Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta13922.03.201818
Rakennus- ja lupalautakunta16005.04.20189

6871-2017 (244)

Oikaisuvaatimus rakennusvalvonnan toimenpidepyyntöön tehtyyn kielteiseen ratkaisuun

Tiivistelmä:

Tarkastusinsinööri on tehnyt kielteisen päätöksen toimenpidepyyntöön koskien Munkkionkuja 7 (853-12-79-1) sijaitsevalla kiinteistöllä olevia työmaakoppeja ja rakennusmateriaaleja. Toimenpidepyynnön ilmoittaja on vaatinut kiinteistöllä olevien työmaakoppien poistoa ja alueen siistimistä vedoten umpeutuneeseen rakennuslupaan. Rakennuslupa on voimassa. Kaupunki on vuokrannut konteille maa-alueen. Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimus hylätään.

Rlupalk § 139

Va. valvontalakimies Ville Erkkola 15.3.2018:

Kuvaus asiassa

Asunto Oy Turun Munkkionpuisto II on tehnyt toimenpidepyynnön 6.6.2017 Turun kaupungin rakennusvalvonnalle koskien Itäharjulla olevaa tonttia 853-12-79-1, osoitteessa Munkkionkuja 7 ja työmaatontilla olevien työmaakoppien ja rakennusmateriaalien purkamista ja alueen siistimistä. Toimenpidepyynnön liitteenä olevassa selvityksessä toimenpidepyynnön ilmoittaja toteaa tontilla olevan edelleen rakennusaikaiset työmaakopit, rakennusaitaa ja rakennusmateriaalia jo viidettä vuotta asuttujen talojen Munkkionpuisto I ja II (Munkkionkuja 6A ja 6B) edessä, asuntojen ikkunasta avautuvan puistomaiseman näköesteenä ja yleisesti maisemaa rumentamassa. Ilmoittaja on sitä mieltä, että työmaakopit toimivat rakennuttajan etävarastona muille rakennuskohteille. Ilmoittaja viittaa myös Turun kaupungin rakennusjärjestyksen 44 §: n joka sääntelee työmaan purkamista ja siistimistä rakennustyön valmistumisen jälkeen.

Rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri on käynyt paikalla 15.6.2017 ja todennut työmaakoppien ja materiaalien olevan edelleen kiinteistöllä.

Turun Rakennekymppi Oy, rakennusluvan haltijan ominaisuudessa ja Asunto Oy Turun Munkkionpuisto V, Asunto Oy Turun Munkkionpuisto VII ja Kajavalta Kapital Oy, tontin vuokralaisen ominaisuudessa, ovat vastineessaan 1.8.2017 esittäneet, että Munkkionkuja 7 on vielä osittain työmaa-aluetta ja sillä on tällä hetkellä voimassa oleva rakennuslupa. Tontilla oleva aita on jätetty suojaksi pyörätietä varten ja se rajaa työmaa-aluetta. Tontilla oleva kivikasa on maisemointikiviä jotka on tarkoitettu kyseisen alueen lopullista maisemointia varten. Kun työmaa aikanaan valmistuu ja alue on valmis, niin työmaakopit, muu ylimääräinen tavara ja aidat poistetaan.

Rakennusvalvonta on tehnyt 1.9.2017 asiassa päätöksen, jonka mukaan toimenpidepyyntö ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin. Rakennusvalvonta on perustellut päätöstä sillä, että kiinteistölle on voimassa oleva rakennuslupa (2012-642, 26.7.2012 § 314) ja että rakennusluvan voimassaoloaikana on mahdollista, että kiinteistöllä on työmaakoppeja, rakennusmateriaalia ja aitaa erottamaan työmaata muusta alueesta kunnes rakennustyö on loppukatselmuksessa hyväksytty käyttöön.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Asunto-osakeyhtiö Turun Munkkionpuisto II on 19.9.2017 tehnyt rakennuslautakunnalle hylkäävästä päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Hylkäävä päätös ja siihen liitetty oikaisuvaatimusohje on lähetetty asianosaiselle postitse 1.9.2017. Tarkastusinsinöörin päätöksestä saa oikaisuvaatimuksen tehdä 14 vuorokauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hylkäävä päätös oli lähetetty väärään prosessiosoitteeseen joten päätöksen tiedoksisaanti on viivästynyt. Oikaisuvaatimus on toimitettu rakennusvalvontaan määräajan puitteissa. Oikaisuvaatimukseen ovat myös yhtyneet Asunto-osakeyhtiöt Munkkionkatu I, III ja IV.

Oikaisuvaatimuksen mukaan voimassa oleva rakennuslupa 2012-642, on umpeutunut 4.9.2017 ja toimenpidepyynnön kohteena olevat työmaaparakit kuuluvat Turun Rakennekymppi Oy: lle jolla myös on kyseinen rakennuslupa. Korttelissa olevan kaavamuutoksen hakijana on Kajavalta Kapital Oy sekä Turun kaupunki. Oikaisuvaatimuksen mukaan tulevan asemakaavan on arvioitu tulevan täytäntöön aikaisintaan 2019 ja näin ollen ovat työmaaparakit, jotka on tuotu vuosina 2010 -2011, ovat hakijan mielestä olleet jo kohtuuttoman kauan naapuruston riesana.

Muutoksenhakijoiden mielestä asemakaavan mukaisen alueen valmistuminen ajoittuu pitkälle 2020 luvulle, joten nykyistä ratkaisua työmaaparakkien ja ympäristön osalta ei voi pitää enää tilapäisenä. ( Turun kaupungin rakennusmääräykset 40 §, 41 § ja 44 §, ulkovarastointi MRL 169 §). Lisäksi rakennustoiminta tulisi ehdotuksen mukaan painottumaan alueen toiseen päähän ja näin ollen olisi luontevaa olettaa, että työmaaparakit sijoittuisivat aikanaan lähelle tätä aluetta.

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan myös katusuunnitelman mukaisten rakennustöiden loppuun suorittamista.

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijät ovat vedonneet 26.7.2012 myönnetyn rakennusluvan (2012-642) umpeutumiseen 4.9.2017. Tarkastusinsinöörin toimenpidepyyntöön antama hylkäävä päätös on annettu 1.9.2017, rakennusluvan voimassaoloaikana. Päätöksessään tarkastusinsinööri perustelee päätöstään voimassa olevalla rakennusluvalla, joka mahdollistaa kiinteistön käytön rakennusluvan mukaisesti, kunnes rakennustyö on loppukatselmuksessa hyväksytty käyttöön.

Oikaisuvaatimuksen tekijät ovat vedonneet myös Turun kaupungin rakennusmääräyksiin 40 §, 41 § ja 44 § sekä MRL: n pykälään 169 §.

40 §: ” Vuokramiehen ja luvan saajan on saatettava katualue ennen vuokra-ajan päättymistä siihen kuntoon kuin se oli ennen työn aloittamista.”

41 §: Työmaata varten voidaan rakennettavalle tontille taikka siihen välittömästi liittyvälle katu- tai muulle yleiselle alueelle, jolle kiinteistötoimiala on 40 §: n nojalla myöntänyt käyttöoikeuden, sijoittaa tarvittavia tilapäisiä työmaarakennuksia.

44 §: ” Rakennustyön valmistumisen jälkeen tilapäiset työmaarakennukset, työmaa-aidat ja vastaavat työmaarakenteet on poistettava viipymättä ja työmaa-alue on siistittävä.”

MRL 169 §: Varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta. Asemakaava-alueella ei aluetta saa käyttää häiriötä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan varastointiin taikka pitkäaikaiseen tai laajaan tavaroiden ulkosäilytykseen, jollei asemakaavasta muuta johdu.

Maankäyttö- ja rakennuslain 170 §: n mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee velvoittaa asianomainen määräajassa ryhtymään toimenpiteisiin ympäristölle aiheutuvan haitan tai häiriön vuoksi mikäli aloitettua rakennustyötä ei ole saatu valmiiksi ennen luvan tai viranomaishyväksynnän raukeamista. Rakennusluvan 2012-642 voimassaoloa on jatkettu 1.9.17 § 827 myönnetyllä rakennusluvalla (2017-1150). Lupa on myönnetty luvassa 2012-642 mainituin ehdoin ja rakennusluvan mukaiset rakennustyöt on saatettava valmiiksi viimeistään 4.9.2020.

Rakennekymppi Oy: llä on käytössä kaupungin maa-alue vuodesta 2012 alkaen kontille joka toimii rakennustyömaan sosiaalitiloina. Vuokra-aika päättyy kun valvoja loppukatselmuksessa hyväksyy alueen sopimuksenmukaisessa kunnossa takaisin yleiseen käyttöön.

Rakennustyö päättyy loppukatselmukseen. Rakennusluvan voimassaoloaikana on mahdollista, että kiinteistöllä on työmaakoppeja, rakennusmateriaalia ja aitaa erottamaan työmaata muusta alueesta kunnes rakennustyö on loppukatselmuksessa hyväksytty käyttöön.

Työmaakopit eivät vaaranna alueen käyttäjien turvallisuutta tai terveyttä. Rakennelmat eivät ulkonäöltään poikkea normaaleista työmaaparakeista.

Tarkastusinsinöörin päätöksen muuttamiseen ei ole perusteita.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus liitteineen

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:            

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää yllä esitetyin perustein hylätä oikaisuvaatimuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Karlssonin Valkosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Rlupalk § 160

Pöydältä 22.3.2018 § 139.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös tehtiin äänin 11-2 Raekallion tehtyä Laakson kannattamana alla mainitun ehdotuksen.

Aalto, Birstolin, Karjalainen, Karlsson, Lahtinen, Markkanen, Rintala, Rosenlöf, Röberg, Tarvainen ja Valkonen äänestivät esittelijän päätösehdotuksen puolesta.

Raekallion ehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen Laakso.

Raekallion ehdotus:

"Turun rakennus- ja lupalautakunta toteaa, että työmaaparakit vaikeuttavat Munkkionkujan rakentamista. Päätösehdotuksessa sanotaan, etteivät työmaaparakit poikkea normaaleista työmaaparakeista, lautakunnan 25.1. 2018 suorittaman katselmuksen perusteella selkeää metsittymistä on havaittavissa. Työmaaparakit on tuotu alueelle vuosina 2010-11. Asukkaiden mukaan työmaaparakkien seinustoilla norkoilee ylimääräistä väkeä. Asukkaiden mukaan Munkkionkujan kunnossapito on täysin laiminlyöty. MRL 167 § määrää, että rakennettu ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa, laissa todetaan myös että kunnan määräämä viranomainen valvoo, että katuaukioiden, puistojen ja oleskeluun tarkoitettujen ulkotilojen pitää täyttää hyvän kaupunkikuvan ja viihtyisyyden vaatimukset. Munkkionkujan lähistön päiväkotien Laukkavuoren ja Gunghästenin lapset ulkoilevat alueella. Turun rakennus- ja lupalautakunta esittää, että edellä esitetyn, ja oikaisuvaatimuksessa määriteltyjen Turun kaupungin ao. rakennusmääräysten sekä MRL.n pykälän 169 § perusteella työmaaparakit tulee poistaa."

Jakelu

tiedAsunto Oy Turun Munkkionpuisto I
tiedAsunto Oy Turun Munkkionpuisto II
tiedAsunto Oy Turun Munkkionpuisto IV
aoAsunto Oy Turun Munkkionpuisto V
aoAsunto Oy Turun Munkkionpuisto VII
aoKajavalta Kapital Oy
aoTurun Rakennekymppi Oy
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut