Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri824.05.2018 

4955-2018 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös Ilmiö-festivaalin meluntorjuntailmoituksesta (ulkoilmakonsertti, Uittamon tanssipaviljonki)

Umlaut Osk, Helsinginkatu 21 A, 20100 Turku, on 26.4.2018 jättänyt ilmoituksen koskien Uittamon tanssipaviljongille, Rykmentintie 29, ja sen ympäristöön sijoittuvaa musiikkitapahtumaa nimeltään Ilmiö-festivaali. Tapahtuma järjestetään lauantaina 28.7.2018 klo 14.00 – 03.00. Äänentoistolaitteiden testausta tehdään klo 11.00 alkaen.

Tapahtuman vastaava tuottaja on Tuomas Sara, p. 050-336 2862 ja meluasioista vastaava Jasu Rossi, p. 0040-536 3697.

Festivaalin ohjelmisto painottuu vaihtoehtoiseen kevyeen musiikkiin. Tyylilajeiltaan vaihteleva ohjelmisto ei sisällä juurikaan raskasta heavy- tai metallimusiikkia. Bassoääniltään suurimpana pidettävää elektronista musiikkia soitetaan enimmäkseen sisätiloissa. Lisäksi ohjelmistoon kuuluu poikkitaidetta, performansseja, työpajoja ja muuta toimintaa.

Musiikkia esitetään kuudella eri lavalla tai tapahtumapaikalla seuraavasti:

Tanssipaviljonki on katettu sisätila, jossa on livemusiikkia koko festivaalin ajan klo 14.00 – 03.00. Meluhaitta rakennuksen ulkopuolelle on pieni.

Sisäpihan esiintymislava sijoitetaan tanssipaviljongin ja ravintolarakennuksen rajaamalle alueelle. Lavalla on live-musiikkiesityksiä klo 01.00 asti, jonka jälkeen on muuta pienimuotoista toimintaa klo 02.30 asti. Ohjelma suunnitellaan siten, että klo 24.00 jälkeen olevien esitysten äänenvoimakkuus on mahdollista pitää hiljaisena. Sisäpihalta aiheutuu jonkin verran melua lähimmälle, puiston toisella puolella sijaitsevalle asuinalueelle, jonne on etäisyyttä noin lähimmillään noin 120 metriä.

Liiteri on sisätila, joka sijaitsee ravintolarakennuksen toisessa siivessä. Liiteristä, jossa on livemusiikkiesityksiä klo 02.30 asti, ei aiheudu meluhaittaa rakennuksen ulkopuolelle.

Maisema- lava on merenpuolelle terassille sijoitettava lava, jossa on live-esityksiä klo 02.00 asti. Ohjelma suunnitellaan siten, että klo 24.00 jälkeen olevat esitykset voidaan kaikilta osin pitää äänenvoimakkuuksiltaan hiljaisina. Maisema-lavalta aiheutuu suurin meluhaitta salmen toiselle puolelle Hirvensaloon. Lava sijaitsee ravintolarakennuksen edustalla korkealla paikalla.

Portaat on esiintymiskatos, joka sijoitetaan Paviljongilta rannan suuntaan johtaville portaille. Esiintymispaikkaan sijoitetaan pieni äänentoistolaitteisto ja esitykset ovat mies- ja kitarahenkisiä esityksiä. Soitto jatkuu klo 01.00 asti, minkä jälkeen portailla on performanssiesityksiä klo 02 asti. Luonnon muotojen ja puiden rajaamalta alueelta aiheutuva meluhaitta ympäristöön jää vähäiseksi.

Ranta on nimeltään Naularannalle sijoitettava pieni esiintymislava, jolla on livemusiikkiesityksiä klo 22.00 asti. Rannan esityksistä aiheutuu kohtuullinen meluhaitta salmen toiselle puolelle.

Esiintymislavojen ääntä eristävät ja suuntaavat rakenteet sijoitetaan ja äänentoistolaitteet suunnataan ja säädetään siten, että meluhaitta alueen ulkopuolelle minimoidaan. Festivaalilla noudatetaan ympäristönsuojelun antamia melurajoituksia. Vuonna 2017 tehtyjen melumittausten perusteella on arvioitu, että muutoksena viime vuoteen, myös Sisäpiha- ja Maisema-lavoilla voidaan hallitusti järjestää esityksiä klo 24.00 jälkeen ilman, että annetut melutasot ylittyvät lähimpien asuintalojen kohdalla.

Tanssilavaa lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat koillisessa ja kaakossa alle 150 metrin etäisyydellä. Väliin jää metsäaluetta. Paviljongin terassia lähimmät asuintalot ovat Pitkäsalmen toisella puolella Hirvensalossa noin 400 metrin päässä. Rantalavalta ja Maisemalavalta on etäisyyttä Hirvensalon puolelle yli 300 metriä. Sisäpihan esiintymislavalta on asutukseen noin 120 metriä.

Ilmoituksen vireillä olosta on kuulutettu 2. – 18.5.2018 välisenä aikana Turun kaupungin verkkosivuilla ja ilmoitustaululla. Ilmoitukseen liittyen ei jätetty muistutuksia.

PäätösYmpäristönsuojelulain 122 §:n määrään seuraavaa:

- Musiikin esittämisen kullakin lavalla tulee päättyä viimeistään seuraavina ajankohtina:

Sisäpihan esiintymislavalla ja Maisemalavalla klo 24.00 jälkeen kaiken esitettävän musiikin ja muun järjestettävän ohjelman tulee olla äänenvoimakkuudeltaan sellaista, että se ei merkittävästi kuulu alueen ulkopuolelle.

Äänentoistolaitteiden testausta voi tehdä klo 11.00 alkaen.

Perustelut

Tapahtuman keston, esiintymisaikojen sekä asuntojen läheisyyden takia on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita niiden seuraamiseksi, jotta tapahtumasta ei aiheudu kohtuutonta rasitusta lähiasukkaille. Määräys melutasojen alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja yöaikaisen haitan vähentämiseen. Huomautus bassoäänien rajoittamisesta on annettu, koska matalat äänet kulkeutuvat paremmin rakenteiden läpi sisätiloihin.

Aikaisempien vuosien palautteen perusteella melun tarkkailumittaukset konserttien aikana tulee ulottaa myös Hirvensalon puolelle. Vuoden 2017 tapahtumasta ei ympäristönsuojeluun tullut yhtään ilmoitusta meluhaitasta.

Meluasioista vastaavan henkilön tavoitettavuus koko tapahtuman ajan on tärkeää, jotta mahdollisiin epäkohtiin voidaan puuttua jo tapahtuman kuluessa.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §)

Päätöksestä peritään Turun kaupunginvaltuuston hyväksymän taksan mukainen 360 euron maksu.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoUmlaut Osk
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedRakennus- ja lupalautakunta