Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta41315.12.20106

14026-2010 (065, 342)

Fysioterapian ostopalvelut 1.1.2011 - 31.12.2012

Tiivistelmä:

Fysioterapiapalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.1.2011 - 31.12.2012 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa solmitun yhteistoimintasopimuksen mukaisesti. Sosiaali- ja terveystoimelle on saatu hyväksyttäviä tarjouksia 89 kpl. Ostettavista fysioterapiapalveluista esitetään solmittaviksi puitesopimukset. Sosiaali- ja terveystoimi ostaa fysioterapiapalveluja vuosittain noin 630 000 eurolla.

Perla § 413

EI JULKISUUTEEN

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, Lääkinnällinen kuntoutus, ylilääkäri Merit Kumenius aikuisten fysioterapiapalvelujen osuus ja Lastenneurologinen yksikkö, ylilääkäri Hanna Suhonen-Polvi lasten ja nuorten fysioterapiapalvelujen osuus 26.11.2010:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (VSSHP) ja Turun sosiaali- ja terveystoimi ovat solmineet 19.7.2010 yhteistoimintasopimuksen terapiapalvelujen kilpailuttamisesta. Sopimuksen mukaan VSSHP kilpailuttaa terapiapalvelut asiantuntijaryhmässä sovitun mukaisesti sekä ottaa tarjoukset vastaan ja tekee niistä yhteenvedon. Osapuolet tekevät itse hankintapäätöksensä ja tiedottavat päätöksestä asianosaisille sekä tekevät palveluista puitesopimukset.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ky on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia fysioterapiapalveluista ajalle 1.1.2011–31.12.2012, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa yhdellä vuodella, ajalle 1.1.2013–31.12.2013 (optio).

Tarjouspyynnössä olivat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lisäksi Turun sosiaali- ja terveystoimi, Kaarinan kaupunki, Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskus sekä Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä. Kilpailutuksen asiantuntijaryhmässä on ollut mukana Turun edustajat.

Tarjouspyyntöasiakirjat on julkaistu HILMA-ilmoituskanavassa hankintailmoituksen yhteydessä 3.6.2010 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, mistä ilmoitettiin myös Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjoushinnat tuli ilmoittaa palvelukohtaisesti kiinteinä, verottomina nettohintoina 45 min vastaanottokäynnin mukaisesti.

Lääkinnällisen kuntoutuksen ostamiin fysioterapiapalveluihin ja veteraanikuntoutukseen sekä Turun Työterveystalon työikäisten asiakkaiden fysioterapiaan käytetään noin 600 000 euroa vuodessa. Lasten ja nuorten fysioterapiapalveluja ostetaan vuosittain noin 30 000 eurolla.

Tarjouksia saatiin määräaikaan 27.8.2010 klo 14.00 mennessä 118 kpl. Tarjouksen jättäneistä 24 kpl ilmoitti toimipistekohtaisena rajauksena, että tarjous ei koske Turun sosiaali- ja terveystoimea.

Kaikki tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Hankintalain 46.1 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän materiaalipäällikkö Outi Kalske on päätöksillään hylännyt tarjouspyyntöä vastaamattomia tarjouksia, joista sosiaali- ja terveystoimea koskevista tarjouksista AR-Fysioterapiapalvelu Oy Johanna Lappalaisen osalta, Fysioterapia Tarja Aaltonen Ky, Maskun Axoni Ky, Vehmaan Fysioterapia, Teija Pihkolan tarjous psykofyysisen fysioterapian osalta, Verka-Fysio / Kirsi Mäkelä ja Via Mende Oy; Johanna Lappalainen / AR-Fysioterapiapalvelu Oy, Maskun Axoni Ky ja Verka-Fysio / Kirsi Mäkelä eivät toimittaneet vaadittua todistusta Valviran (ent. TEO) myöntämästä oikeudesta harjoittaa ammattiaan laillistettuna ammattihenkilönä. Vehmaan Fysioterapia ei toimittanut edellä mainitun todistuksen lisäksi vaadittua kopiota voimassa olevasta YEL-vakuutustodistuksesta. Fysioterapia Tarja Aaltonen Ky ei toimittanut sähköisesti Excel-liitetiedostoa, mikä määriteltiin tarjouspyynnössä välttämättömäksi. Teija Pihkolalla ei ole tarjouspyynnössä edellytettyä psykofyysisen fysioterapian erikoistumiskoulutusta tai psykoterapian koulutusta. Via Mende Oy:n tarjous ei täyttänyt tarjouspyynnössä vaadittua maksuehtoa 30 pv netto tai 14 pv – 2 % ja 30 pv netto.

AR-Fysioterapiapalvelu Oy:n tarjous Johanna Lappalaisen osalta, Fysioterapia Tarja Aaltonen Ky:n, Maskun Axoni Ky:n, Vehmaan Fysioterapian, Teija Pihkolan tarjous psykofyysisen fysioterapian osalta, Verka-Fysion / Kirsi Mäkelä ja Via Mende Oy:n tarjoukset on hylättävä tarjouspyyntöä vastaamattomina. Muut tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousvertailuun siirtyvät vain ne tarjoukset ja/tai tarjousrivit, joiden kohdalla täyttyvät kaikki tarjouspyynnön ehdottomat vaatimukset ja että tarjoukset vertaillaan seuraavan pisteytyksen mukaan:

Pisteytysperusteet on selvitetty tarjouspyynnössä.

Lisäksi tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että Turun sosiaali- ja terveystoimi solmii sopimuksen ensisijaisesti niiden palveluntuottajien kanssa, joiden vastaanottotilat (tai kotikäyntiä tekevän terapeutin koti) on enintään 15 km terveyskeskuksen alueesta.

Palveluita tullaan käyttämään siinä järjestyksessä, jossa tarjoukset sijoittuvat pisteytyksen mukaan, alkaen suurimmasta pistemäärän saaneesta palveluntuottajasta. Palveluntuottajaa valittaessa asiakkaalle huomioidaan sopimuspalveluntuottajien osaaminen, laitevarustelu ja sijainti.

Tarjousten vertailu ja arviointi suoritettiin hankintakokouksissa 4.10., 25.10. ja 8.11.2010, jossa oli paikalla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen, Kaarinan kaupungin ja Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen asiantuntijoita, yhteensä 9 henkilöä. Vertailu suoritettiin tarjouspyynnössä esitetyn pisteytyksen mukaisesti ja tarjoajat on asetettu sen mukaan ostojärjestykseen. Ostojärjestyksestä voidaan poiketa tilanteessa, jolloin on tarvetta hankkia palveluja palveluntuottajalta, jolla on tarvittavaa erityisosaamista tai työkokemusta tai jos listan alussa olevat terapeutit eivät voi ottaa uusia potilaita vastaan. Lisäksi hankinnassa huomioidaan potilaan etäisyys palveluntuottajaan.

Liite 1Aikuisten fysioterapiapalvelujen tarjousten vertailu

Liite 2Lasten ja nuorten fysioterapiapalvelujen tarjousten vertailu

Tarjouspyynnön mukaan Turun sosiaali- ja terveystoimi solmii fysioterapiapalveluja koskevat puitesopimukset seuraavasti:

Tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa ja ennen kokousta sosiaali- ja terveysvirastossa.

Palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi palveluja on tarkoituksenmukaista ostaa riittävän monelta hyväksyttävän tarjouksen jättäneeltä tarjoajalta.

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että fysioterapiapalvelujen puitesopimukset sopimuskaudelle 1.1.2011–31.12.2012 tehtäisiin seuraavasti:

Lisäksi esitämme, että perustellusta syystä yksittäistapauksessa voitaisiin palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 13.12.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Palveluita tullaan käyttämään siinä järjestyksessä, jossa tarjoukset ovat sijoittuneet vertailussa. Palveluntuottajaa valittaessa asiakkaalle huomioidaan sopimuspalveluntuottajien osaaminen, varustelu ja sijainti.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmasianosaiset
tiedKalske Outi/VSSHP
ilmJuvonen Jukka
tpvKumenius Merit
tiedLindberg Merja
tpvPakkala Lassi
tpvSuhonen-Polvi Hanna


Liitteet:

Perla § 413
Liite 1:Aikuisten fysioterapiapalvelujen tarjousten vertailu
Liite 2:Lasten ja nuorten fysioterapiapalvelujen tarjousten vertailu