Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri1912.09.2018 

8946-2018 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Turun seudun puhdistamo Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa (Polttimonkatu 2)

Turun seudun puhdistamo Oy on toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta, joka koskee avo- ja tunnelilouhintaa liittyen poistoputken kapasiteetin kasvattamiseen.

Toiminta

Työ on pääasiassa maanalaista kalliotilan louhinta- ja lujitustyötä. Työt aloitetaan olemassa olevan kalliotilan sisältä, ainoastaan lopetuskaivannon pohjalle tehtävän kalliokuilun poraustyöt tehdään ulkona.

Rakennettava UV-desinfiointilaitos liittyy laajennuksena olemassa olevaan kalliotilassa sijaitsevaan jätevedenpuhdistamoon. Laitos rakennetaan ja louhitaan jätevedenpuhdistamon Hansakadun ajotunnelin varteen. Kulku ajotunneliin tapahtuu puhdistamon hallintorakennuksen kautta, ajoneuvo-ovi on hallintorakennuksen julkisivussa alapihalla. Hallintorakennuksen alapiha toimii työmaan tukialueena.

Lisäksi tehdään tunnelilouhintaa välillä jätevedenpuhdistamo Polttimonkatu 2 ja Tukholmankatu/Ratavahdinrinne –risteys. Louhittavan tunnelin pituus on noin 400 metriä.

Desinfiointilaitoksen louhinta- ja lujitustyöt ajoittuvat syksyn 2018 ja syksyn 2019 välille kestäen noin vuoden. Lukuun ottamatta lopetuskaivannon pohjalle tehtävää kalliokuiluyhteyttä kaikki louhinta ja lujitustyöt tehdään suljetussa tilassa. Louhittavien tilojen ilmanvaihtopuhaltimet sijoitetaan puhdistamon hallintorakennuksen pihalle ja rakennuksen eri puolille työvaiheen mukaan.

Lopetuskaivannon pohjan tasauslouhinta (avolouhinta) tehdään lopetuskaivannon töiden yhteydessä loppukesällä 2019. Työ kestää noin viikon. Lopetuskaivannon pohjalle sijoitetun kuilun poraus- ja räjäytystyöt (avolouhinta) tehdään tunkkaustöiden valmistuttua syksyllä 2019. Työ kestää noin kuukauden.

Avolouhintakohde sijaitsee Tukholmankadun ja Ratavahdinrinteen risteyksen kohdalla.

Louhintatyöstä on laadittu alustava ympäristöselvitys, josta ilmenee ympäristön kannalta huomioon otettavat seikat.

Päivittäiset työajat

Avo- ja kuilulouhintaa tehdään klo 7.00 – 18.00. Tunnelissa poraus- ja räjäytystöitä sekä louheen kuormausta ja kuljetusta tehdään maanantaista perjantaihin klo 6.00 – 22.00. Sellaisia kalliolujitustöitä, joista ei aiheudu ympäristöä häiritsevää melua ja tärinää, tehdään 24 tuntia vuorokaudessa. Tunnelin ilmanvaihtopuhaltimet ovat myös käytössä ympäri vuorokauden. Räjäytysten ajankohdista neuvotellaan osoitteissa Puutarhakatu 46 ja Malminkatu 1 (rakenteilla) päiväkotien henkilökunnan kanssa.

Lauantaisin tunnelissa tapahtuvaa poraus- ja räjäytystyötä, louheen kuormausta ja kuljetusta sekä avo- ja tunnelilouhintaa tehdään klo 7.00 – 18.00. Tunnelin ilmanvaihtopuhallin on päällä klo 7.00 – 18.00.

Sellaisia kallionlujitustöitä, joista ei aiheudu ympäristöä häiritsevää melua tai tärinää, tehdään ympäri vuorokauden. Töiden edellyttämää ilmanvaihtopuhaltimia pidetään yllä tarvittaessa koko vuorokauden.

Melupäästöt

Tunnelissa suoritettava työssä, eli louhinnassa ja lujituksessa, käytetään seuraavia koneita ja laitteita ja niistä aiheutuu 10 metrin päähän seuraavat melutasot:

Lisäksi tunnelissa melua aiheutuu rusnauksesta ja lastauksesta kummastakin noin 95 dB(A). Avo- ja kuilulouhinnassa melua aiheutuu poravaunun käytöstä 10 metrin päähän noin 90 dB(A).

Louheen kuormaus tehdään tunnelissa lukuun ottamatta lopetuskaivannon kuilun yläosan tasauslouhinnan massoja, jotka kuormataan kaivannon vieressä. Louhittavien massojen ulosajo tapahtuu hallintorakennuksen kautta, ajoneuvo-ovi on hallintorakennuksen julkisivulla alapihalla.

Louhetta, kokonaismäärältään noin 17.820 m3ktr, ajetaan pois tunnelista yhteensä noin 4500 kuorma-autokuormaa ja lopetuskaivannon avolouhintamassoja, noin 60 m3ktr, noin 15 autokuormaa. Hallintorakennuksen alapihalta ajo kulkee reittiä Hansakatu – Ratavahdinrinne – Pansiontie.

Melun leviäminen

Ympäristöselvityksessä on kartoitettu 100 metrin säteellä olevat kohteet. Tunnelilouhinnan eri vaiheista on arvioitu aiheutuvan vaikutusalueen kiinteistöihin seuraavat A-painotetut melutasot:

Avolouhintakohdetta lähimmät asuinrakennukset ovat osoitteissa Puutarhakatu 43 b noin 40 metrin päässä ja sen takana sijaitseva Puutarhakatu 43 b.

Ilmoituksen vireillä olosta on kuulutettu Turun kaupungin ilmoitustaululla ja internetsivuilla 20. – 31.8.2018 välisenä aikana.

Muistutuksia ei jätetty.

PäätösTurun seudun puhdistamo Oy:n poistoputken kapasiteetin tehostamiseen liittyvien meluavien töiden (avolouhinta, tunnelilouhinta, rusnaus, lastaus, tunnelin ilmastointilaitteet ym.), joita tehdään syksyn 2018 ja 2019 välillä, osalta määrään ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaan seuraavaa:

Toiminta-ajat ja melutasot

Meluseuranta

Pölyntorjunta

Tiedottaminen

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi. Toiminnanharjoittajan on varauduttava haittaa aiheuttavien työvaiheiden työaikojen lyhentämiseen myöhemmin, mikäli niistä ilmenee aiheutuvan merkittävää haittaa asukkaille tai alueella toimiville laitoksille tai yrityksille. Työkohteen siirtyminen työn kokonaiskeston aikana edellyttää riittävän laajaa tiedottamista.

Toiminnalle määrätyt melutasorajat on annettu sisätiloihin, koska vallitsevan taustamelun takia todennäköisesti ainoastaan avolouhinta aiheuttaa ulkona taustamelua korkeampia melutasoja. Avolouhinnasta aiheutuvia meluhaittoja pyritään vähentämään aikarajoituksin. Tunnelin ilmanvaihtoon käytettävistä laitteista aiheutuva äänitaso lähimpien asuinrakennusten kohdalla on annettu erikseen yö- ja päiväajalle. Ilmanvaihtolaitteiden käyttö on pitkäkestoista eikä niiden aiheuttama melu saa häiritä asukkaita. Tarvittaessa on käytettävä melusuojauksia tai laskettava yöksi laitteiston tehoa, mikäli se on mahdollista ja laskee laitteen äänitasoa.

Määräys räjäytysaikojen naapureille ilmoittamisesta tarvittaessa on annettu, jotta esim. erityisen paukkuherkkien lemmikkieläinten omistajat voivat etukäteen varautua tilanteeseen. Pölyn aiheuttamien viihtyvyys- ja terveyshaittojen estäminen edellyttää etenkin kuivina ja tuulisina kausina työmaan tehokasta pölyntorjuntaa, kuten kastelua.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 199 §).

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston hyväksymän taksan mukainen 580 euron maksu.

 

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoTurun seudun puhdistamo Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta