Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 94 23.03.2011 9

863-2011 (041, 650)

Rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2012 talousarvioon ja vuosien 2013-2015 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2016-2021

Tiivistelmä: -

Perla § 94

Resurssien hallinta, resurssijohtaja Max Lönnqvist, suunnittelija Tuula Matikka 15.3.2011:

Tilaliikelaitos on sosiaali- ja terveystoimeen 1.2.2011 saapuneella kirjeellään pyytänyt hallintokuntia tekemään ehdotukset uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeista vuoden 2012 talousarvioon ja vuosien 2013 - 2015 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2016 – 2021.

Rakennusinvestointeja suunniteltaessa on otettava lähtökohdaksi Turku-sopimus, joka jakautuu kolmeen strategiseen teemaan ja näistä johdettuihin 11 ohjausasiakirjaan. Teemat ovat vetovoimaisuus ja kilpailukyky, asukkaiden hyvinvointi ja resurssien tasapainoinen ohjaus.  

Esitettävät hankkeet ovat liitelomakkeilla, joissa kohteet on priorisoitu valmistumisajankohdan perusteella. Esitys noudattelee pääosin kaupunginvaltuuston hyväksymää vuosien 2012 - 2014 taloussuunnitelmaa. Listoille on lisätty sosiaali- ja terveystoimelle tärkeitä hankkeita, joille ei vielä ole myönnetty rahoitusta.

Tilaliikelaitoksen investointiohjelman vuosille 2011-2014, työsuojelun lausunnon 1. kerroksen tiloista ja tarveselvitykset saa tarvittaessa Tuula Matikalta.

Liite 1Investointiehdotukset taulukkona / SoTe (6 kpl)

A. Valmistuvat kohteet 2011–2012

Psykiatrian talo 6 peruskorjaus valmistuu maaliskuussa 2011. 

Lakkatien erityislastenkoti valmistuu kesäkuussa 2011.

Eläinhoitola valmistuu toukokuussa 2011.

Liinahaan vanhainkodin peruskorjaus jatkuu vuoden 2011- 2012 vuoden vaihteeseen. Luolavuoren vanhainkodin tilat toimivat Liinahaan vanhainkodin peruskorjauksen väistötiloina marraskuusta 2010 alkaen. 

Runosmäen vanhainkodin A-osan talotekninen korjaustyö ja valmistuu 12/ 2011 mennessä. Vanhainkodin B- ja C-osien peruskorjaus ja A-osan toiminnallisten muutostöiden arvioitu valmistumisajankohta on loppuvuosi 2012. Luolavuoren vanhainkodin tilat toimivat vanhainkodin peruskorjauksen väistötiloina.  

B. Resurssien tasapainoinen ohjaus -teema

Psykiatrian hallinnon tilojen keskittäminen talo 4 neljänteen kerrokseen ja hallinnolta vapautuvien tilojen ottaminen vastaanotto- ja terapiakäyttöön. Tilaliikelaitoksen muut peruskorjaukset- ohjelmassa kohteeseen on varattu kuluvalle vuodelle 250.000 euroa.

Sosiaali- ja terveysviraston hallinto tarvitsee tilat noin 80 henkilölle. Vanhuspalvelujen tulosalueen hallinto, rekrytointipalvelujen ja sosiaali- ja terveystoimen toiminnassa kiinteästi mukana olevien projektien henkilökunta tarvitsee tilat noin 40 henkilölle. Tilat voivat sijaita erillään. Kristiinankatu 1 vuokrasopimus päättyy 12/2011.

Työ- ja elinkeinoministeriön työvoiman palvelukeskuksen henkilöstöreresurssien saaminen edellyttää, että Työvoiman palvelukeskuksen, kunnan ja työvoimahallinnon työntekijöiden on toimittava yhteisissä tiloissa.

Terveyskeskuksen päivystys (Kunnallissairaalantie 20) muuttaa T-sairaalaan vuonna 2013. Vapaaksi jää noin 700 m2.

C. Asukkaiden hyvinvointi- teema

Psykiatrian lasten ja nuorten poliklinikka tarvitsee pysyvät korvaavat tilat toiminnalleen. Poliklinikka on väliaikaisesti sijoitettuna Linnankatu 23 kuudenteen kerrokseen kevääseen 2013 saakka.

Päihdehuollon asumispalveluja selvittävän työryhmän (PAST) raportti sisältää esitykset Orikedon päihdehuollon asumispalvelukeskuksen muodostamisesta, päihdehuollon tuetun asumisen kehittämisestä, arviointi- ja asumisen tukikeskuksen muodostamisesta ostettavien tilalle sekä päihdehuollon ostoasumispalveluista toimenpide-ehdotuksineen.

Turun kaupungin päihde- ja mielenterveysohjelman tavoitteiden mukainen palveluohjausta ja hoitoketjujen toimivuutta parantava asumispalveluiden kokonaisuus voidaan toteuttaa kokoamalla Niuskalan hoitokodin tontille Orikedolle päihdehuollon asumispalveluiden keskus. Keskuksen muodostavat Niuskalan hoitokodin, nykyisen Paattisten huoltokodin ja Liekakadun tukiasuntokokonaisuuden palvelut. Suunnitelmassa on huomioitu taloudelliset reunaehdot, jotka tukevat toimintojen keskittämistä ja siitä saatavia yhteistila- ja henkilöstöhyötyjä. Toimenpide-ehdotus noudattaa päihdepalveluiden kokonaissuunnitelmaa.

Arviointi- ja asumisen tukikeskus rakentuisi Sillankorvan ensisuojan, Sirkkalan päiväkeskuksen ja tuetun asumisen ohjauksen palveluista. Tuetun asumisen ohjaajien (TALK-hanke, 5 ohjaajaa) vakiinnuttaminen toteuttaa päihde- ja mielenterveysohjelman tavoitteita palvelurakenteen keventämisessä ja kotiin suunnattujen palveluiden lisäämisessä.

Kuntoutumispalvelujen tulosalueella on edelleen useita tilatarpeita. Sosiaali- ja terveystoimen yhdistyessä kuntoutumispalveluista muodostui uudenlainen kokonaisuus, jonka toimintamalli perustuu asiakaslähtöisyyteen ja moniammatillisuuteen. Tilaratkaisujen pitäisi tukea uutta toimintamallia. Tilatarpeen tyydyttämisvaihtoehdoksi esitetään palveluprosesseista lähtöisin olevia tilaratkaisuja.

Aikaisemmin hyväksytyn tarveselvityksen (Perla 29.4.2009 § 204) perusteella on vielä osin ratkaisematta lasten kuntoutumispalvelujen, psykososiaalisen kuntoutuksen, vammaispalvelujen  sekä lääkinnällisen kuntoutuksen tilatarpeet.

Vammaispalvelujen Koski-koti on käynnistänyt selvitystyön tilojen vuokraamisesta vammaisten lyhytaikaishoito- ja asumispalvelujen tarpeisiin.

Lasten kuntoutumispalvelut (lasten neurologinen yksikkö, lasten terapeutit, vammaispalvelujen Paletti/palveluohjaajat/iltapäivätoiminta, kasvatus- ja perheneuvola sekä psykososiaalisen kuntoutuksen kuntoutustyöryhmiin osallistuvat psykologit) etsivät tilaratkaisua, jossa samaan prosessiin osallistuvat työntekijät olisivat lähellä toisiaan.

Lääkinnällisen kuntoutuksen avopisteet tulisi organisoida uudelleen terveyskeskusverkoston mukaisesti siten, että ne tukevat perusterveydenhuollon toimintaa.

Vammaispalvelujen Itäharjun toimintakeskus toimii toistaiseksi Pormestarinkatu 12 sijaitsevissa 429 m2:n väistötiloissa (Perla 1.3.2011). Väistötilan koko ei mahdollista täysin normaalia toimintaa, joten keskukselle etsitään edelleen pysyviä korvaavia tiloja.

Työkeskus ja Hankinta- ja logistiikkakeskus ovat täydentäneet osaltaan em. tarveselvitystä. Työkeskuksen ja Hankinta- ja logistiikkakeskuksen esittämä yhteistoimintahanke tiivistää ja monipuolistaa yhteistyötä syrjäytymistä ehkäisevässä ja kuntouttavassa työtoiminnassa. Kunnilta edellytetään yhä enemmän kuntouttavan työtoiminnan työpaikkojen tarjontaa. Onnistuakseen osaltaan tässä tavoitteessa hanke esittää ratkaisua, jossa Työkeskuksen riittämättömäksi ja epätarkoituksenmukaisiksi käyneet tilat korvataan tarkoituksenmukaisilla tiloilla ja lisätään tilaresurssia yhteistoimintahankkeen uusien toimintojen edellyttämällä tavalla. Hanke on osaltaan selkeä työllisyyspoliittinen toimenpide ja siitä odotetaan olevan myös taloudellista hyötyä tila- ja toimintokeskittymien kautta, mutta yhteistilahanke ei saa viivästyttää Työkeskuksen kiireelliseksi arvioitua tilatarvetta. Tarvittaessa tilatarve ratkaistaan erillisinä hankkeina.

Linnankatu 23 (Eskeli) tiloja on korjattu vuosien myötä aina tarvittaessa, mutta kokonaisvaltainen tilojen käyttö- ja ylläpitosuunnitelma puuttuu. Rakennus on jo osin vanhentunut mm. tekniikan osalta (esim. ilmastointi) ja siellä on todettu useita kosteusvaurioita. Työsuojelu on todennut 11.2.2011 lausunnossaan 1. kerroksen toimitilat käyttökelvottomiksi. Peruskorjauksella ja keskittämällä palveluja sosiaalityön keskukseksi rakennus saataisiin tehokkaaseen käyttöön ja palvelut helposti saataville. Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä on hyväksynyt Eskelin tilojen peruskorjaus- ja muutostyösuunnitelman 1.2.2011.

Portsakoti valmistui Puutarhakatu 39:een vuonna 2006. C-siiven kellarikerros jäi tuolloin rakentamatta. Sisäisten ja ulkoisten muutospaineiden myötä tilat halutaan ottaa täysipainoisesti käyttöön ja samalla uudelleen organisoida niitä tiloja, joissa vuosien myötä on havaittu toimimattomuutta.

Kurjenmäkikoti I ja II tarvitsevat kattavan peruskorjauksen, tilojen uudelleenorganisoinnin vastaamaan ympärivuorokautisen hoidon tiloille asetettuja kriteerejä ja lisätilan rakentamisen sujuvan ja toimintoja tukevan logistiikan onnistumiseksi.

D. Muut investointitarpeet

Muut edellä mainitsemattomat investointitarpeet esitetään liitteessä 1/5. 

Näiden lisäksi kaupungin sairaala-alueen piha- ja ulkoalueille esitetään pysäköinti- ja VSS- tilojen (tilatarve noin 4000 m2) hankintaa. Mäntymäen ja Kurjenmäen piha- ja pysäköintisuunnitelmat ovat valmiit ja Mäntymäen osalta osittain toteutuneet. VSS- tilojen tilatarvetta käsitellyt terveystoimen johtoryhmä (15.3.2007 § 67) toteaa, että väestönsuojelutilojen tarveselvitys tulee päivittää.

Sosiaali- ja terveysvirasto esittää varattavaksi viranomaismääräysten muutostöihin tarvittava määrärahaa. Lisäksi esitetään piha- ja pysäköintitilojen suunnitelmien päivittämistä ja sairaala-alueiden väestönsuojelutilojen tarveselvityksen päivittämistä tilaliikelaitoksen kanssa. Piha-alue sisältää psykiatrisille potilaille tarkoitetun piha-alueen kunnostustyöt vuoteen 2013 mennessä. 

E. Luovutettavat tilat

Hallintokunta luopuu tiloista sitä mukaa kun tilatarpeet on ratkaistu.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 14.3.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää esityksen Tilaliikelaitokselle ehdotuksenaan rakennusinvestointihankkeiksi vuoden 2011 talousarvioon ja vuosien 2012–2013 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2016 – 2021.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskushallinto, tilakeskus


Liitteet:

Perla § 94
Liite 1:Investointiehdotukset taulukkona / SoTe (6 kpl)