Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta711.01.20187

204-2018 (00 01 01)

Rakennus- ja lupalautakunnan päätösvallan siirto kaupunkiympäristötoimialan viranhaltijoille

Tiivistelmä:

Lautakunnan toimivaltaa esitetään siirrettäväksi kaupunkiympäristötoimialan luvat ja valvonta -palvelualueen viranhaltijoille.

Rlupalk § 7

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 4.1.2018:

Kaupunginvaltuusto on 29.5.2017 § 105 hyväksynyt hallintosäännön, jonka mukaan rakennus- ja lupalautakunnan tehtävät ja toimivalta on määritelty seuraavasti:

12 § Rakennus- ja lupalautakunta

Rakennus- ja lupalautakunta vastaa kaupunkiympäristötoimialan viranomaistehtävistä, ellei tehtäviä ole annettu muulle toimielimelle.

Rakennus- ja lupalautakunnassa on 13 jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Kaupunginvaltuusto valitsee toimikaudekseen rakennus- ja lupalautakunnan jäsenet ja varajäsenet. Lisäksi kaupunginvaltuusto valitsee rakennus- ja lupalautakunnan varsinaisista jäsenistä sille puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

49 § Rakennus- ja lupalautakunnan erityinen toimivalta

Rakennus- ja lupalautakunta toimii seuraavien lakien mukaisena viranomaisena ellei tehtävää ole osoitettu viranhaltijalle:

  1. maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettuna rakennusvalvontaviranomaisena sekä hulevesi- ja ojittamisasioista vastaavana monijäsenisenä toimielimenä,
  2. kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain sekä maankäyttö- ja rakennuslain 167.2 §:n mukaisena kunnan valvontaviranomaisena ja maisematyölupahakemuksen ratkaisevana viranomaisena,
  3. ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuna kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena, luonnonsuojelulaissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena ja ulkoilulaissa tarkoitettuna leirintäalueviranomaisena, sekä
  4. terveydensuojelulaissa tarkoitettuna terveydensuojeluviranomaisena, lääkelaissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena sekä elintarvikelain, tupakkalain, eläinlääkintähuoltolain tarkoittamana valvontaviranomaisena.

Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta toimii yksityistielain mukaisena tielautakuntana.

Rakennus- ja lupalautakunta voi erityisestä syystä yksittäistapauksessa myöntää poikkeuksen rakennusvalvonnan henkilökunnan sivutoimia koskevaan rajoitukseen.

Hallintosäännön 53 §:n mukaan toimivaltaa on siirretty myös kaupunkiympäristötoimialan johtaville viranhaltijoille seuraavasti:

Kiinteistönmuodostamislain mukaisista asioista vastaava viranhaltija toimii kiinteistörekisterilain mukaisena kiinteistörekisterin pitäjän ja paikkatietoinfrastruktuurilain mukaisena paikkatietoa valvovana viranomaisena, maankäyttö- ja rakennuslain mukaisena kaavoitusmittauksen valvojana ja rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisestä huolehtivana viranomaisena sekä päättää maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamien erillisten tonttijakojen hyväksymisestä. (Tässä kohdassa mainittu viranhaltija ei ole rakennus- ja lupalautakunnan alainen viranhaltija).

Rakennustarkastajana toimiva viranhaltija ratkaisee rakennusvalvontaviranomaiselle määrätyt tehtävät, maisematyölupahakemukset sekä maankäyttö- ja rakennuslain 161 a §:n mukaiset ojittamista koskevat asiat sekä vastaa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain 15 §:n ja maankäyttö- ja rakennuslain 167.2 §:n mukaisista valvontatehtävistä, jos tehtävät eivät edellytä monijäsenisen toimielimen käsittelyä.

Ympäristönsuojelusta vastaava viranhaltija päättää kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, leirintäalueviranomaiselle sekä luonnonsuojelulaissa tarkoitetulle kunnan viranomaiselle määrätyistä tehtävistä ja asiantuntijapalveluista, jotka eivät edellytä monijäsenisen toimielimen käsittelyä, sekä huolehtii riistan- ja kalavesien hoitoon, metsästykseen ja kalastukseen liittyvistä asioista kaupungin kokonaan tai osittain omistamilla maa- ja vesialueilla sekä suorittaa metsästyslain ja kalastuslain mukaista valvontaa näillä alueilla.

Ympäristöterveydenhuollosta vastaava viranhaltija päättää terveydensuojeluviranomaiselle ja lääkelaissa tarkoitetulle kunnan viranomaiselle kuuluvista tehtävistä sekä toimii elintarvikelain, tupakkalain, eläinlääkintähuoltolain tarkoittamana valvontaviranomaisena, jos tehtävät eivät edellytä monijäsenisen toimielimen käsittelyä.

Edellä momenteissa 1-4 mainittu viranhaltija voi antaa viranomaiselta pyydetyt lausunnot ja selvitykset, jotka eivät edellytä laajaa harkintaa.

Hallintosäännön 37 §:n mukaan lautakunnalla on oikeus siirtää toimivaltaansa muulle toimielimelle, toimialajohtajalle tai viranhaltijalle.

Huolimatta siitä, että hallintosäännössä on eräille viranhaltijoille annettu laaja toimivalta päättää viranomaisena toimivalle lautakunnalle kuuluvista tehtävistä, on tarpeen hyväksyttää päätösvallan delegointi lautakunnalla, koska eräät laintasoiset säännökset edellyttävät, että toimivallan siirrosta päättää lautakunta. Kaupunginvaltuustolle tullaan lisäksi esittämään hallintosäännön muutosta siten, että virkamiesten toimivaltaa täsmennetään.

Hallintosäännön 29 §:n mukaan Luvat ja valvonta -palvelualue vastaa rakentamisen, ympäristön- ja luonnonsuojelun, ympäristöterveyden, pysäköinninvalvonnan sekä seudullisen jätehuollon viranomaistehtävistä sekä niihin liittyvästä neuvonnasta, ohjauksesta, valvonnasta ja asiantuntijapalveluista. Palvelualuetta johtaa palvelualuejohtaja.

Rakennus- ja lupalautakunnan toimivaltaa on tarkoituksenmukaista siirtää lautakunnan toimivaltaan kuuluvien asioiden valmistelusta vastaavan luvat ja valvonta -palvelualueen viranhaltijoille.

Liite 1Rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun viranhaltijoiden toimivalta

Liite 2Ympäristöterveyshuollon viranhaltijoiden toimivalta

Valvontajohtajan varahenkilönä rakennustarkastaja Reima Ojala:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää siirtää toimivaltaansa kaupunkiympäristötoimialan luvat ja valvonta -palvelualueen viranhaltijoille oheisen liitteen mukaisesti. Lautakunnan esittelijänä toimivalla viranhaltijalla on oikeus tämän päätöksen estämättä saattaa asia lautakunnan käsiteltäväksi.

Rakennustarkastajalla, ympäristönsuojelupäälliköllä, ympäristöterveyspäälliköllä sekä valvontapäälliköllä on lisäksi oikeus antaa viranomaiselta pyydetyt lausunnot ja selvitykset, jotka eivät edellytä laajaa harkintaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Raekallion ehdotus, ettei toimivaltaa siirretä viranhaltijoille, raukesi kannattamattomana.

Raekallion ehdotus:

"Kaupunginvaltuusto on 29.5.2017 § 105 hyväksynyt hallintosäännön, jonka mukaan rakennus- ja lupalautakunnan tehtävät ja toimivalta on määritelty. Sen mukaan rakennus- ja lupalautakunta vastaa kaupunkiympäristötoimialan viranomaistehtävistä, ellei tehtäviä ole annettu muulle toimielimelle. Hallintosäännön 49 pykälässä määritetään rakennus- ja lupalautakunnan toimiminen:

  1. maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettuna rakennusvalvontaviranomaisena sekä hulevesi- ja ojittamisasioista vastaavana monijäsenisenä toimielimenä,
  2. kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain sekä maankäyttö- ja rakennuslain 167.2 §:n mukaisena kunnan valvontaviranomaisena ja maisematyölupahakemuksen ratkaisevana viranomaisena, 
  3. ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuna kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena, luonnonsuojelulaissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena ja ulkoilulaissa tarkoitettuna leirintäalueviranomaisena, sekä
  4. terveydensuojelulaissa tarkoitettuna terveydensuojeluviranomaisena, lääkelaissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena sekä elintarvikelain, tupakkalain, eläinlääkintähuoltolain tarkoittamana valvontaviranomaisena.

Rakennus- ja lupalautakunta luottaa viranhaltijoiden asiantuntemukseen, samalla katsoo tärkeäksi pitäytyä kaupunginvaltuuston selkeässä linjauksessa nimenomaan lautakunnan tehtävästä vastaavana ja ratkaisevana viranomaisena, ja päättää olla siirtämättä päätösvaltaansa esityksen mukaan."

Raekallio jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Kokouksessa asian esitteli va. valvontajohtaja Leena Salmelainen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala, luvat ja valvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, pysäköinninvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys


Liitteet:

Rlupalk § 7
Liite 1:Rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun viranhaltijoiden toimivalta
Liite 2:Ympäristöterveydenhuollon viranhaltijoiden toimivalta