen aloituskaivannon valmistelevat työt ja kaivannon tekeminen ajoittuvat keväälle 2019 ja kestävät arviolta yhden kuukauden. Kaivannon melua ja tärinää aiheuttavia työvaiheita ovat pontitus- ja paalutustyöt. Kaivannon työt satama-alueella tehdään maanantaista lauantaihin klo 7.00 – 18.00 välillä.

Putken tunkkaus eli mikrotunnelointi ajoittuu kevään ja kesän 2019 välille kestäen 3 – 4 kuukautta. Työmenetelmä edellyttää jatkuvaa, katkeamatonta työskentelyä vuorokauden ympäri koko tunkkauksen ajan. Työmenetelmän mukaan tunkkauslaitteiston meluavin osa sijaitsee aloituskaivannon työmaa-alueella satamassa.

Pansiontien itäpäässä (Tukholmankadun ja Ratavahdinrinteen risteyksen kohdalla) sijaitsevan lopetuskaivannon valmistelevat työt ja kaivannon tekeminen ajoittuvat kesään 2019 kestäen arviolta yhden kuukauden. Lopetuskaivannon melua ja tärinää aiheuttavia työvaiheita ovat pontitus- ja paalutustyöt, joita tehdään maanantaista lauantaihin klo 7.00 – 18.00. (tämän jälkeen jatkuvat noin kuukauden ajan kestävät avolouhinnat, joista tehty oma meluilmoitus)

Tunkkaustyön valmistuttua eli tunkkauslaitteiston poistamisen jälkeen rakennetaan satama-alueella yhteys aloituskaivannosta Linnanaukon satama-altaaseen. Yhteyden rakentamistöitä ovat porapaalujen ja ponttien asennus, joka ajoittuu syksyyn 2019 ja kestää arviolta 2 – 3 kuukautta. Työtä tehdään maanantaista lauantaihin klo 7.00 – 18.00

Melupäästöt

Työn eri vaiheissa käytetään seuraavia meluavia laitteita, joista aiheutuu 10 metrin päähän seuraavat melutasot:

Melun leviäminen

Aloituskaivanto on satama-alueella. Lopetuskaivannon lähellä sijaitsee asuin- ja toimistorakennuksia. Toiminnanharjoittajan tekemässä ympäristöselvityksessä on kartoitettu kohteet 50 metrin etäisyydellä mikrotunnelointilinjan molemmin puolin 50 metrin etäisyydellä ja 100 metrin sisällä lopetuskaivannosta.

Pontitustöistä arvioidaan aiheutuvan 35 – 55 dB(A):n melutaso aloitus- ja lopetuskaivantojen yhteydessä, aloituskaivannon porapaalutuksesta 40 – 65 dB(A) ja mikrotunneloinnista muualla kuin aloituskaivannon läheisyydessä 20 – 30 dB(A). Kuorma-autosta ja nosturista aiheutuu noin 40 – 55 dB(A).

Lopetuskaivannon lähimmät asuinrakennukset ovat osoitteissa Puutarhakatu 43 b noin 40 metrin päässä ja sen takana sijaitseva Puutarhakatu 43 b.

Ilmoituksen vireillä olosta on kuulutettu Turun kaupungin ilmoitustaululla ja internetsivuilla 20. – 31.8.2018 välisenä aikana.

Muistutuksia ei jätetty.

PäätösTurun seudun puhdistamo Oy:n poistoputken kapasiteetin tehostamiseen liittyvän mikrotunneloinnin eli tunkkauksen ja muiden siihen liittyvien meluavien töiden, joita tehdään kevään ja syksyn 2019 välillä, osalta määrään ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaan seuraavaa:

Toiminta-ajat ja melutasot

Meluseuranta

Pölyntorjunta

 Tiedottaminen

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi. Toiminnanharjoittajan on varauduttava haittaa aiheuttavien työvaiheiden työaikojen lyhentämiseen myöhemmin, mikäli niistä ilmenee aiheutuvan merkittävää haittaa asukkaille tai alueella toimiville laitoksille tai yrityksille. Pölyn aiheuttamien viihtyvyys- ja terveyshaittojen estäminen edellyttää etenkin kuivina ja tuulisina kausina työmaan tehokasta pölyntorjuntaa, kuten kastelua.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 199 §).

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston hyväksymän taksan mukainen 580 euron maksu.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoTurun seudun puhdistamo Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta