Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö1512.03.2018 

282-2018 (11 01 05)

Kehotus kunnostaa jätevesijärjestelmä

Ympäristönsuojeluun toimitettiin valitus 1.12.2017, joka koski osoitteissa Vapparintie 242 ja 234 (853-491-2-59) sijaitsevaa kiinteistöä. Valituksen mukaan ko. kiinteistön jätevedet käsitellään naapurikiinteistön (853-491-2-47) tontilla ja käsittelystä aiheutuu mm. hajuhaittoja sekä imeytyskentän ja sakokaivojen tulvimista.

Ympäristönsuojelu ja ympäristöterveydenhuolto tekivät 20.12.2017 tarkastuksen kyseisille tonteille. Tuolloin hajuhaittaa ei todettu, mutta imeytyskenttä ei toiminut asianmukaisesti. Ympäristönsuojelu pyysi selvitystä jätevesijärjestelmästä ja sen iästä sekä sakokaivojen tyhjennyksistä.

30.1.2018 saadun selvityksen mukaan Fautor Oy:n omistaman kiinteistön jätevedet menevät aikanaan yhteiseksi nykyisen naapurikiinteistön Vapparintie 240 kanssa tehtyyn saostuskaivoryhmään ja siitä imeytyskenttään. Naapurin liityttyä Kakskerta-Satavan vesiosuuskunnan paineviemäriin, jäivät saostuskaivot vain Fautor Oy:n omistaman kiinteistön käyttöön. Kaivojen tyhjennyksestä ovat huolehtineet kiinteistön vuokralaiset. Viimeisin tyhjennys oli Kuljetusliike Kallion joulukuussa 2017 tekemä. Imeytyskentän poikki kulkeva salaoja, joka laskee rajaojaan, on sateisena aikana aiheuttanut ongelmia naapureille. Salaoja puretaan heti säiden salliessa kaivuutyöt. Samalla imeytyskenttää siirretään poispäin naapurin rajasta. Mäestä valuva vesi johdetaan imeytyskentän ohi. Fautor Oy on liittynyt osuuskuntaan aikomuksena liittyä paineviemäriverkostoon, mutta koska Fautor Oy on myymässä kiinteistöä, liittymistä on kauppaneuvottelujen vuoksi lykätty toistaiseksi.

PäätösKiinteistön 853-491-2-59 (Vapparintie 242 ja 234) omistajaa kehotetaan kunnostamaan jätevesijärjestelmänsä siten, että ympäristönsuojelulain mukaisen perustason puhdistusvaatimus täyttyy. Vaihtoehtoisesti ko. kiinteistö voi liittyä Kakskerta-Satavan vesiosuuskunnan jätevesiviemäriin. Jätevesijärjestelmän kunnostaminen tai jätevesiviemäriosuuskuntaan liittyminen on toteutettava 31.5.2018 mennessä.

Jätevesijärjestelmän kunnostaminen edellyttää rakennusvalvonnalle tehtävää toimenpideilmoitusta. Samassa yhteydessä tulee tehdä rasitesopimus kiinteistölle 853-491-2-47 (Vapparintie 240).

Perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 155 §:n mukaan kiinteistön jätevedet on johdettava ja käsiteltävä siten, ettei niistä aiheudu pilaantumisen vaaraa, jos kiinteistöä ei ole liitetty viemäriverkostoon. 156 §:n mukaan kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että talousjätevesien käsittelyä varten kiinteistöllä on kohteeseen soveltuva jätevesien käsittelyjärjestelmä. Kiinteistön jätevesien käsittelyjärjestelmä on suunniteltava ja rakennettava ja sitä on ylläpidettävä siten, että perustason puhdistusvaatimus täyttyy. Lain 154 §:n mukaan perustason puhdistustaso täyttyy, kun ympäristöön aiheutuva kuormitus vähenee orgaanisen aineen osalta vähintään 80 %, kokonaisfosforin osalta vähintään 70 % ja kokonaistypen osalta vähintään 30 % verrattuna haja-asutuksen kuormitusluvun avulla määritettyyn käsittelemättömän jäteveden kuormitukseen. Jätevesien käsittelyjärjestelmän mitoitusohjeet ja kuormitusluvut löytyvät Valtioneuvoston asetuksesta talousvesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla /209/2011).

 

Olli-Pekka Mäki

va. ympäristönsuojelupäällikkö

 

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoFautor Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedRakennus- ja lupalautakunta