Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta31409.08.20186

3793-2018 (07 02 01, 11 04 01)

Vastine aloitteeseen koskien Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon laajennusta ja toimintaa

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 314

Vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio, 9.7.2018:

Turun rakennus- ja lupalautakunnan jäsen Eva-Liisa Raekallio esittää 22.3.2018 päivätyssä Rakennus- ja lupalautakunnalle tehdyssä aloitteessaan, että ennen Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon laajentamistöihin ryhtymistä selvitettäisiin, miten puhdistusjärjestelmien kapasiteetti saadaan kattamaan paitsi talvisateiden seurauksena yhä lisääntyvä ravinnekuormitus, myös mikromuovit ja kemikaalit.

Aloite on toimitettu ympäristönsuojeluun valmistelua varten. Ympäristönsuojelu on pyytänyt asiasta lausuntoa Turun seudun puhdistamo Oy:ltä. Lausunnossaan Turun seudun puhdistamo Oy toteaa, ettei Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoa olla näillä näkymin laajentamassa. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon läheisyydessä sijaitsevaa maanalaista kaavaa on laajennettu yhtiön esityksestä mahdollisiin tulevaisuudessa tapahtuviin puhdistamolaajennuksiin liittyen. Maanalaisessa kaavassa esitetyt tilat on varattu kaavan mukaisesti yhdyskunnan puhdistamotoimintaan, eikä muu rakentaminen ko. tiloihin näin ollen estä mahdollisia tulevaisuuden laajennustarpeita. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi kaavamuutosehdotuksen kokouksessaan 21.11.2017.

Haitallisten aineiden ja mikromuovien osalta Turun seudun puhdistamo Oy esittää lausuntonaan Laki ja Vesi Oy:n vesiasiantuntija Niina Vienon lausunnon. Lausunnossa todetaan, että EU-tasolla tai kansainvälisesti ei lainsäädännössä ole asetettu vaatimuksia orgaanisten haitta-aineiden tai mikromuovien poistamiselle jätevedenpuhdistamoilla. Niille ei myöskään ole asetettu pitoisuusarvoja. Joillekin aineille, ns. prioriteettiaineet, on asetettu ympäristölaatunormeja vesistöissä. Jätevedenpuhdistamoita lainsäädäntö velvoittaa ainoastaan tarkkailemaan aineiden pitoisuuksia ja raportoimaan tästä viranomaiselle.

Turun seudun puhdistamo Oy tarkkailee jäteveden haitallisia aineita Varsinais-Suomen ELY-keskuksen hyväksymän päästötarkkailuohjelman mukaisesti. Nykyinen haitallisten aineiden päästötarkkailuohjelma on päivitetty 22.12.2017. Tarkkailtavat aineet on listattu Euroopan Unionin ja/tai Suomen lainsäädännössä. Päästötarkkailuohjelmassa on huomioitu myös puhdistamon ympäristölupamääräykset.

Mikromuovit ovat uusin haitallisten aineiden ryhmä ja tutkimus aiheen ympärillä on vasta alussa. Tiedeyhteisö ei tällä hetkellä ole edes päässyt yksimielisyyteen mikromuovien analysointi- ja mittaustavoista. Tähänastisten tutkimusten perusteella suurin osa jäteveden mikromuoveista saadaan puhdistamoilla poistettua vedestä. Vesistöön päätyvistä mikromuoveista on muistettava, että jätevedenpuhdistamon osuus on pieni verrattuna muihin lähteisiin. Merkittäviä lähteitä ovat roskaaminen ja autojen rengaspöly. Tällä hetkellä Suomessa ja muissa länsimaissa käytetty pääosin biologiseen käsittelyyn keskittyvä jätevedenpuhdistuksen tekniikka ei kykene poistamaan kaikkia ympäristölle haitallisia ja vaarallisia aineita. Haitalliseksi todettuja aineita tai potentiaalisesti haitallisia aineita on iso joukko, ja niihin tehoavat tekniset menetelmät ovat usein ainekohtaisia. Näitä menetelmiä ei ole laajalti käytössä maailmalla, saati sitten Suomen olosuhteita vastaavissa kohteissa.

Turun seudun puhdistamo Oy seuraa aktiivisesti lainsäädännön vaatimuksia, alan tutkimusta sekä parhaita käyttökokemuksia kansallisesti ja kansainvälisesti. Puhdistamo osallistuu useisiin erilaisiin tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Näiden perusteella voidaan tulevaisuudessa tehdä päätöksiä mahdollisten uusien käsittelymenetelmien käyttöönotoksi. Turun seudun puhdistamo Oy korostaa, että jätevedenpuhdistamon ei tulisi yksinään olla vastuussa haitallisten aineiden ja mikromuovien aiheuttaman ympäristöhaitan pienentämisestä.

Ympäristölle haitallisten ja vaarallisten aineiden riskienhallintaa tulisi tehdä ensisijaisesti vähentämällä kuormitusta eikä keskittyä putken päässä tehtävään puhdistamiseen. Haitallisimpien aineiden käyttökiellot, tuottajien ympäristövastuun laajentaminen, kuluttajien opastaminen ja muu kuormituslähteillä tehtävä aineiden määrän vähentäminen tulee olla ensisijainen keino ympäristöhaittojen vähentämiselle.

Turun seudun puhdistamo Oy:n lausunto kokonaisuudessaan liitteineen on oheismateriaalina.

Oheismateriaali 1Turun seudun puhdistamo Oy:n lausunto Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnan jäsen Raekallion aloitteeseen 22.3.2018

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta merkitsee vastineen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Luojola ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.