Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta28312.07.20185

6667-2016 (241)

Turun hallinto-oikeuden päätös koskien kantelua rakennusluvasta / Kiinteistö Oy Turun Läntinenkatu 11, KOy Turun Brahentulli (2016-666)

Tiivistelmä:

Rakennuslautakunta on 14.7.2016 myöntänyt rakennusluvan kerrostalon ja maanalaisen autosuojan rakentamiseen tontille 6-19-8 osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 11. Tontin osaomistaja on tehnyt päätöksestä kantelun hallinto-oikeudelle, joka on hylännyt kantelun. Lautakunta merkitsee asian tiedoksi.

Rlupalk § 283

Lakimiesharjoittelija Natalie Eklund 4.7.2018:

Turun hallinto-oikeuden päätös

KOy Läntisenkadun mukaan on tapahtunut menettelyvirhe siltä osin kuin lautakunta on perustanut rakennuslupapäätöksen KOy Läntisenkadun toimitusjohtajan allekirjoittamaan valtakirjaan ja merkinnyt KOy Läntisenkadun rakennusluvan toiseksi hakijaksi. KOy Läntisenkadun mukaan lautakunta on laiminlyönyt asian riittävän ja asianmukaisen selvittämisen esitetyn valtakirjan osalta ja asian selvittämistä koskeva menettelyvirhe on vaikuttanut olennaisesti rakennuslupapäätökseen. Lautakunta antoi lausunnon ja Brahentulli selityksen asiasta. Hallinto-oikeus hylkää kantelun ja päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä koskevan vaatimuksen sekä hylkää oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksen.

Rakennushanke on maanalaisilta osiltaan ulottunut kummankin yhtiön hallinnanjakosopimuksessa sovitulle hallinta-alueelle, joten rakennuspaikkana on ollut tontti 8 kokonaisuudessaan. Rakennuspaikan ollessa kahden yhtiön yhteisomistuksessa rakennusluvan myöntäminen on edellyttänyt lähtökohtaisesti yhteisomistajien yhdessä tekemää hakemusta tai yhteisomistajien suostumusta rakennushankkeeseen. Rakennuslupahakemukseen on ollut liitettynä muun ohella valtakirja, jolla KOy Läntisenkadun toimitusjohtaja on valtuuttanut Brahentullin toimitusjohtajan edustamaan KOy Läntistäkatua rakennuslupahakemukseen liittyvissä asioissa. Rakennuslupahakemuksen liitteistä on lisäksi käynyt ilmi, että KOy Läntinenkatu on myynyt määräosan tontista 8 rakentamista varten. Kiinteistökaupan yhteydessä on sovittu myös kiinteistön hallinnan jakamisesta, ja hallinnanjakosopimukseen on kirjattu sopimuksen tarkoitukseksi muun ohella molempien yhtiöiden hallinta-alueelle ulottuvan maanalaisen autohallin rakentaminen tontille 8. Hallinnanjakosopimuksessa osapuolet ovat myös sopineet sopimuksen sisällön täydentämisestä tarpeen vaatiessa. Vaikka valtakirjan sisältö on osin ristiriitainen ja tulkinnanvarainen, niin edellä mainitut seikat huomioon ottaen rakennuslautakunta on voinut näissä oloissa tulkita, että yhtiöt hakevat rakennuslupaa yhdessä, ja rakennuslupahakemus on voitu käsitellä rakennuspaikan omistajien yhteisenä hakemuksena.

KOy Läntisenkadun toimiala, rakennusluvan hakemista edeltäneiden sopimusten sisältö ja hankkeen aiemmat vaiheet huomioon ottaen rakennuslautakunnalla on ollut perusteet katsoa, että lupahakemusta koskevan valtuutuksen antaminen ei ole ollut sellainen toimitusjohtajan yleistoimivaltaan kuulumaton yhtiön toiminnan laajuus ja laatu huomioon ottaen epätavallinen tai laajakantoinen toimenpide, joka olisi edellyttänyt yhtiön hallituksen tai yhtiökokouksen valtuutusta. Koska Brahentullin ja KOy Läntisenkadun on edellä kerrotulla tavalla voitu tulkita hakeneen rakennuslupaa yhdessä, viimeksi mainittua yhtiötä ei ole ollut tarpeen erikseen kuulla lupahakemuksen johdosta.

Asian käsittelyssä ei ole tapahtunut sellaista menettelyvirhettä, joka on voinut olennaisesti vaikuttaa päätökseen. Kantelu on näin ollen hylättävä ja samasta syystä myöskään päätöksen täytäntöönpanon kieltämiselle ei ole perusteita.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 27.6.2018

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.