Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta9622.02.201823

1002-2018 (11 02 06)

Lausunnon antaminen luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamiseksi

Tiivistelmä:

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamiseksi. Ympäristöterveys on laatinut lausunnon. Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi oheinen lausunto.

Rlupalk § 96

Ympäristöterveys, ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall 21.2.2018:

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamiseksi. Ehdotuksella säädettäisiin uusi laki eläinten hyvinvoinnista, jolla kumottaisiin voimassa oleva eläinsuojelulaki (247/1996). Samalla eräisiin muihin lakeihin tehtäisiin uudistuksen edellyttämät tekniset muutokset.

Lausuntoa on pyydetty vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön. Lausuntopyyntö siihen liittyvine asiakirjoineen on luettavissa www-sivuilla. Lausuntoa pyydetään kolmeen eri osioon: yleiset kommentit lakiehdotuksesta, lakiehdotuksen pykälät ja yksityiskohtaiset perustelut sekä muut kommentit.

Ympäristöterveys esittää, että Maa- ja metsätalousministeriölle annettaisiin seuraavanlainen lausunto:

Lausuntoehdotus

Yleiset kommentit lakiehdotuksesta

Lakiluonnoksen mukaan kunnaneläinlääkärin ja kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavan viranhaltijan tehtävät siirrettäisiin maakunnalle. Lisäksi maakunnalle ehdotetaan siirrettäväksi eläinsuojelulain aluehallintovirastolle kuuluvia tehtäviä.

Maakunnan palveluksessa on oltava virallista valvonnan suorittamiseksi riittävä määrä henkilöstöä, jolla on siihen soveltuva pätevyys ja kokemus, erityisesti eläinlääketieteellisen koulutuksen saanutta henkilöstöä. Euroopan unionin säädös edellyttää, että tietyt tehtävät tekee nimenomaisesti virkaeläinlääkäri. Lisäksi eläinlääkärinammatin harjoittamisesta annettu laki edellyttää eläinlääkärin pätevyyttä henkilöstöltä, joka suorittaa eläinlääketieteellistä päätöksentekoa, kuten eläinten terveydentilan ja sairauksien toteamista. Maakunnalla voi olla myös palveluksessaan eri koulutustaustan omaavia eläinten hyvinvoinnin valvontaa tekeviä virkamiehiä. Eläinten hyvinvoinnin valvonnan sujuvuuden vuoksi on oltava sitä tukevia palveluita kuten lakimiespalvelut ja eläinten kiinniottaminen sekä kuljetus. Luonnoksen mukaan maakunta velvoitettaisiin järjestämään eläinten hyvinvoinnin valvontaan liittyvien kiireellisten tehtävien hoitaminen myös virka-ajan ulkopuolella. Tätä valvontaa varten on oltava virkasuhteessa maakuntaan. Lisääntyneet velvollisuudet on huomioitava kustannuksissa ja henkilöstöresursseissa.

Lakiehdotuksen pykälät ja yksityiskohtaiset perustelut

Yleiset säännökset

1 § Lain tarkoitus. Tässä esitetty tarkoitus ei välttämättä toteudu myöhemmissä pykälissä koskien mm. tuotantoeläinten pito-olosuhteita tai jatkuvaa vedensaantia kaikille eläimille.

Yleiset periaatteet ja vastuu eläimistä

6 § Lain yleiset periaatteet. Esitetty periaate, että eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä eikä niiden hyvinvointia saa tarpeettomasti vaarantaa, on ristiriidassa pykälän 22 §:n kanssa. Siinä ei edellytetä eläimille jatkuvaa vedensaantia.

7 § Sairaan tai vahingoittuneen eläimen auttaminen. Tässä velvollisuudessa olisi syytä arvioida mahdollinen lajin uhanalaisuus.

11 § Vastuu eläinten hyvinvoinnista. Kohta ”Vastuu eläimen pidosta kuuluu kuitenkin ensisijaisesti eläimen omistajalle tai pitäjälle.” on syytä tuoda selvemmin esille. Pykälän tuomat velvollisuudet viranomaistyöhön saattavat tuoda lisää työtehtäviä ja kustannuksia, mikä on huomioitava resursseissa.

Eläinten hoito

21 § Hoidon yleiset vaatimukset. Tässä pykälässä olisi huomioitava, että pidettäessä samassa pitopaikassa eri eläinlajeja niiden lajityypillinen käyttäytyminen ei saa aiheuttaa haittaa toisille eläinlajeille. 

22 § Ruokinta ja juotto. Tässä pykälässä olisi tuotava esiin, että vettä on oltava jatkuvasti tarjolla.

27 § Löytöeläimet. Maakunnan on huolehdittava myös kiinni otettujen eläinten kuljetuksen järjestämisestä löytöeläinten talteenottopaikkaan. Tämän velvoitteen tuomat kustannukset maakunnalle on arvioitava ja huomioitava resursseissa.

Luvan- ja ilmoituksenvarainen eläinten pito

59 § Ammattimainen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuva seura- ja harrastuseläinten pito – liite 2 toiminnan määrittely. Liitteessä esitetyt eläinmäärät ovat suhteellisen korkeita. Liian korkeat eläinmäärät voivat aiheuttaa ongelmia myös valvonnan kannalta. Eläinmäärät olisi arvioitava uudestaan. Pykälän tekstiä olisi selkeytettävä ja vähennettävä tulkintaa kasvatuksen ja myymisen suhteen. Ulkomailta eläimiä tuovien ja välittävien toimijoiden olisi oltava viranomaisten tiedossa.  

Oheismateriaali 1Maa- ja metsätalousministeriön lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamiseksi

Ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Maa- ja metsätalousministeriölle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausMaa- ja metsätalousministeriö