Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta23431.05.20186

2497-2018 (11 03 03)

Yhteenveto jätevesipäästöstä

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 234

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu, va. ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, 24.5.2018

Tausta

Pitkäsalmen veden laadussa havaittiin vuoden 2017 lopusta alkaen voimakasta hygieenistä likaantumista soutukeskuksen edustalla. Tehdyissä selvityksissä kuormituslähteeksi osoittautui soutukeskuksen viereen laskeva oja ja siihen laajalta alueelta hulevesiä kokoava viemäri.

Turun Vesihuolto Oy:n 22.–24.2.2018 teettämissä alueen viemäröintiä koskevissa selvityksissä kävi ilmi, että Lauklähteenkadulla sijaitsevan As Oy Ilpoistenmäen kahden kerrostalon jätevesiä oli päässyt hulevesiviemäriin ja edelleen Pitkäsalmeen.

Tehdyt toimenpiteet

- 26.2.2018 pidettiin palaveri taloyhtiön, isännöitsijän, Turun Vesihuolto Oy:n, ympäristöterveyden ja ympäristönsuojelun viranhaltijoiden kesken, jossa sovittiin asian miten asian selvittämisessä ja toimenpiteissä edetään.

- Ympäristönsuojelupäällikkö antoi 27.2.2018 ympäristönsuojelulain 175 §:n mukaisen viranhaltijan väliaikaisen määräyksen kiireellisessä asiassa lain 182 §:n nojalla. Viranhaltijapäätöksessä edellytettiin, että As Oy Ilpoistenmäen tulee,

- As Oy Ilpoistenmäen isännöitsijä ilmoitti 26.2.2018 asunto-osakeyhtiön suunnitelmasta viemärikuvauksen tekemiseksi ja maarakennusurakoitsijan valinnasta.

- As Oy Ilpoistenmäen isännöitsijä ilmoitti 1.3.2018 ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Turun Vesihuolto Oy:lle vuodon aiheuttaneen syyn selvinneen.

- Viemärissä ollut jätevesitukos poistettiin 1.3.2018.  Sen jälkeen viemäröinti kunnostettiin rakentamalla uudet muovikaivot ja uusimalla viemäriputket taloyhtiön alueella maaliskuun aikana.

- Rakennus- ja lupalautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 8.3.2018. Hulevesiviemäriin päässeen jätevesipäästön osalta rakennus- ja lupalautakunta päätti pitää ympäristönsuojelupäällikön 27.2.2018 antaman määräyksen voimassa.

- Taloyhtiön isännöitsijä tilasi urakoitsijalta hulevesiviemärin puhdistussuunnitelman.

- Viemärin puhdistamisesta pidettiin 27.3.2018 neuvottelu valvontajohtajan, ympäristönsuojelupäällikön, kaupunkirakentamisjohtajan, rakennuttamispäällikön, taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan, taloyhtiön isännöitsijän, sekä Turun Vesihuolto Oy:n edustajan kesken.

- Rakennus- ja lupalautakunta antoi hulevesiviemäriä koskevan puhdistamismääräyksen kokouksessaan 5.4.2018. Päätöksessä edellytettiin hulevesiviemärin puhdistamista 30.4.2018 mennessä. Avo-ojan puhdistamisen osalta ympäristönsuojelun ja terveydensuojelun viranhaltijat edellytettiin tekemään tarkastuksen ja arvioimaan puhdistamisen tarpeellisuutta.

- Ympäristö- ja terveystarkastajat tekivät tarkastuksen 12.4.2018 hulevesiviemärin purkupaikan ja Pitkäsalmen väliseen avo-ojaan ja arvioivat avo-ojaan kohdistuvaa puhdistamistarvetta. Avo-ojassa ei havaittu viitteitä jätevesipäästöstä eikä siitä aiheutuvaa ympäristö- tai terveyshaittaa. Tarkastuksen perusteella todettiin, että avo-ojaan ei ole tarpeen kohdistaa puhdistamistoimenpiteitä.

- Urakoitsija suoritti hulevesiviemärilinjaston puhdistamisen 16. – 24.4 välisenä aikana. Ympäristönsuojeluviranomaiselle toimitetun loppuraportin perusteella puhdistus onnistui hyvin, itse jätevedellä saastuneet kertymät ja hiekat poistettiin. Puhdistamisessa syntyneet jätevedet johdettiin jätevesiviemäriin imuauton kautta. Kiinteät jätteet (2,32 t) toimitettiin Kaivoasemalle. Lopuksi linja vielä kuvattiin.

Jätevesipäästön määrää ja kestoa on saatujen tietojen perusteella mahdoton arvioida. Jätevesitukoksen muodostumisen ajankohta ei ole selvillä. Tukoksen syntyminen liittynee taloyhtiössä vuosina 2012–2013 tehtyihin viemärien sukitukseen eli pinnoittamiseen. Tiedossa ei ole myöskään kuinka suuri osa jätevedestä on päätynyt hulevesiviemäriin. Tukos oli jätevesilinjassa, johon johdetaan kiinteistöllä olevista kolmesta kerrostalosta kahden kerrostalon jätevedet. Kyseisissä kahdessa kerrostalossa asuu yhteensä noin 120 henkilöä.

Va. ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä yhteenvedon tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.