Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri1810.09.2018 

10041-2018 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomen meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa (Tiililinnankatu 2)

Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomi on 4.9.2018 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta, joka koskee louhintaa sekä kaivuu- ja maanajotöitä Kakolan alueella osoitteessa Tiililinnankatu 2.

Ilmoitus koskee olemassa olevan toiminnan jatkamista työn viivästymisen takia (päätöspöytäkirja 6 § 30.4.2018, 4767-2018), joka jatkuu aikaisemmasta ilmoituksesta poiketen 19.10.2018 asti. Lisäksi aloitetaan viemärilinjan rakentaminen Tiililinnankadulta Linnankadulle (kiinteistöjen Linnankatu 45 ja 47 väliin). Viemärilinjan rakentaminen edellyttää louhintaa, joka valmistuu 31.12.2018 mennessä.

Päivittäiset työajat ovat maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 18.00. Räjäytyksiä on päivässä 8 – 10 kpl. Louhinnan edetessä kohti jäteveden puhdistamoa, on räjäytysajoiksi määrätty klo 9.00, 11.00, 14.00 ja 16.00.

Käytössä on yksi kaivinkone, vasarointikone, kauhakuormaaja ja kuorma-autoja. Louhinnassa on käytössä lisäksi 1 - 4 vaunuporakonetta. Irrotettu louhe kuljetetaan alueelta pääsääntöisesti 3 – 4 akselisilla kuorma-autoilla. Ajossa on keskimäärin neljä kuorma-autoa, jotka ajavat työpäivän aikana 30 – 40 kuormaa.

Toiminnasta arvioidaan aiheutuvan 10 metrin etäisyydelle noin 85 dB:n melutaso. Räjäytyksistä ja kalliolohkareiden kuormaamisesta aiheutuu hetkellisesti korkeampia melutasoja.

Eniten häiriintyvät kohteet ovat vieressä olevat asuinkerrostalot, joista lähimmät ovat noin 27 metrin päässä ja keskimäärin 50 metrin päässä louhintakohteesta. Päiväkotiin on lähimmillään etäisyyttä 25 metriä. Päiväkodin pihalla on porauksen aikana mitattu keskiarvona 75 dB(A):n melutaso. Toiminnanharjoittaja on 4.9.2018 ollut yhteydessä päiväkodin henkilökuntaan. On sovittu, että päiväkodin läheisyydessä poraus lopetetaan päivittäin klo 15.00 mennessä, mikä mahdollistaa lasten iltapäiväulkoilun omalla pihalla ja helpottaa vanhempien noutoliikennettä. Muina aikoina päiväkotilapset ulkoilevat muualla.

Meluhaittoja torjutaan noudattamalla työaikoja, räjäytettävien kenttien peittämisellä sekä ajamalla täysiä louhekuormia. Melutilannetta seurataan aistinvaraisesti työmaalla.

Toiminnanharjoittaja tiedottaa meluavan työn tekemisestä porraskäytäväkohtaisesti Linnankatu 49, 51, 53 ja 55 asuinkerrostaloihin sekä Vanhan Kakolan vankilan kiinteistöihin Graniittikadulla.

Ilmoituksen vireillä olosta ei ole kuulutettu.

PäätösYmpäristönsuojelulain 122 §:n mukaan määrään seuraavaa:

Yleiset määräykset

Toiminta-ajat  

Meluseuranta

 Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi ja kohtuullistamiseksi. Työmaa sijaitsee lähellä asuinrakennuksia ja päiväkotia ja lähialueella on jo aikaisemmin ollut muuta meluhaittaa aiheuttavaa toimintaa. Erityisen tärkeää on melun lisäksi torjua työmaasta aiheutuvaa pölyämistä, joka kuivina ja tuulisina kausina edellyttää työmaan ja työmaateiden tehokasta kastelua.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 199 §).

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston hyväksymän taksan mukainen 360 euron maksu.

 

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoPohjola Rakennus Oy Länsi-Suomi
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta