Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 230 17.08.2011 22

4380-2011 (111)

Kaupungineläinlääkärin viran muuttaminen valvontaeläinlääkärin viraksi

Tiivistelmä: -

Perla § 230

Kaupungineläinlääkäri Jaakko Rasi, va. tulosaluejohtaja Liisa Palmu ja kaupungineläinlääkäri, oto- tulosaluejohtaja Pia Pouri 10.8.2011:

Lainsäädännön muutosten myötä valtio on sitoutunut hankkimaan kunnilta eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää viranomaisvalvontaa. Tämän valvonnan suorittamisesta kunnalle maksettavista korvauksista säädetään eläinlääkintähuoltolain (765/2009) 23 §:ssä ja eläinlääkintähuoltoasetuksen (1031/2009) 3 §:ssä. Alla on lueteltu lainsäädäntö, jonka mukaiset tehtävät valtio korvaa kunnalle.

Eläinsuojelu- ja tarttuvien eläintautien valvonta on suunnitellulla toimialueella työllistävin osa. Käytännöksi on koko maassa muodostumassa se, että maahan perustetaan valvontaeläinlääkäreiden virkoja, jotka ovat kunnan ylläpitämiä, mutta valtio maksaa kunnalle aiheutuvat kustannukset. Lisäksi valvontaa voivat tehdä kunnaneläinlääkärit tuntityönä, jolloin valtio korvaa kunnille tehdyt tunnit muine aiheutuneine menoineen.

Vaikka valvontaeläinlääkärin virka on kunnan ylläpitämä, siitä ei aiheudu kaupungille käytännössä kustannuksia, koska valtio maksaa palkka- ja sivukustannusten päälle 5 + 5,3 % kompensaation sekä muut virasta aiheutuvat kustannukset kuten matkakorvaukset, atk- ja jatkokoulutuskulut. Koska korvaus maksetaan työ- ja vuosiloma-ajalta, 5,3 % lisäkompensaation tarkoitus on kattaa mahdollisista muista poissaoloista kuin lomasta aiheutuvat kulut.

Kunnalle maksettavan korvauksen perusteena oleviin todellisiin kustannuksiin lasketaan säädöksen mukaan:

Turussa valtion valvontatehtävät jakautuvat praktikkoeläinlääkärille ja hygieenikkoeläinlääkärille (5 % työajasta) ja valtio on maksanut näistä tehtävistä aiheutuneet kustannukset Turun kaupungille. Kummankaan kaupungineläinlääkärin työaika ei ole muiden töiden ohella riittävä kaikkien valtion valvontatöiden hoitamiseen ja tilanne tulisi oleellisesti huononemaan vuonna 2012 jos muutoksiin ei varauduta nyt. Praktikkoeläinlääkäri, jolla on ollut päävastuu valvonnasta, jää eläkkeelle viimeistään 1.4.2012 eikä virkaa ole tarkoitus jatkaa entisenlaisena. Viimeistään 1.4. olisi tärkeää olla valvontaeläinlääkärin virka valmiina, mutta mieluummin jo 1.1.2012 alkaen.

Valtion budjettiin on varattu vuosittainen 4 miljoonan euron määräraha valvonnan järjestämistä varten.

Valvontaeläinlääkärin virkoja on perustettu Turun lähialueiden ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueille Lietoon ja Uuteenkaupunkiin sekä Salon kaupunkiin. Rauma suunnittelee viran perustamista ja myös Säkylä ja Sastamala yhteisen viran perustamista. 

Neuvotteluja on käyty Raision kaupungin kanssa ja tarkoitus on, että valvontaeläinlääkäri toimisi myös Raision yhteistoiminta-alueella (Naantali, Raisio, Rusko). Neuvotteluissa on sovittu, että pyritään siihen, että valvontaeläinlääkäri voisi aloittaa 2012 alussa tai viimeistään 1.4.2012 ja että virka perustetaan Turkuun. Neuvotteluja on käyty myös Liedon yhteistoiminta-alueen kanssa, joka on ilmoittanut, että ainakin toistaiseksi olemassa oleva oma valvontaeläinlääkärin virka on riittävä. Kustannusten jakaminen kuntien kesken ei valvontaeläinlääkäriasiassa ole merkityksellistä, koska valtio maksaa kaiken. Kyse on siis lähinnä tehtävien ja toimialueen määrittelystä. Viran sijoittaminen Turkuun on tarkoituksenmukaista muiden syiden lisäksi myös kaupungin eläinhoitolan ja siinä valvontaeläinlääkärin käytettävissä olevan eläinlääkärin tilan kannalta.

Raision kaupunginhallitus on 13.6.2011 hyväksynyt esityksen yhteisen valvontaeläinlääkärinviran perustamisesta.

Liite 1Raision kh:n päätös 13.6.2011

Peruspalvelulautakunta on syksyllä 2010 hyväksynyt Turun kaupungin terveyden ja hyvinvoinnin suunnitelman vuodelle 2011. Suunnitelman mukaan valvontaeläinlääkärin viran perustaminen Turkuun vuoden 2012 alusta on välttämätöntä yhdessä yhden tai useamman ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kanssa.

Esitämme, että Turun kaupunki perustaa 2012 alusta valvontaeläinlääkärin viran, jonka toimialueena on Turun lisäksi Raision ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue. Virka ei lisää ympäristöterveydenhuollon vakanssi- tai henkilöstömäärää, koska se tulisi korvaamaan nykyisen praktikkona toimivan kaupungineläinlääkärin vakanssin nro 200003 nykyisen viranhaltijan jäätyä eläkkeelle.

Liite 2 Esitys viran muuttamisesta

Kuten edellä on todettu, viran perustamisella ei ole kustannusvaikutuksia, koska valtio korvaa valvontaeläinlääkärin virasta aiheutuvat kulut kokonaisuudessaan.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 11.8.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle toteutettavaksi liitteessä 2 mainitun vakanssimuutoksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 230
Liite 1:Raision kh:n päätös 13.6.2011
Liite 2:Esitys viran muuttamisesta