Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta10308.03.20186

2497-2018 (11 03 03)

Ympäristönsuojelulain 175 §:n mukaisen määräyksen antaminen

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 103

Ympäristönsuojelu, va. ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki 1.3.2018:

Tausta

Pitkäsalmen veden laadussa on havaittu vuoden 2017 lopusta alkaen voimakasta hygieenistä likaantumista soutukeskuksen edustalla. Tehdyissä selvityksissä kuormituslähteeksi osoittautui soutukeskuksen viereen laskeva oja ja siihen laajalta alueelta hulevesiä kokoava viemäri.

Turun Vesihuolto Oy:n teettämissä alueen viemäröintiä koskevissa selvityksissä on käynyt ilmi, että kiinteistöllä 853-34-13-1, omistaja Asunto-Oy Ilpoistenmäki Lauklähteenkatu 5, 20740 Turku, kiinteistöillä olevien kolmen kerrostalon jätevesiä on päässyt hulevesiviemäriin ja hulevesiä puolestaan jätevesiviemäriin. Tästä johtuen asumisjätevesiä on joutunut hulevesiviemäriä myöden Akumentinpuistossa olevaan avo-ojaan ja edelleen Pitkäsalmeen.

Päästölähteen selvittyä 24.2.2018 pidettiin maanantaina 26.2. palaveri taloyhtiön, isännöitsijän, Turun Vesihuolto Oy:n, ympäristöterveyden ja ympäristönsuojelun viranhaltijoiden kesken, jossa sovittiin asian miten asian selvittämisessä ja toimenpiteissä edetään.

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki antoi tiistaina 27.2.2018 ympäristönsuojelulain 175 §:n mukaisen viranhaltijan väliaikaisen määräyksen kiireellisessä asiassa lain 182 §:n nojalla. Viranhaltijapäätöksessä edellytettiin että Asunto Oy Ilpoistenmäen tulee,

Ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 11.1.2018 (7§) delegoinut päätösvallan kiireellisten määräysten antamisen osalta ympäristönsuojelupäällikölle.

Kiinteistöllä tehdyt toimenpiteet

As Oy Ilpoistenmäen isännöitsijä ilmoitti maanantaina 26.2.2018 asunto-osakeyhtiön suunnitelmasta viemärikuvauksen tekemiseksi ja maarakennusurakoitsijan valinnasta.

As Oy Ilpoistenmäen isännöitsijä ilmoitti torstaina 1.3.2018 ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Turun Vesihuolto Oy:lle vuodon aiheuttaneen syyn selvinneen. Viemärikytkennät kiinteistöllä ovat olleet oikein, mutta alun perin jätevesi- ja hulevesiputket on tuotu samaan kaivoon, josta putket ovat menneet läpi. Kiinteistön viemärien vuosina 2012-2013 tehdyn viemärien sukituksen yhteydessä jätevesiviemärin lähdössä sukan pää on jäänyt koholle ja alkanut kerätä siihen paperia ym. aiheuttaen tukoksen. Saman sukituksen yhteydessä sadevesiviemäriputken yläpuoli on rikkoutunut ja hulevesi on mennyt kaivon läpi avointa kourua pitkin. Tukoksen tultua kaivoon on kertynyt jätevettä, joka on alkanut poistua hulevesilinjaa myöten.

Tukos on poistettu 1.3.2018 ja jätevedet johdetaan taas jätevesiviemäriin. Taloyhtiö uusii kiinteistöllä olevan järjestelmän siten, että molemmille viemäreille rakennetaan oma kaivonsa, ettei tapahtuma pääse uusiutumaan.  Työ on suunniteltu tehtäväksi perjantaina 2.3.2018.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 175 §:n nojalla valvontaviranomainen voi:

  1. kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua säännöstä tai määräystä, jatkamasta tai toistamasta säännöksen tai määräyksen vastaista menettelyä taikka määrätä asianomaisen täyttämään muulla tavoin velvollisuutensa;
  2. määrätä 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla menetellyt palauttamaan ympäristö ennalleen tai poistamaan rikkomuksesta ympäristölle aiheutunut haitta;
  3. määrätä toiminnanharjoittajan riittävässä määrin selvittämään toiminnan ympäristövaikutukset, jos on perusteltua aihetta epäillä toiminnasta aiheutuvan tämän lain vastaista ympäristön pilaantumista.

Luvanvaraisen toiminnan osalta määräyksen antaa valtion valvontaviranomainen, jos ympäristöluvan myöntää valtion ympäristölupaviranomainen, ja muutoin kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Ympäristönsuojelulain 182 §:n mukaan ympäristönsuojeluviranomaisen puolesta viranhaltija voi antaa edellä olevan 175 §:n mukaisen väliaikaisen kiellon tai määräyksen kiireellisissä asioissa. Kiinteistön asumisjäteveden johtaminen hulevesiviemäriin aiheuttaa ympäristön pilaantumista.

Ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 11.1.2018 (7§) delegoinut päätösvallan kiireellisten määräysten antamisen osalta ympäristönsuojelupäällikölle.

Oheismateriaali 1Tarkastuspöytäkirja 6.3.2018

Oheismateriaali 2Vastine Asunto-Oy Ilpoistenmäki 7.3.2018

Va. ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää pitää ympäristönsuojelupäällikön 27.2.2018 tekemän viranhaltijapäätöksen (§ 12) mukaiset määräykset voimassa.

PäätösRakennus- ja lupalautakunta päättää pitää ympäristönsuojelupäällikön 27.2.2018 tekemän viranhaltijapäätöksen (§ 12) mukaiset määräykset voimassa, kuitenkin niin, että hulevesiviemärin puhdistamista koskevaa määräystä ei anneta ennen kuin hulevesiviemäri on kuvattu ja sitä koskeva puhdistamissuunnitelma on esitetty viranomaiselle.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa muuttamasta esityksestä.

Jakelu

aoAsunto-Oy Ilpoistenmäki
tiedTurun Vesihuolto Oy