Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta41115.12.20104

13976-2010 (065, 342)

Puheterapian ostopalvelut 1.1.2011 - 31.12.2012

Tiivistelmä:

Puheterapiapalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.1.2011 - 31.12.2012 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa solmitun yh-teistoimintasopimuksen mukaisesti. Hyväksyttäviä tarjouksia on saatu 18 kpl. Ostettavista puheterapiapalveluista esitetään solmittaviksi puitesopimukset. Sosiaali- ja terveystoimi ostaa puheterapiapalveluja vuosittain noin 75 000 eurolla.

Perla § 411

EI JULKISUUTEEN

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, Lääkinnällinen kuntoutus, ylilääkäri Merit Kumenius aikuisten puheterapiapalvelujen osuus ja Lastenneurologinen yksikkö, ylilääkäri Hanna Suhonen-Polvi lasten ja nuorten puheterapiapalvelujen osuus 26.11.2010:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (VSSHP) ja Turun sosiaali- ja terveystoimi ovat solmineet 19.7.2010 yhteistoimintasopimuksen terapiapalvelujen kilpailuttamisesta. Sopimuksen mukaan VSSHP kilpailuttaa terapiapalvelut asiantuntijaryhmässä sovitun mukaisesti sekä ottaa tarjoukset vastaan ja tekee niistä yhteenvedon. Osapuolet tekevät itse hankintapäätöksensä ja tiedottavat päätöksestä asianosaisille sekä tekevät palveluista puitesopimukset.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ky on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia puheterapiapalveluista ajalle 1.1.2011–31.12.2012, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa yhdellä vuodella, ajalle 1.1.2013–31.12.2013 (optio).

Tarjouspyynnössä olivat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lisäksi Turun sosiaali- ja terveystoimi, Kaarinan kaupunki, Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskus sekä Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä. Kilpailutuksen asiantuntijaryhmässä on ollut mukana Turun edustajat.

Tarjouspyyntöasiakirjat on julkaistu HILMA-ilmoituskanavassa hankintailmoituksen yhteydessä 14.7.2010 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, mistä ilmoitettiin myös Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjoushinnat tuli ilmoittaa palvelukohtaisesti kiinteinä, verottomina nettohintoina 45 min vastaanottokäynnin mukaisesti.

Hankinnan arvoksi kahden vuoden ajalle ilmoitettiin noin 300 000 euroa, josta Turun sosiaali- ja terveystoimen osuus on noin 150 000 euroa; summa sisältää sekä aikuisten että lasten ja nuorten puheterapiapalvelut.

Tarjouksia saatiin määräaikaan 17.9.2010 klo 14.00 mennessä 22 kpl. Tarjouksen jättäneistä puheterapeuteista Eija Ahti sosiaali- ja terveystoimen palveluksessa vastaavissa tehtävissä olevana ei tarjouspyynnön mukaisesti tarjonnut palveluja sosiaali- ja terveystoimelle.

Kaikki tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Hankintalain 46.1 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän materiaalipäällikkö Outi Kalske on päätöksillään 21.9.2010 hylännyt Pia Halisen, Pirjo Kotkansalon ja Elina Pihlajamäen tarjoukset tarjouspyyntöä vastaamattomina; Pia Halinen ja Pirjo Kotkansalo eivät toimittaneet vaadittuja asiakirjakopioita Valviran (ent. TEO) päätöksestä puheterapeutin koulutuksen hyväksymisestä ja voimassa olevasta YEL-vakuutustodistuksesta. Elina Pihlajamäki ei toimittanut sähköisesti Excel-liitetiedostoa, mikä määriteltiin tarjouspyynnössä välttämättömäksi.

Pia Halisen, Pirjo Kotkansalon ja Elina Pihlajamäen tarjoukset on hylättävä tarjouspyyntöä vastaamattomina. Muut tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousvertailuun siirtyvät vain ne tarjoukset ja/tai tarjousrivit, joiden kohdalla täyttyvät kaikki tarjouspyynnön ehdottomat vaatimukset ja että valinta tullaan tekemään seuraavien tärkeysjärjestyksessä olevien kokonaistaloudellisten valintaperusteiden mukaan:

Lisäksi tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että Turun sosiaali- ja terveystoimi solmii sopimuksen ensisijaisesti niiden palveluntuottajien kanssa, joiden vastaanottotilat (tai kotikäyntiä tekevän terapeutin koti) on enintään 15 km terveyskeskuksen alueesta. Mikäli tarjonneita palveluntuottajia ei ole riittävästi edellä mainitun välimatkan rajoissa, huomioidaan tämän jälkeen myös 15 km pidemmät etäisyydet lyhyemmistä alkaen pitkien etäisyyksien välttämiseksi.

Palveluita tullaan käyttämään siinä järjestyksessä, jossa tarjoukset sijoittuvat vertailussa. Palveluntuottajaa valittaessa asiakkaalle huomioidaan sopimuspalveluntuottajien osaaminen, varustelu ja sijainti.

Tarjousten vertailu ja arviointi suoritettiin hankintakokouksessa 21.9.2010 ja 5.10.2010, joissa oli paikalla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sekä Turun kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen puheterapeutteja, yhteensä 9 henkilöä. Tarjousten vertailu suoritettiin tarjouspyynnön mukaisesti, jossa palveluntuottajat on asetettu valintaperusteiden mukaan ostojärjestykseen siten, että puheterapiapalvelujen hankkiminen toteutetaan ensisijaisesti listan alusta alkaen. Poikkeuksena ovat tilanteet, jolloin on tarvetta hankkia palveluja palveluntuottajalta jolla on tietyn tarvittavan alan erityisosaamista tai työkokemusta. Lisäksi hankinnassa huomioidaan potilaan etäisyys palveluntuottajaan.

Liite 1Puheterapiapalvelujen tarjousvertailut

Liite 2Puheterapiapalvelujen palveluntuottajat ostojärjestyksessä

Palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi palveluja on tarkoituksenmukaista ostaa riittävän monelta hyväksyttävän tarjouksen jättäneeltä tarjoajalta.

Tarjouspyynnön mukaan Turun sosiaali- ja terveystoimi solmii puheterapiapalveluja koskevat puitesopimukset yksilöterapiasta 25–30 palveluntuottajan ja ryhmäterapiasta 10–15 palveluntuottajan kanssa.

Tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa ja ennen kokousta sosiaali- ja terveysvirastossa.

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että puheterapiapalvelujen puitesopimukset sopimuskaudelle 1.1.2011–31.12.2012 tehtäisiin seuraavasti:

Yksilöpuheterapia aikuisille

1                                        Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Kaipaala Heljä

2                                        Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Juntunen Jaana

3                                        R-L Erikoispalvelut Oy, Raukola-Lindblom Marjaana

4                                        Puheterapiapalvelut Katriina Lilius

5                                        Puheterapiavastaanotto Riitta Laakso

6                                        Tutoris Oy, Suorsa Laura

7                                        Tutoris Oy, Blund-Rantala Tuula

8                                        Puheterapiapalvelut Jaana Joutjärvi-Holmberg

9                                        Vanhala Minna, Logoisat kuntoutuspalvelut

10                                    Aalto Eija

11                                    Puheterapiapalvelut Marja Kallio

12                                    Puheklinikka NET Oy

Ryhmäpuheterapia aikuisille

1                                        Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Jaana Juntunen

2                                        Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Raukola-Lindblom Marjaana

3                                        Tutoris Oy, Suorsa Laura

4                                        Tutoris Oy, Bilund-Rantala Tuula

5                                        R-L Erikoispalvelut Oy, Raukola-Lindblom Marjaana

6                                        Vanhala Minna, Logoisat kuntoutuspalvelut

Kommunikointimateriaalin suunnittelu ja/tai valmistus aikuisille

1                                        Tutoris Oy, Suorsa Laura

2                                        Tutoris Oy, Bilund-Rantala Tuula

3                                        Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Kaipaala Heljä

4                                        Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Juntunen Jaana

5                                        Puheterapiavastaanotto Riitta Laakso

Lapset ja nuoret

1                                        Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Kaipaala Heljä

2                                        Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Juntunen Jaana

3                                        Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Ala-Sorvari Marjaana

4                                        Puheterapiapalvelut Katriina Lilius

5                                        Puheterapiavastaanotto Riitta Laakso

6                                        Tutoris Oy

7                                        Puheterapiapalvelut Jaana Joutjärvi-Holmberg

8                                        Santa Teija

9                                        Vanhala Minna, Logoisat kuntoutuspalvelut

10                                    Markus Marjo

Lisäksi esitämme, että perustellusta syystä yksittäistapauksessa voitaisiin palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.12.10:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Yksilöpuheterapia aikuisille

1                               Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Kaipaala Heljä

2                               Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Juntunen Jaana

3                               R-L Erikoispalvelut Oy, Raukola-Lindblom Marjaana

4                               Puheterapiapalvelut Katriina Lilius

5                               Puheterapiavastaanotto Riitta Laakso

6                               Tutoris Oy, Suorsa Laura

7                               Tutoris Oy, Blund-Rantala Tuula

8                               Puheterapiapalvelut Jaana Joutjärvi-Holmberg

9                               Vanhala Minna, Logoisat kuntoutuspalvelut

10                           Aalto Eija

11                           Puheterapiapalvelut Marja Kallio

12                           Puheklinikka NET Oy

Ryhmäpuheterapia aikuisille

1                                Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Jaana Juntunen

2                                Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Raukola-Lindblom Marjaana

3                                Tutoris Oy, Suorsa Laura

4                                Tutoris Oy, Bilund-Rantala Tuula

5                                R-L Erikoispalvelut Oy, Raukola-Lindblom Marjaana

6                                Vanhala Minna, Logoisat kuntoutuspalvelut

Kommunikointimateriaalin suunnittelu ja/tai valmistus aikuisille

1                                Tutoris Oy, Suorsa Laura

2                                Tutoris Oy, Bilund-Rantala Tuula

3                                Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Kaipaala Heljä

4                                Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Juntunen Jaana

5                                Puheterapiavastaanotto Riitta Laakso

Lapset ja nuoret

1                               Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Kaipaala Heljä

2                               Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Juntunen Jaana

3                               Terapiayhdistys Sateenkaari ry, Ala-Sorvari Marjaana

4                               Puheterapiapalvelut Katriina Lilius

5                               Puheterapiavastaanotto Riitta Laakso

6                               Tutoris Oy

7                               Puheterapiapalvelut Jaana Joutjärvi-Holmberg

8                               Santa Teija

9                               Vanhala Minna, Logoisat kuntoutuspalvelut

10                           Markus Marjo

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Palveluita tullaan käyttämään siinä järjestyksessä, jossa tarjoukset ovat sijoittuneet vertailussa. Palveluntuottajaa valittaessa asiakkaalle huomioidaan sopimuspalveluntuottajien osaaminen, varustelu ja sijainti.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmasianosaiset
tiedKalske Outi/VSSHP
ilmJuvonen Jukka
tpvKumenius Merit
tiedLindberg Merja
tpvSuhonen-Polvi Hanna


Liitteet:

Perla § 411
Liite 1:Puheterapiapalvelujen tarjousvertailut
Liite 2:Puheterapiapalvelujen palveluntuottajat ostojärjestyksessä