Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö2717.05.2018 

4481-2018 (11 03 08)

Ulkoilulain mukainen päätös Vantaan Festivaalit Oy:n leirintäalueilmoituksesta

Vantaan Festivaalit Oy (y-tunnus 1533112-8) ilmoittaa pitävänsä tilapäistä leirintäaluetta 5.-9.7.2018 Turun Messu- ja Kongressikeskuksen alueella Artukaisten kaupunginosassa; Messukentänkadun, Kirjaltajankadun, Arenakadun ja Raisionjoen rajaamalla alueella.

Ilmoituksesta on pyydetty lausunnot Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollolta, Lounais-Suomen poliisilaitokselta ja Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta. Lausunnonantajat eivät nähneet ilmoituksen mukaiselle toiminnalle esteitä.

PäätösPäätän, että tilapäisen leirintäalueen pitäminen on toteutettava leirintäalueilmoituksessa kuvatulla tavalla seuraavin tarkennuksin ja lisäyksin:

Viranomaisten edellyttämät määräykset:

Yleisötilaisuusilmoituksesta, alueen ylimääräisestä palotarkastuksesta sekä turvallisuus- ja pelastussuunnitelmasta sovitaan erikseen poliisi- ja pelastusviranomaisten kanssa hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista.

Leirintäalueella tapahtuvasta elintarvikkeiden myynnistä on tehtävä erillinen ilmoitus Turun ympäristöterveydenhuoltoon. Mikäli messualueen takana sijaitseva lisäalue otetaan käyttöön, tulee myös tälle alueelle sijoittaa käymälöitä ja vesipiste. Myös liikuntaesteisille tulee varata riittävästi käymälöitä molemmille alueille.

Mitoitus:

Alueelle saadaan sijoittaa hakemuksen mukaisesti enintään 1460 leirintäpaikkaa, joista 80 matkailuajoneuvoille ja 1380 teltoille.

Jätehuolto:

Käymälät (yhteensä noin 80 kpl) on sijoitettava siten, että jokainen teltta on korkeintaan 150 m päässä lähimmästä käymälästä tai pisoaarista. Mikäli messualueen takana sijaitseva lisäalue otetaan käyttöön, tulee myös tälle alueelle sijoittaa käymälöitä ja vesipiste (muutos ja tarkennus kohtaan 6).

Käymälöistä vähintään kahden tulee soveltua liikuntarajoitteisille. Mitoituksessa tulee noudattaa terveysviranomaisen ohjeita. Mikäli messualueen takana sijaitseva lisäalue otetaan käyttöön, tulee myös tälle alueelle riittävästi käymälöitä liikuntaesteisille (lisäys kohtaan 8).

Polttokelpoisen jätteen (sekajätteen) astiat (240 litraa, vähintään 40 kpl) on sijoitettava siten, että jokainen teltta on korkeintaan 50 m päässä lähimmästä sekajäteastiasta (muutos ja tarkennus kohtaan 9).

Lasi, metalli, pahvi ja keräyskartonki on kerättävä omiin astioihinsa, jos niitä kertyy yli 10 kg jätelajeittain tilaisuuden aikana.

Roskaantumisen ehkäisemiseksi alueelle tulee järjestää päivittäinen siivouspartio, joka huolehtii jatkuvasti alueen siisteydestä.

Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräysten edellyttämä jätehuoltoa koskeva suunnitelma on toimitettava kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle hyväksyttäväksi. Jätehuoltosuunnitelman hyväksymisellä ratkaistaan tilapäisen leirintäalueen jätehuolto muilta osin.

Perustelut

Ulkoilulain (606/1973) 19 §:n vaatimukset leirintäalueen sijoittamisesta, rakentamisesta ja hoitamisesta täyttyvät toimittaessa ilmoituksessa kuvatulla tavalla ja noudattamalla lisäksi ulkoilulain 25 §:n nojalla annettavia määräyksiä.

Ulkoilulain 22 §:n 1 momentti on kumottu L:lla 21.8.2015/1091, joka on tullut voimaan 1.1.2017. Aiempi sanamuoto kuuluu:

Leirintäalueen pitäjä voi asettaa järjestyksenvalvojia valvomaan järjestystä ja turvallisuutta leirintäalueella ja sen välittömässä läheisyydessä. Leirintäalueen sijaintipaikan paikallispoliisi voi tarvittaessa antaa leirintäalueen pitäjälle määräyksiä järjestyksenvalvojien asettamisesta. Järjestyksenvalvojan kelpoisuusvaatimuksista, koulutuksesta, valtuuksista ja velvollisuuksista säädetään järjestyksenvalvojista annetussa laissa (533/1999).

Koska asian ratkaisulla ei voida katsoa olevan hallintolain (434/2003) 41 §:n tarkoittamaa huomattavaa vaikutusta muiden kuin asianosaisten elinympäristöön, työntekoon tai muihin oloihin, asian vireilläolosta ja vaikuttamismahdollisuuksista ei ole yleisesti kuulutettu.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen (ulkoilulaki 26 ja 30a §).

Valitusosoitus on liitteenä.

Liite 1Vantaan Festivaalit Oy:n leirintäalueilmoitus ja liitekartta

 

Olli-Pekka Mäki

va. ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoVantaan Festivaalit Oy
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos


Liitteet:

Kytoys § 27
Liite 1:Vantaan Festivaalit Oy:n leirintäalueilmoitus ja liitekartta