Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 278 05.10.2011 12

3169-2011 (310)

Hoitotakuun toteutuminen 1.9.2011 Turun terveyskeskuksessa

Tiivistelmä:

Terveysasemilla hoidon tarpeen arviointi tapahtuu kolmen päivän sisällä, pääsääntöisesti samana päivänä puhelinkontaktin yhteydessä. Kiireellinen hoito pystytään antamaan pääsääntöisesti samana päivänä. Jono ei-kiireellisille vastaanotoille on keskimäärin 23 työpäivää. Ei-kiireellisen hoidon jono pysyy hyvin hoitotakuussa. Listamallin vaikutukset jonoihin eivät vielä näy. Suun terveydenhuolto ei pysy hoitotakuussa. Ostopalvelun nykyinen palveluntuottaja ei ole pystynyt tuottamaan tarvittavaa määrää ostopalvelua. Erikoissairaanhoidon tulosalueella toiminta pääsääntöisesti tapahtuu hoitotakuun aikarajoissa.

Perla § 278

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 23.9.2011:

Perusterveydenhuollossa kaikilla terveysasemilla ja sairaanhoidon neuvontapuhelin 10023:ssa on edelleen käytössä puhelinpalvelujärjestelmä. Hoidon tarpeen arviointi onnistuu pääsääntöisesti suoraan puhelinkontaktissa. Kaikki hoidon tarpeen arviointi, myös terveysasemilla tapahtuva, pystytään antamaan kolmen päivän sisällä pääsääntöisesti samana yhteydenottopäivänä.

Sekä terveysasemilla että sairaanhoidon neuvonnassa on sama TeleQ-järjestelmä. Käsiteltyjä asiakkaille soitettuja puheluja oli elokuussa 2011  26054. Sairaanhoidon neuvonnassa puheluja oli 3040.

Ei-kiireellisessä tapauksessa pääsi syyskuun alussa vastaanotolle keskimäärin 32 kalenteripäivän kuluessa. Pisin odotusaika 67 päivää löytyy Mäntymäki 1 ja 3 terveysasemilta. Ei-kiireelliset terveyshyötymallin mukaiset kroonisten sairauksien hoitoon tarkoitetut ajat vaihtelivat terveysasemasta riippuen välillä 0-20 kalenteripäivää.

Toimipiste Välitön yhteys

Hoidon tarpeen

arvio

Ei kiireellinen hoito
Terveysasemat Samana päivänä 0-3 työpäivää

0-67 kalenteripäivää

 

Perusterveydenhuolto, suun terveyden, johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen 14.9.2011:

Suun terveydenhuollossa ei olla hoitotakuussa, koska 31.8.2011 jonossa oli kaikkiaan 6016 potilasta, joista elokuun lopussa yli 6 kk jonossa olleita on 1957.

Tilanteen korjaamiseksi on ryhdytty seuraaviin toimenpiteisiin:

Oman toiminnan lisätyöt on otettu uudelleen käyttöön 1.9.2011 lähtien. Kaksitoista (12) työparia tekee lisätyötä keskimäärin 2 h / viikko, jolloin loppuvuoden aikana he voivat hoitaa n. 200 jonopotilasta. Tämä vastaa loppuvuonna n. yhden hammaslääkärin työpanosta. Lisäksi kuusi suuhygienistiä on aloittanut lisätyön tekemisen.

Mediverkko Oy:n Aurakadun Hammaskeskus on tuottanut Turun kaupungille suun terveydenhuollon ostopalveluita alkuvuoden aikana 1.1.–31.7.2011 keskimäärin 175 t/vko ja että työvoimaa on saatu lisää niin että he pystyvät tuottamaan loppuvuoden ajan palveluita n. 100 t/vko enemmän kuin alkuvuodesta. Mediverkko Oy:n tarjoama kapasiteetti on syksyn lisäyksenkin jälkeen riittämätön hoitotakuussa pysymiseksi.

19.9.2011 alkaen seuraaville, eniten hoitokapasiteettia tarjonneille palveluntuottajille on lähetetty Aurakadun hammaskeskuksen lisäksi pisimpään yli hoitotakuun odottaneita potilaita, yhteensä 390 potilasta: Turun HammasPlussa Oy Hammaspulssi, Hammaslääkärikeskus Denta, Turun Hammaspiste Oy Ja Turun Hammaskolmio Oy sekä Eerikin hammas .

6.10.2011 alkaen potilaita pitäisi lähettää kaikkiin alla mainittuihin hoitopaikkoihin, jotta vuoden loppuun mennessä päästäisiin hoitotakuuseen:

Hammaslääkärikeskus Denta

Eerikin hammas

Hammaslääkäri Kirsi Selovuo /Turun Hammaskulma

Hammaslääkäripalvelut Sami Rahman Oy

Kasinonkulman Hammaslääkärit Oy

Turun Hammaspiste Oy Ja Turun Hammaskolmio Oy

Turun HammasPlussa Oy Hammaspulssi

Palveluntuottajat, joille potilaita nyt ohjattaisiin hoitotakuuseen pääsemiseksi ovat vastanneet 29.8.2011 lähetettyyn kirjeeseemme ja tarjonneet kohtuullisen tuntimäärän viikossa palvelua ja hyväksyttävään hintaan.

Erikoissairaanhoidon tulosalue, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 5.9..2011:

Erikoissairaanhoidon tulosalueella on pystytty toimimaan tämänhetkisten hoitotakuurajojen mukaisesti. Oheisessa taulukossa on erikoisaloittain esitetty aika lähetteen saapumisesta sen käsittelyyn, lähetteen käsittelystä 1. tutkimuskäyntiin ja hoitopäätöksen teosta hoidon aloittamiseen.

Erikoisala Lähetteen saapuminen - lähetekäsittely Lähetekäsittely - 1. tutkimuskäynti Hoitopäätös – hoidon aloitus
Sisätaudit yht. alle 3 vk 1 – 3 kk alle 6 kk
Sisät., hematologia alle 3 vk 1 – 3 kk alle 6kk
Sisät., kardiologia alle 3 vk 1-3 kk alle 6 kk
Sisät., reumatologia alle 3 vk 2-3 kk alle 6 kk
Neurologia alle 3 vk 1-3 kk alle 6 kk
Korvataudit 3 vrk 1-2 kk leikkaukset n. 1 vk, kuulokojeet 5,5 kk
Silmätaudit 2 vrk 3 kk 3 kk
Lastentaudit alle 3 vrk, kesäsulun aikana 2 vk 1 – 2 kk välittömästi tutkimusjakson jälkeen
Lasten ja nuorten psykiatria viikon sisällä Hoitopäätös tehdään jo lähetekäsittelyssä 1-2 kk
Aikuispsykiatria viikon sisällä Hoitopäätös tehdään jo lähetekäsittelyssä 2 kk
Vanhuspsykiatria viikon sisällä Hoitopäätös tehdään jo lähetekäsittelyssä alle 1 kk

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 23.9.2011:

Peruspalvelulautakunta päättää merkitä tiedokseen hoitotakuun toteutumisen Turun terveyskeskuksessa ja nettitiedotteeseen päivitetään hoitotakuun toteutuminen.

Lisäksi peruspalvelulautakunta hyväksyy suunterveydenhuollon toimenpiteet hoitotakuuseen pääsemiseksi.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 26.9.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä tiedokseen hoitotakuun toteutumisen Turun terveyskeskuksessa ja nettitiedotteeseen päivitetään hoitotakuun toteutuminen.

Lisäksi peruspalvelulautakunta hyväksyy suunterveydenhuollon toimenpiteet hoitotakuuseen pääsemiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKinnarinen Minna
tpvSalo Arto
tiedSantalahti Anne