Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta15705.04.20186

3353-2016 (231, 021)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n poikkeuslupahakemuksesta

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) on hakenut ympäristölupaa orgaanisen jätteen sijoittamiseksi Topinojan jätekeskuksen jätetäyttöön. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 12.10.2016 hylännyt hakemuksen. LSJH on valittanut aluehallintoviraston päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. Vaasan hallinto-oikeus on 15.2. antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen.

Rlupalk § 157

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristöinsinööri Jaana Gustafsson 28.3.2018:

Ympäristölupahakemuksessaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on hakenut poikkeuslupaa sijoittaa Topinojan jätetäyttöön biohajoavaa ja muuta orgaanista jätettä. Jätejakeita, jotka on ympäristölupahakemuksessa jaoteltu EWC-jätekoodien mukaisesti, on kaikkiaan 18. Hakemuksessa esitettiin, että suurimmalla osalla näistä jätteistä ei ole uudelleenkäyttömahdollisuuksia ja niiden energiahyödyntämistä rajoittaa jätteiden matala lämpöarvo. Pääosin orgaaninen aines on myös hitaasti hajoavassa muodossa, jolloin kaatopaikkakaasuja ei synny merkittäviä määriä. Muiden kuin polttokelpoisen yhdyskuntajätteen määrät ovat myös vähäisiä.

Ympäristönsuojelu on antanut asiassa Vaasan hallinto-oikeudelle lausunnon, jossa se totesi, että muut poikkeuslupahakemuksessa esitetyt jätejakeet kuin polttokelpoinen yhdyskuntajäte voidaan sijoittaa Topinojan jätekeskuksen jätetäyttöön. Polttokelpoiselle yhdyskuntajätteelle sen sijaan on Suomessa olemassa käsittelylaitoksia ja –kapasiteettia. Lisäksi kaatopaikalle sijoitettavaksi esitetty jätteen määrä on merkittävä. Siksi ympäristönsuojelu katsoo, ettei polttokelpoista yhdyskuntajätettä tule loppusijoittaa jätetäyttöön jäteaseman alueella.

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt LSJH:n valituksen asiassa. Perusteluissa esitetään, että poikkeuslupahakemuksen käsittelyssä on ensisijaisesti kyse siitä, onko yhtiö esittänyt riittävät perusteet poikkeuksen saamiseksi. Aluehallintovirasto on varannut hakijalle mahdollisuuden täydentää hakemustaan ja järjestänyt neuvottelun hakijan kanssa. Siksi aluehallintoviraston päätöstä ei ole lainvastaisen menettelyn tai perusteluiden puutteellisuuden johdosta tarpeen kumota.

Lounais-Suomen Jätehuolto on ilmoittanut, että se tyytyy päätökseen eikä aio hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös 15.2.2018

Va. ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtaja Leena Salmelainen.