Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta32509.08.20182

7665-2018 (03.00)

Lausunnon antaminen hallituksen esityksestä Eduskunnalle elintarvikelaiksi sekä eräiden lakien muuttamiseksi

Tiivistelmä:

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt lausuntoa hallituksen esityksestä Eduskunnalle elintarvikelaiksi sekä eräiden lakien muuttamiseksi. Ympäristöterveys on laatinut lausunnon. Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi oheinen lausunto

Rlupalk § 325

Ympäristöterveys, ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall 8.8.2018:

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt lausuntoa hallituksen esityksestä Edus-kunnalle elintarvikelaiksi sekä eräiden lakien muuttamiseksi.

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi elintarvikelaki, joka korvaisi voimassa olevan elintarvikelain. Esityksessä on kyse kokonaisuudistuksesta, jolla uudistetaan myös lain nojalla annettavat keskeiset alemman asteiset säädökset.

Lausuntoa on pyydetty vastaamalla lausuntopyyntöön lausuntopalvelu.fi:ssä tai sähköpostiviestillä osoitteeseen kirjaamo@mmm.fi. Lausuntopyyntö siihen liittyvine asiakirjoineen on luettavissa www-sivuilla. Lausuntopalvelu.fi:ssä oli esitetty kysymyksiä vastattavaksi.

Ympäristöterveys esittää, että Maa- ja metsätalousministeriölle annettaisiin seuraavanlainen lausunto:

Lausuntoehdotus

Mitä mieltä olet valvontamaksuja kehittämisestä ehdotetulla tavalla?

Ehdotus edistää tasapuolisuutta valtakunnallisesti toimijoilta perittävien valvontamaksujen perintää. Vuosimaksuperusteinen valvontamaksu nostaa valvonnan maksutuloja. Valvontatehtäviä on myös esitetty lisättäväksi, mikä vaatii lisäresursseja.

Kohteen vuosittaisen valvontamaksun suuruuteen vaikuttavien tekijät kuten riskiluokan määräytyminen, maksun alentaminen ja maksun ajankohta ym. sekä niistä päättäminen on selkeästi ja yksiselitteisesti määriteltävä ja ohjeistettava, jotta laskutus ei johda toimijoiden osalta epätasa-arvoiseen kohteluun eri osissa maata.

Perustelutekstin ilmoitus- ja käsittelykulujen perimättömyyden ja esitetyn lakiluonnoksen 69 §:n mukaisen maksun perimisen välillä on ristiriitaisuutta.

Mitä mieltä olet mahdollisuudesta ottaa huomioon toimijan luotettavuus, kun elintarvikevalvontaa suunnitellaan ja toteutetaan?

Tämä on kannatettava esitys. Tehtävä on uusi, mikä vaatii valvonnalle lisäkoulutusta ja resursseja.

Mitä mieltä olet lihantarkastuksen kehittämisestä ehdotetulla tavalla; mikä on mielestäsi paras viranomaistaho huolehtimaan lihantarkastuksesta teurastamoissa ja leikkaamoissa?

Saman kohteen teurastamo- ja laitosvalvonta tulisi resurssien säästämiseksi kannattaisi tapahtua ensisijaisesti saman viranomaisen toimesta kokonaisuuden hallitsemiseksi. Nykyisen järjestelmän joustavuus on kuitenkin syytä säilyttää. Ruokavirasto olisi päävastuullinen viranomaistaho.

Mitä mieltä olet toisesta EU-jäsenvaltiosta tulevien eläinperäisten elintarvikkeiden ensisaapumisvalvonnan kehittämisestä ehdotetulla tavalla?

Kannatettava esitys. Nykyisessä järjestelmässä on heikkouksia eikä vastaa valvontatarpeeseen kokonaisuudessaan. Vaatii lisäkoulutusta ja resursseja.

Mitä mieltä olet hallinnollisten pakkokeinojen kehittämisestä ehdotetulla tavalla?

Kannatettava esitys. Vaatii lisäkoulutusta ja resursseja.

Jos oikeusministeriö arvioi rangaistusluonteisen hallinnollisen seuraamusmaksun (hallinnollinen sakko) mahdolliseksi, pitäisikö sellainen ottaa käyttöön elintarvikevalvonnassa?

Kannatettava esitys. Vaatii lisäkoulutusta ja resursseja.

Lausunnot muista aiheista

Suurten yleisötapahtumien ja ulkomyynnin valvonnasta olisi säädettävä selkeästi tasapuolisen toiminnan vuoksi. Liikkuvien toimijoiden valvonta vaikeutuu esityksen mukaisilla muutoksilla.

Esitetyn luonnoksen 16 §:n mukainen uusintatarkastus saattaa vaatia lisäresursseja. Pyynnöstä tehtävä lisätarkastus ilman riskiperustetta ei kuuluisi sisältyä osaksi vuosittaista valvontamaksua vaan tulisi olla erikseen laskutettava toimenpide.

Oheismateriaali 1Maa- ja metsätalousministeriön lausuntopyyntö hallituksen esityksestä Eduskunnalle elintarvikelaiksi sekä eräiden lakien muuttamiseksi.

Ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Maa- ja metsätalousministeriölle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausMaa- ja metsätalousministeriö