Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta25414.06.20187

3126-2018 (11 01 00)

Vantaan Festivaalit Oy:n Ruisrock-tapahtumaa koskevan hankekuvauksen hyväksyminen vuosille 2018-2020 ja ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös vuoden 2018 meluntorjuntailmoituksesta

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 254

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 5.6.2018:

Vantaan Festivaalit Oy, Urho Kekkosen katu 4-6 B, 00100 Helsinki, on 13.3.2018 jättänyt hankesuunnitelman koskien Ruissalon Kansanpuistossa vuosina 2018 – 2020 järjestettäviä Ruisrock-tapahtumia. Lisäksi se on 4.5.2018 jättänyt vuoden 2018 tapahtumaa koskevan ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen tilapäistä melua aiheuttavasta tapahtumasta.

Festivaalin järjestäminen vaatii vuosia etukäteen tehtäviä ennakkosuunnitelmia ja tämän takia on järkevää sopia tietyistä asioista pidemmissä jaksoissa. Edellinen hankesuunnitelma koski vuosia 2015 - 2017. Hankesuunnitelmasta annettavalla päätöksellä sovitaan tapahtuman järjestäjän kanssa mm. toiminnan ympäristö- ja luontovaikutusten seuraamisesta pidemmällä aikajaksolla.

Tämän lisäksi joka vuosi annettavassa päätöksessä käsitellään kyseisen vuoden festivaalia koskevat asiat, jotka tyypillisesti ovat toiminta-aikojen ja ohjelmiston tarkennuksia. Vuosien 2019 ja 2020 festivaalien järjestämisestä kuulutetaan erikseen. Lisäksi viranomaisella on tarvittaessa mahdollisuus antaa tarkempia määräyksiä esimerkiksi meluntorjunnan, luontoseurannan ja jätehuoltojärjestelyjen osalta.

Vuoden 2018 meluilmoitus käsitellään tämän hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä.

1.  HANKEKUVAUS TAPAHTUMAN JÄRJESTÄMISESTÄ VUOSINA 2018 - 2020

Hankekuvauksessa määritellään tapahtuman järjestämisajankohdat, festivaalijärjestäjän alueen sisäiset ja alueen ulkopuoliset toiminnot, järjestelyihin liittyvien ulkopuolisten tahojen toiminnot (teleoperaattorit, bussiliikenne jne.), ympäristönsuojelunäkökohdat, jätehuolto, meluntorjuntasuunnitelma sekä ympäristöselvitykset vuosien 2018 – 2020 aikana.

Tämän lisäksi Vantaan Festivaalit Oy tekee vuosittain erillisen tarkentavan ilmoituksen kyseisen vuoden tapahtumasta, josta annetaan erillinen päätös.

Ajankohta

Ruisrock-tapahtuma järjestetään seuraavan kolmen vuoden aikana kolmipäiväisenä. Ajankohdaksi on vakiintunut nykyinen kahden viikon päähän juhannuksesta sijoittuva viikonloppu:

2018: 6. - 8.7.

2019: 5. - 7.7.

2020: 3. - 5.7.

Päivittäiset festivaalialueen aukioloajat varmistuvat kyseisen vuoden keväällä, mutta ajat ovat seuraavien kellonaikojen puitteissa:

Lisäksi järjestäjä esittää, että mikäli tulevaisuudessa vastaan tulee tilanne, jossa ennen varsinaista festivaalia edeltävänä torstaina olisi tarve järjestää konserttityyppinen tilaisuus Ruisrockin infrastruktuuria käyttäen, tästä olisi mahdollisuus neuvotella. Tilanne voisi liittyä suuren kokoluokan artistin kiertueen sopivaan ajoittumiseen.

2.  MELUILMOITUKSEN MUKAINEN TOIMINTA VUONNA 2018

Ruisrock-festivaali järjestetään vuonna 2018 seuraavasti:

To 5.7.                               

klo 08.00 – 22.00 äänentoiston testaus

Pe 6.7.                              

klo 08.00 – 13.00 äänentoiston testaus

klo 13.00 – 02.30* konsertti

La 7.7.                               

klo 09.00 – 13.00 äänentoiston testaus

klo 13.00 – 02.30* konsertti

Su 8.7                               

klo 09.00 – 13.00 äänentoiston testaus                 

klo 13.00 – 24.00 konsertti

*Perjantaina ja lauantaina konsertit klo 01.30 – 02.30 järjestetään ainoastaan teltassa sisällä

3.  MELUNTORJUNTASUUNNITELMA

Desibelirajoitus

Ruisrockissa esiintyvien artistien musiikkiesityksille on määritelty desibelirajoitus. Kokemukseen perustuen käytössä ollut desibeliraja on osoittautunut riittäväksi eikä meluvalituksia ole tullut.

Kunkin esiintymislavan miksauspisteillä käytettävä desibeliraja on:

Tapahtumassa esiintyvien artistien äänitekniikasta vastaaville henkilöille desibelirajoituksesta etukäteen sekä muistutetaan, että ylityksiin puututaan. Desibeliraja laitetaan myös näkyvästi esille jokaiseen miksauspisteeseen.

Meluseuranta

Desibelirajoituksen toteutumista valvotaan esiintymislavojen miksauspisteillä. Lisäksi melumittaajat seuraavat tilannetta vähintään kerran jokaisen esiintyjän aikana.

Festivaalialueen ulkopuolisten alueiden äänentasoja valvotaan kiinteästi sijoitetuilla äänitasomittareilla, joista toinen sijoitetaan Hirvensaloon ja toinen Ruissaloon osoitteeseen Kansanpuistontie 94 läheisyyteen.

Festivaalin melutarkkailusta vastaa kaksi melumittaajaa sekä ulkopuolinen konsultti, joka valvoo kiinteästi sijoitettujen äänitasomittareiden toimintaa.

Mikäli desibelitasoissa havaitaan ylityksiä, niistä ilmoitetaan kyseisen lavan vastuuhenkilölle. Ääniteknikot korjaavat äänitason sallitulle tasolle. Mahdolliset ylitykset kirjataan melumittauspöytäkirjaan.

Asian käsittely

Festivaalin meluilmoituksen vireillä olosta on kuulutettu 13.5. – 1.6.2018 Turun kaupungin ilmoitustaululla ja nettisivuilla sekä 15.5.2018 julkaistu kuulutus Turun Sanomissa.

Ilmoitusta koskevia muistutuksia ei jätetty määräaikaan mennessä.

Oheismateriaali 1Ruisrock-festivaalin hankesuunnitelma vuosille 2018 – 2020 (päivitetty 11.5.2018)

Oheismateriaali 2Aluekartta

Oheismateriaali 3Ruissalon seurantapisteet

Oheismateriaali 4Meluilmoitus (4.5.2018)

Va. ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä Vantaan Festivaalit Oy:n hankesuunnitelman Ruisrock-tapahtuman järjestämisestä vuosille 2018 – 2020.

Vuoden 2018 meluilmoitusta koskien lautakunta antaa ympäristönsuojelulain 122 §:n perusteella seuraavat määräykset:

Toiminta-ajat

Melutasot ja –seuranta

PERUSTELUT   

Hankesuunnitelma

Hankesuunnitelman tavoitteena on vahvistaa edellytykset, joita noudattamalla tapahtuma voidaan kolmen seuraavan vuoden aikana järjestää Ruissalon kansanpuistossa ilman, että siitä aiheutuu merkittäviä haittoja Ruissalon luonnolle.

Kyseessä on tapahtuman järjestäjän laatima neljäs kolmivuotinen hankesuunnitelma. Hankesuunnitelmassa käsitellään laaja-alaisesti tapahtuman valmisteluun ja sen aiheuttamiin luonto- ja ympäristövaikutuksiin liittyviä seikkoja. Suunnitelma sisältää festivaalitoimintojen välittömässä vaikutuspiirissä sijaitseviin luontotyyppeihin kohdentuvan vaikutuksen arvioinnin, seurannan ja suojaamiskäytäntöjen kehittämisen. Vantaan Festivaalit Oy on hankesuunnitelman valmistelussa kuullut aktiivisesti Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Turun kaupungin ympäristönsuojelun luonnonsuojelusta vastaavia henkilöitä. Hankesuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa kolmivuotiskauden aikana.

Melu

Tapahtumalla on pitkät perinteet eikä meluhaitoista ole yksittäisiä mielipiteitä lukuun ottamatta tullut valituksia ympäristönsuojeluun. Tuulen suunnalla ja voimakkuudella on merkittävä vaikutus siihen, miten ääni kulkeutuu ympäristöön.  

Asutuksen kohdalle annetuilla melutasomääräyksillä pyritään siihen, että meluhaitat eivät aiheuta lähiseudun asukkaille terveyshaittaa tai kohtuutonta viihtyisyyden vähentymistä. Määrittämällä melutasot lavojen äänitarkkailupisteisiin, pyritään siihen, että melua on mahdollista tarkkailla koko musiikkiesityksen ajan ja tason ylityksiin voidaan reagoida nopeasti. Ulkopuolisen suorittamalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja tulosten raportoinnilla melutasomääräysten noudattaminen voidaan subjektiivisesti todeta myös jälkikäteen.

Kontrollimittaukset tulee tarvittaessa ulottaa kaupungin läntisiin osiin sääolosuhteiden mukaan. Voimakkaalla länsituulella ääni saattaa kulkeutua tehokkaasti mm. Uittamolle, Majakkarantaan ja Portsan alueelle.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §).

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston vahvistaman taksan mukainen 580 euron maksu ja sen lisäksi lehti-ilmoituskulut.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoVantaan Festivaalit Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu