Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 27 19.01.2011 27

3693-2010 (065, 46, 021)

Turvatupa ry:n hankintaoikaisu peruspalvelulautakunnan päihdehuollon asumispalveluiden hankintaa koskevaan päätökseen

Tiivistelmä:

Turvatupa ry on tehnyt päihdehuollon asumispalveluiden hankintaan liittyvän hankintaoikaisun. Toiminnanjohtaja Reijo Suvanto toteaa vaatimuksessaan peruspalvelulautakunnan hylänneen Turvatupa ry:n tarjouksen, koska tämän henkilökunnassa ei ole tarpeellista määrää pätevää henkilökuntaa.

Perla § 27

Hallintojohtaja Antti Perälä, vs. tulosaluejohtaja Tarja Salonius ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 03.01.2011:

Turvatupa ry vaatii oikaisua päihdehuollon asumispalveluiden kilpailutukseen. Toiminnanjohtaja Reijo Suvanto toteaa oikaisuvaatimuksessaan että peruspalvelulautakunta on hylännyt Turvatupa ry:n tarjouksen sillä perusteella, että tämän henkilökunnassa ei ole tarpeellista määrää pätevää henkilökuntaa.

Suvanto viittaa oikaisuvaatimuksessaan Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuun 2007:18, jossa määritellään sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimukset valtio-, kunta- ja yksityissektorilla. Hän viittaa kelpoisuuksia määrittelevän lain kohtaan 5.2. 17 § Yleiset siirtymäsäännökset.

Liite 1Turvatupa ry:n oikaisuvaatimus

Liite 2Päihdehuollon palveluasumisen tarjouslomake

Liite 3Päihdehuollon tehostetun palveluasumisen tarjouslomake

Peruspalvelulautakunta päätti 13.5.2009 § 245, että päihdehuollon hoitokotipalvelut kilpailutetaan vuoden 2010 aikana niin, että uudet ostopalvelusopimukset tulevat voimaan vuonna 1.1.2011. Peruspalvelulautakunta päätti uusista päihdehuollon asumispalveluiden tuottajista kokouksessaan 17.11.2010 §  348.

Turvatupa ry:n tarjoukset päihdehuollon palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen osalta hylättiin tarjouspyyntöä vastaamattomina. Tarjouspyynnössä henkilöstöön liittyvänä vähimmäisvaatimuksena oli sekä palveluasumisen että tehostetun palveluasumisen osalta vaatimus: ” Henkilökunnan määrä noudattaa päihdepalvelujen laatusuosituksia ( Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2002:3).” Lisäksi vähimmäisvaatimuksissa todetaan: ”Päihdehuollon palveluasumisen henkilöstömääräsuositus on 0,3 sosiaali- tai terveydenhuollon koulutuksen saanutta työntekijää asiakasta kohden.”

Turvatupa ry:n tarjouksessaan antamassa henkilöstön määrää ja koulutusta koskevassa selvityksessä päihdepalvelujen laatusuositusten edellyttämä sosiaali- tai terveydenhuollon koulutuksen suorittaneiden määrä on tehostetussa palveluasumisessa 4 ja mitoitus näin 0,22 ja palveluasumisessa 3 ja mitoitus näin 0,17. Turvatupa ry:n molemmissa tarjouksissa antaman henkilöstöselvityksen mukainen henkilöstö ei näin täytä sosiaali- ja terveystoimen edellyttämiä vähimmäisvaatimuksia. Vähimmäisvaatimukset täyttävä henkilöstömäärä Turvatupa ry:n ilmoittamilla asiakaspaikkamäärillä (18) olisi sekä tehostetussa palveluasumisessa että palveluasumisessa 6, jotta henkilöstömitoitus täyttäisi tarjouslomakkeen vähimmäisvaatimuksen 0,3 molemmissa palvelumuodoissa.

Sosiaali- ja terveystoimi ei ole tarjouspyynnössään viitannut henkilöstön muodollisen pätevyyden selvittämiseen vaan nimenomaan päihdepalveluiden laatusuositusten mukaiseen henkilöstön ammatillisen koulutuksen tasoon. Alalle kouluttautumattomat/kokemusasiantuntijat eivät täytä päihdepalveluiden laatusuositusten mukaista koulutustasovaatimusta.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.1.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hylätä Turvatupa ry:n oikaisuvaatimuksen edellä mainituin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurvatupa r.y.


Liitteet:

Perla § 27
Liite 1:Turvatupa ry:n oikaisuvaatimus
Liite 2:Päihdehuollon palveluasumisen tarjouslomake
Liite 3:Päihdehuollon tehostetun palveluasumisen tarjouslomake