Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta31109.08.20183

1586-2017 (233)

Ilmanlaadun vuosiraportti 2017

Tiivistelmä:

Raportti Turun seudun ilmanlaadusta vuonna 2017 on valmistunut. Turun ilmanlaadun mittausasemat sijaitsivat Kauppatorilla ja Ruissalossa. Rikkidioksidipitoisuuksia mitattiin Turussa Ruissalon Saaronniemessä. Mitatut rikkidioksidipitoisuudet olivat hyvin alhaisia. Typpidioksidipitoisuuksia mitattiin Ruissalossa ja Kauppatorilla. Typpidioksidin ohjearvoja ylittäviä pitoisuuksia ei mitattu Turun Kauppatorilla eikä Ruissalossa vuonna 2017. Hengitettäviä hiukkasia mitattiin Kauppatorilla, eikä ohjearvoa ylitetty vuonna 2017. Otsonia mitattiin Ruissalossa, jossa otsonipitoisuudet eivät ylittäneet valtioneuvoston antamaa tavoitearvoa. Myöskään rikkidioksidille, typpidioksidille ja hengitettäville hiukkasille EU:ssa säädetyt raja-arvot eivät ylittyneet Turussa.

Rlupalk § 311

Kaupunkiympäristötoimiala, Ympäristönsuojelu, vs. ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto 30.7. 2018:

Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmän raportti ilmanlaadusta vuonna 2017 on valmistunut. Raportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla mitattuja ilman epäpuhtauspitoisuuksia.

Turun keskustassa ilmanlaatu vuonna 2017 vuorokausi-indeksillä tarkasteltuna oli yleensä hyvää. Ilmanlaatu luokiteltiin hyväksi 183 vuorokautena, parannusta edelliseen vuoteen syntyi n. 5 %. Ilmanlaadultaan erittäin huonoja vuorokausia ei havaittu lainkaan ja huonoja vuorokausia oli yksi vähemmän kuin edellisenä vuotena. Huonoksi ilmanlaatu luokiteltiin Turun Kauppatorilla viitenä vuorokautena. Tunti-indeksillä ilmaistuna ilmanlaatu oli Kauppatorilla hyvää 88 % ajasta.

Rikkidioksidi

Vuonna 2017 Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin ja Paraisten ympäristönsuojelulain nojalla lupavelvollisten sekä ilmoittamaan velvoitettujen rekisteröityjen laitosten rikkidioksidipäästöt olivat yhteensä noin 2300 tonnia. Laitosten rikkidioksidipäästöt olivat vähentyneet noin 40 % edelliseen vuoteen verrattuna. Turussa sijaitsevien laitosten rikkidioksidipäästöt olivat noin 120 tonnia. Suurimmat yksittäiset rikkidioksidin päästölähteet Turun seudulla olivat Neste Oil Oyj:n Naantalin jalostamo ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n Naantalin voimalaitos, molempien laitosten päästöt olivat noin 1000 tonnia.

Turussa rikkidioksidipitoisuuksia mitattiin Ruissalon mittausasemalla. Pitoisuudet Ruissalossa olivat yleensä hyvin alhaisia. Rikkidioksidin vuosikeskiarvo oli 1 µg/m3. Ohjearvon tai raja-arvon numeroarvon ylittäviä pitoisuuksia ei havaittu.

Typen oksidit

Lupavelvollisten sekä ilmoittamaan velvoitettujen rekisteröityjen laitosten typen oksidien kokonaispäästö typpidioksidiksi laskettuna oli Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa ja Paraisilla yhteensä noin 3400 tonnia. Laitosten päästöt laskivat edellisestä vuodesta noin 7 %. Turussa sijaitsevien laitosten päästöt olivat yhteensä noin 320 tonnia. Suurin yksittäinen typen oksidien päästölähde Turun seudulla oli Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n Naantalin voimalaitos (noin 1700 tonnia). Liikenteestä aiheutuvat typen oksidien päästöt olivat Turussa noin 634 tonnia (VTT: Liisa 2016; vuoden 2017 tietoja ei ole vielä julkaistu).

Typen oksideja mitattiin Turussa vuonna 2017 Kauppatorin ja Ruissalon mittausasemilla. Kauppatorin mittausaseman typpidioksidin vuosikeskiarvo oli 18 µg/m3 ja Ruissalon 6 µg/m3. Kauppatorilla saatu vuosikeskiarvo oli mittaushistorian matalin. Vuosikeskiarvolle on annettu raja-arvo 40 µg/m3, jota ei siis ylitetty kummallakaan asemalla.

Typpidioksidin ohjearvoja ylittäviä pitoisuuksia ei mitattu Turun Kauppatorilla eikä Ruissalossa vuonna 2017. Korkein ohjearvoon verrattava pitoisuus Turussa mitattiin Kauppatorilla helmikuussa, jolloin toiseksi suurin vuorokausiarvo kuukaudessa oli 46 µg/m³ (66 % ohjearvosta). Typpidioksidin raja-arvon numeroarvon ylityksiä ei havaittu Turun seudulla vuonna 2017. Ruissalossa korkein ohjearvoon verrattava pitoisuus mitattiin myös helmikuussa, jolloin toiseksi suurin vuorokausiarvo kuukaudessa oli 26 µg/m3 (37 % ohjearvosta).

Hiukkaset

Lupavelvollisten sekä ilmoittamaan velvoitettujen rekisteröityjen laitosten hiukkaspäästöt olivat Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa ja Paraisilla yhteensä noin 300 tonnia. Laitosten hiukkaspäästöt olivat pienentyneet noin 19 % edelliseen vuoteen verrattuna. Suurimmat yksittäiset päästölähteet olivat Neste Oil Oyj:n Naantalin jalostamo (noin 130 tonnia) ja Turun Seudun Energiatuotanto Oy:n Naantalin voimalaitos (noin 90 tonnia). Turussa sijaitsevien laitosten päästöt olivat noin 20 tonnia. Liikenteen pakokaasupäästöistä aiheutuva hiukkaspäästö oli Turussa noin 19 tonnia (VTT: Liisa 2016; vuoden 2017 tietoja ei ole vielä julkaistu).

Hengitettäville hiukkasille on annettu vuorokausiraja-arvo (50 µg/m3), joka saa kalenterivuoden aikana ylittyä 35 kertaa ennen kuin raja-arvo katsotaan ylittyneeksi. Hengitettävien hiukkasten raja-arvon numeroarvo ylitettiin Kauppatorilla vuonna 2017 kolmena vuorokautena. Ylitykset tapahtuivat helmi- ja maaliskuussa. Ylitykset johtuivat katupölystä, jota pahensivat kylmä ja tyyni sää. Vuonna 2016 ylityksiä oli kaksi ja vuonna 2015 kahdeksan. Vuonna 2014 ylityksiä ei mitattu lainkaan.

Hengitettävien hiukkasten vuorokausiohjearvoa (70 µg/m3) ei ylitetty Kauppatorilla vuonna 2017. Suurin vuorokausiohjearvoon verrattava pitoisuus oli 64 µg/m3 eli 91 % ohjearvosta.

Kauppatori hengitettävien hiukkasten vuosikeskiarvo vuonna 2017 oli 11 µg/m3, vuonna 2016 vuosikeskiarvo oli 12 µg/m3 ja vuonna 2015 14 µg/m3. Vuoden 2017 korkeimmaksi hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudeksi mitattiin helmikuussa 70 µg/m3.

Otsoni

Otsonipitoisuuksia mitattiin Ruissalon mittausasemalla. Korkeimmat 8 tunnin keskiarvot mitattiin toukokuussa, jolloin keskiarvo oli 111 µg/m3 (93 % tavoitearvosta). Tavoitearvo saa ylittyä enintään 25 päivänä kalenterivuodessa kolmen vuoden keskiarvona. Otsonin tavoitearvo ei ylittynyt vuonna 2017. Myöskään vuosina 2016 ja 2015 tavoitearvoa ei ylitetty. Otsonin tuntikeskiarvolle on annettu väestön tiedotus- ja varoituskynnykset. Tiedotuskynnys on 180 µg/m3 ja varoituskynnys 240 µg/m3, tiedotus- tai varoituskynnystä ei ylitetty vuonna 2017. Korkein otsonipitoisuuden tuntiarvo oli 119 µg/m3 ja se mitattiin toukokuussa.

Oheismateriaali 1Vuosiraportti 2017

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.