Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta15405.04.20183

2001-2018 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla helmikuussa 2018

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla helmikuussa 2018 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla välttävä. Heikoimmillaan ilmanlaatu Turun keskustassa oli huonoa. Hyväksi ilmanlaatu luokiteltiin Turun Kauppatorilla kahdeksana vuorokautena.

Rlupalk § 154

Ympäristönsuojelu, vs. ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto 26.3.2018 :

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa (Kauppatorilla) sekä Ruissalossa. Turun Kauppatorilla mitataan typen oksideita sekä hengitettäviä hiukkasia ja Turun ilmanlaatuindeksin laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia. Ruissalon asema on tyypiltään ns. kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita.

Helmikuussa hengitysilman laatu oli vuorokausi-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa useimmiten välttävää. Tunti-indeksillä määriteltynä ilmanlaatu oli noin 56 % ajasta hyvää. Heikoimmillaan ilmanlaatu Turun Kauppatorilla oli huonoa yhtenä vuorokautena. Suurin indeksiarvo johtui hengitettävien hiukkasten kohonneesta pitoisuudesta.

Ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan kansallisiin Valtioneuvoston asettamiin ohjearvoihin sekä raja-arvoihin, jotka perustuvat EU-direktiiveihin. Typpidioksidin pitoisuudet Kauppatorilla olivat korkeimmillaan 66 % ja Ruissalossa 38 % ohjearvosta. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 65 % ohjearvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 67 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta tavoitearvosta (120 µg/m3). Rikkidioksidipitoisuudet olivat Ruissalon mittausasemalla korkeimmillaan 4 % ohjearvosta.

Turun Kauppatorin mittausasema toimii alueen raja-arvon ylityksiä valvovana mittausasemana. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus saa ylittää arvon 50 µg/m3 korkeintaan 35 kertaa kalenterivuoden aikana (VNa 38/2011). Helmikuussa 2018 raja-arvon numeroarvo ylitettiin kerran ja se oli ensimmäinen ylitysvuorokausi tänä vuonna. Vuonna 2017 ylityksiä oli viisi. Vuonna 2016 ylityksiä oli kaksi ja vuonna 2015 ylityksiä oli kahdeksan. Typpidioksidin tuntipitoisuuden raja-arvon numeroarvoa (200 µg/m3) ei ylitetty Turun keskustassa helmikuussa. Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli n. 63 % raja-arvon numeroarvosta.  Myöskään rikkidioksidin tunti- tai vuorokausiraja-arvoja ei ylitetty Ruissalossa. Korkein rikkidioksidin tuntikausipitoisuus oli n. 3 % raja-arvosta.

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti helmikuu 2018

Va. Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä helmikuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtaja Leena Salmelainen.