Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta15805.04.20187

2990-2017 (350, 357)

Oikaisuvaatimus/ Elintarvikelain (26/2006) mukainen määräys

Tiivistelmä:

Ympäristöterveydenhuollon johtaja on antanut Kavli Oy:lle määräyksen koskien Kavli Oy:n tuotteiden pakkausmerkintöjen korjaamista. Kavli Oy on tehnyt oikaisuvaatimuksen, jossa vaaditaan kumoamaan päätös siltä osin kuin se koskee "soygurt" ja "yogoat" -ilmaisujen käyttöä ja muilta osin pidentämään pakkausmerkintämuutosten määräaikaa. Rakennus- ja lupalautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimus hyväksytään.

Rlupalk § 158

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Tanja Lecklin 20.3.2018:

Asianosainen, johon määräys kohdistuu

Kavli Oy (1610788-1) 

Kuvaus asiasta  

Annettu määräys

Ympäristöterveydenhuollon johtaja on 6.11.2017 § 168 antanut Kavli Oy:lle elintarvikelain mukaisen määräyksen, jonka mukaan Kavli Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 30.1.2018 mennessä Planti-tuotteiden pakkausmerkintöihin:

Toimijan tulee poistaa kaikki maitotuotteisiin viittaavat ilmaisut kuten ”creamy”, ”kuin ruokakermaa” sekä ”soygurt”, ja korvata ne Elintarviketietoasetuksen ja Markkinajärjestelyasetuksen mukaisilla tuotetiedoilla.

Toimija ei saa korvata virheellisiä käytössä olevia nimityksiä uusilla, Markkinajärjestelyasetuksen vastaisilla nimityksillä kuten ”As yoghurt but made of Soy” tai Yogoat. Pakolliset tiedot tuotteesta tulee olla ilmoitettu suomeksi ja ruotsiksi, koska englanninkielinen tuotenimi ei korvaa suomen- ja ruotsinkielisiä nimiä.

Toimija voi käyttää ilmaisuja: ”Kasvipohjainen vaihtoehto ruoanlaittokermalle tai kasvipohjainen vaihtoehto jogurtille” tai ”käytetään ruokakerman tapaan”

Toimijan tulee kuitenkin huomioida, että ko. ilmaisut eivät yksinään riitä elintarvikkeen nimeksi, kuvaamaan tuotetta ja erottamaan tuotetta muista markkinoilla olevista vastaavista tuotteista. Tuotteen nimen tulee olla tuotetta hyvin kuvaava.

Oikaisuvaatimus

Kavli Oy on tehnyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle oikaisuvaatimuksen määräyksen johdosta. Oikaisuvaatimus on päätösehdotuksen oheismateriaalina. Koska toimivalta ympäristöterveydenhuoltoasioissa on siirtynyt rakennus- ja lupalautakunnalle, tuodaan asia rakennus- ja lupalautakunnan käsittelyyn.

Kavli Oy vaatii, että lautakunta kumoaa ympäristöterveydenhuollon johtajan edellä mainitun määräyksen siltä osin, kuin se koskee ilmaisujen ”soygurt” ja ”yogoat”-käyttöä. Toissijaisesti Kavli Oy on vaatinut, että edellä mainituille pakkausmerkintämuutoksille määrättyä toteuttamisaikaa pidennetään siten, että se on 9 kuukautta lainvoimaisesta päätöksestä lukien. Lisäksi Kavli Oy vaatii, että muilta osin määräyksellä toteutettavaksi määrättyjen pakkausmerkintämuutosten toteuttamisaikaa pidennetään siten, että se on yhdeksän kuukautta määräyksen lainvoimaisesta päätöksestä lukien.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralta on pyydetty lausuntoa oikaisuvaatimuksen johdosta. Eviran kannanotto on päätöksen oheismateriaalina.

Perustelut

Ympäristöterveydenhuollon johtajan päätös on perustunut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran 9.3.2017 antamaan lausuntoon (om 3), jonka mukaan Kavli Oy:n käyttämät ilmaisut, kuten ”soygurt” rikkovat markkinajärjestelyasetuksen (EU) N:o 1308/2013 artiklan 78 liitteen VII, III osan, kohtien 2,3,5 ja 6 säännöksiä, koska kyseiset ilmaisut viittaavat maitotuotteisiin.

Oikaisuvaatimuksen mukaan ilmaisut soygurt ja yogoat eivät ole markkinajärjestelyasetuksen tarkoittamia maitotuotteiden nimikkeitä eivätkä ne siten kuulu edellä mainitun säännöksen soveltamisalaan tai ole sen vastaisia. Kavlin käsityksen mukaan ilmaisut ovat Suomessa voimassa olevan elintarvikelainsäädännön vaatimuksen mukaisia ja Turun ympäristöterveydenhuollon johtajan määräys asiassa on virheellinen.

Evira on 15.2.2018 ottanut kantaa oikaisuvaatimukseen ilmaisujen soygurt ja yogoat osalta. Evira on kannanotossaan tuonut esiin, että maitotuotteiden nimiväännökset vegaanisten tuotteiden tavaramerkeissä on Euroopan ja maailman laajuinen asia, johon tulisi saada EU-tason ohjeistusta ja sääntelyä. Koska sellaista ei tällä hetkellä ole, on Eviran mukaan tarpeellista puuttua yksinomaan markkinajärjestelyasetuksessa (1308/2013) mainittuihin suoraan säädettyihin maitotuotteiden nimiin koskeviin viittauksiin vegaaneille tarkoitetuissa tuotteissa. Evira ei näe tarpeelliseksi puuttua maitotuotteiden nimiväännöksiin, jos pakkauksesta kuitenkin saa sen käsityksen, että kyseessä on kasviperäinen tuote. Eviran mukaan Kavli Oy:n tavaramerkkien nimiin kuten soygurt ja yogoat Planti-tuotteissa ei ole tarpeellista puuttua ja näkemykselle on saatu tukea maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kun otetaan huomioon, että markkinajärjestelyasetus koskee nimenomaan siinä erikseen säädettyjä maitotuotteiden nimiä, kuten maito, kerma, voi yms. sekä viittauksia maitotuotteiden samankaltaisuuteen eikä ilmaisujen soygurt ja yogoat kaltaisista nimiväännöksistä ole tällä hetkellä olemassa sääntelyä ja sääntelyä on tulkittu muissa EU-jäsenvaltioissa eri tavoin, on perusteltua jäädä odottamaan asiassa tarkempaa sääntelyä, ennen kuin puututaan pakkausmerkintöihin enempää kuin asetuksessa on edellytetty.

Ympäristöterveydenhuollon johtajan antaman määräyksen mukaiset muut pakkausmerkintämuutokset on määrätty toteutettavaksi 2,5 kuukauden kuluessa päätöksen antopäivästä. Kun otetaan huomioon, että tuotepakkaukset eivät sisällä sellaisia tietoja, joista aiheutuisi vaaraa kuluttajien terveydelle, on oikaisuvaatimuksessa vaadittua lainvoimaisesta päätöksestä laskettavaa 9 kuukauden määräaikaa muutosten toteuttamiselle pidettävä kohtuullisena.

Edellä esitetyn perusteella oikaisuvaatimus tulee hyväksyä. Määräyksen mukaisiin pakkausmerkintämuutoksiin tulee ryhtyä viipymättä ja ne on toteutettava yhdeksän kuukauden kuluessa lainvoimaisen päätöksen saamisesta.

Lainkohdat:

Elintarvikelaki 55 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1308/2013 (Markkinajärjestelyasetus), art. 78, liite VII, III osa, kohdat 1 – 6

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus 22.11.2017

Oheismateriaali 2Eviran kannanotto 15.2.2018

Oheismateriaali 3Eviran lausunto 9.2.2017

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:  

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta hyväksyy oikaisuvaatimuksen. Ympäristöterveydenhuollon johtajan päätös 6.11.2017 § 168 kumotaan siltä osin kuin se koskee ilmaisujen ”soygurt” ja  ”yogoat” käyttöä. Päätöstä muutetaan siten, että muihin päätöksessä toteutettavaksi määrättyihin pakkausmerkintämuutoksiin tulee ryhtyä viipymättä ja ne on toteutettava yhdeksän kuukauden kuluessa lainvoimaisen päätöksen saamisesta siten, että uudet pakkaukset ovat tällöin käytössä ja vanhoilla pakkausmerkinnöillä varustetut pakkaukset ovat poissa markkinoilta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedElintarviketurvallisuusvirasto Evira
aoKavli Oy