Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta15605.04.20185

2497-2018 (11 03 03)

Hulevesiviemärin puhdistamista koskevan määräyksen antaminen

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 156

Ympäristönsuojelu, va. ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki 28.3.2018:

Asia

Pitkäsalmen veden laadussa havaittiin vuoden 2017 lopusta alkaen voimakasta hygieenistä likaantumista soutukeskuksen edustalla. Tehdyissä selvityksissä kuormituslähteeksi osoittautui soutukeskuksen viereen laskeva oja ja siihen laajalta alueelta hulevesiä kokoava viemäri.

Helmikuussa ilmeni kaupungin hulevesiviemärissä tehtyjen kartoitusten perusteella, että As oy Ilpoistenmäen kiinteistön alueella on viemärin tukkeutumisen ja putkiston rikkoontumisen vuoksi taloyhtiön jätevesiä päässyt hulevesiviemäriin ja sitä kautta Pitkäsalmeen.

Hulevesiviemäriin päässeen jätevesipäästön osalta rakennus- ja lupalautakunta päätti kokouksessaan 8.3.2018 (103§) pitää ympäristönsuojelupäällikön 27.2.2018 antaman määräyksen voimassa koskien As Oy Ilpoistenmäen velvoitetta korjata virheelliset viemäriliitokset niin, että jätevesiä ei pääse hulevesiviemäriin eikä hulevesiä jätevesiviemäriin.

Hulevesiviemärin puhdistamista koskevan määräyksen osalta rakennus- ja lupalautakunta päätti, että määräystä ei anneta ennen kuin hulevesiviemäri on kuvattu ja sitä koskeva puhdistamissuunnitelma on esitetty viranomaiselle.

Taloyhtiön viemäriverkostossa olleen tukoksen poistamisen jälkeen on viemäröinti kunnostettu rakentamalla uudet muovikaivot ja uusimalla viemäriputket taloyhtiön alueella. Viemärit eriytettiin erillisiin kaivoihin. Korjaustyöt on saatu loppuvaiheeseen, mutta piha-aluetta ei ole vielä asfaltoitu. Rakennusvalvonnalle on jätetty toimenpidettä koskeva lupahakemus.

Taloyhtiö on tilannut urakoitsijalta viemärin puhdistussuunnitelman mikä on toimitettu ympäristönsuojeluviranomaiselle. Viemärin puhdistamisesta on pidetty neuvottelu valvontajohtajan, ympäristönsuojelupäällikön, kaupunkirakentamisjohtajan, rakennuttamispäällikön, taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan, taloyhtiön isännöitsijän, sekä Turun Vesihuolto Oy:n edustajan kesken.

Neuvottelussa sovittiin mm., että,

Perustelut:

Ympäristönsuojelulain 175 §:n nojalla valvontaviranomainen voi:

  1. kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua säännöstä tai määräystä, jatkamasta tai toistamasta säännöksen tai määräyksen vastaista menettelyä taikka määrätä asianomaisen täyttämään muulla tavoin velvollisuutensa;
  2. määrätä 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla menetellyt palauttamaan ympäristö ennalleen tai poistamaan rikkomuksesta ympäristölle aiheutunut haitta;
  3. määrätä toiminnanharjoittajan riittävässä määrin selvittämään toiminnan ympäristövaikutukset, jos on perusteltua aihetta epäillä toiminnasta aiheutuvan tämän lain vastaista ympäristön pilaantumista.

Luvanvaraisen toiminnan osalta määräyksen antaa valtion valvontaviranomainen, jos ympäristöluvan myöntää valtion ympäristölupaviranomainen, ja muutoin kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Va. ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää että,

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtaja Leena Salmelainen.

Jakelu

aoAsunto-Oy Ilpoistenmäki
tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys