Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta14714.04.20104

12500-2009 (065, 044, 111)

Suun terveydenhuollon kiireettömän perushammashoidon ostopalvelut 1.6.2010 - 31.5.2011

Tiivistelmä:

Suun terveydenhuollon kiireettömän perushammashoidon ostopalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.6.2010 - 31.5.2011. Tarjoukset on saatu 16 palveluntuottajalta. Puitesopimus palvelujen tuottamisesta palveluntuottajan tiloissa esitetään solmittavaksi Mediverkko Oy:n kanssa. Sosiaali- ja terveystoimi ostaa suun kiireettömän perushammashoidon palveluja vuonna 2010 noin 3 500 asiakkaalle.

Perla § 147

EI JULKISUUTEEN

Hankinta- ja logistiikkakeskus, tuoteryhmäpäällikkö Merja Lindberg 30.3.2010:

Peruspalvelulautakunta päätti kokouksessaan 21.10.2009 § 436 suun terveydenhuollon kiireettömän perushoidon (sisältäen tarvittaessa päivystyshoidon jatkohoidon) sekä suukirurgisten palvelujen kilpailuttamisen käynnistämisestä ja että tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Peruspalvelulautakunta hyväksyi suun terveydenhuollon palvelujen kilpailuttamisen tarjousasiakirjat kokouksessaan 13.1.2010 § 21.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on sosiaali- ja terveystoimen toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia Turussa tuotettavista suun terveydenhuollon kiireettömän perushammashoidon palveluista turkulaisille aikuispotilaille (18 täyttäneille) ajalle 1.6.2010–31.5.2011, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.6.2011–31.5.2012 (optio). Palvelujen tulee olla käytettävissä 1.6.2010.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen B mukaisena toissijaisena palveluhankintana julkaistiin 18.1.2010 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin 19.1.2010 internetissä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot. Yhteenveto hankintaan liittyvistä kysymyksistä ja niihin annetuista vastauksista julkaistiin 29.1.2010 osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot. Samalla ilmoitettiin muutos tarjouspyyntöön: tarjouspyynnön liite 2 Yksityishammaslääkärihinnaston toimenpiteiden suhdeluvut korvattiin liitteellä 4 Yksityishammaslääkärihinnaston toimenpiteiden suhdeluvut 2010.

Tarjouspyynnön kohteena olivat kiireettömän perushammashoidon suomen- ja ruotsinkieliset palvelut turkulaisille 18 vuotta täyttäneille aikuisille.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että palvelusetelimenettelyä on tarkoitus soveltaa päivystyksen jatkohoidon ja suukirurgisten palvelujen hankintaan 1.6.2010 alkaen ja mahdollisesti 1.6.2011 alkaen myös kiireettömän perushammashoidon palvelujen hankintaan.

Tarjous tuli antaa tarjouspyynnön liitteenä olleella tarjouslomakkeella toimipaikkakohtaisesti.

Tarjoaja voi tarjota palveluita omissa tiloissaan ja/tai sosiaali- ja terveystoimen kulloinkin osoittamissa tiloissa.

Määräaikaan, 22.2.2010 klo 11.00 mennessä saatiin seuraavat tarjoukset:

AAA-Aboadent Oy / Aboadent
Attendo MedOne Oy / Attendo MedOne Hammassairaala
Hammaslääkäriasema Biohammas
Hammaslääkärikeskus Denta
Hammaslääkärikeskus Dentori Oy
Hammaslääkärikeskus Elegant Oy
Hammaslääkäri Minna Pörhölä ja VO Hammas Oy / Eerikin Hammas
Hammaslääkäri Kirsi Selovuo / Turun Hammaskulma
Hammaslääkäripalvelut Sami Rahman Oy
Kasinonkulman Hammaslääkärit Oy
Mediverkko Oy / Mediverkko Turku
Oral Hammaslääkärit Oyj / Oral Hammaslääkärit Turku
PlusTerveys Oy / Turun Hammaskulma
Terapiakeskus Akilles Oy / Pääskyvuoren hammaslääkärit
Turun Hammaspiste Oy ja Turun Hammaskolmio Oy
Turun HammasPlussa Oy / Hammaspulssi.

Hammaslääkäri Kirsi Selovuo ja PlusTerveys Oy antoivat erilliset tarjoukset, mutta kuitenkin siten, että Kirsi Selovuon ja PlusTerveys Oy:n tarjoamat tuntimäärät ovat yhteensä tarjottava määrä / Turun Hammaskulma ja hinnat ovat yhteneväiset.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjous otetaan huomioon ja hyväksytään tietylle määrälle, esim. sadalle (100) asiakkaalle. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytty.

Tarjoushinnat tuli ilmoittaa verottomina hintoina. Hintoihin sisältyy toimenpidekohtaiset asiakasmaksut. Niiden toimipaikkojen osalta, jotka eivät ole toiminnassa tarjoukseen varatun määräajan päättyessä, tuli palvelujen hinnat ilmoittaa 1.6.2010 tasolla.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Puitesopimuksella ei taata yksittäiselle palveluntuottajalle sopimuksen perusteella ohjautuvien asiakkaiden määrää. Potilas valitsee haluamansa palveluntuottajan sosiaali- ja terveystoimen vahvistamasta palveluntuottajien listasta.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa:1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

Perustellusta syystä voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Kaikki tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Suun terveydenhuolto, vs. johtava ylihammaslääkäri Varpuleena Kirstilä 25.3.2010:

Tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja näin ollen ne on otettu mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun.

Tarjousten vertailu

Palvelut palveluntuottajan omissa tiloissa:

Palveluntuottajan omissa tiloissa suoritettavia palveluja koskevista palveluista valitaan tarjouspyynnön mukaan se tai ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimpia siten, että hinnan painoarvo on 70 % (maksimipistemäärä 70) ja ilmoitetun viikoittaisen kokonaistuntimäärän painoarvo 30 % (maksimipistemäärä 30), maksimipistemäärän ollessa yhteensä 100.

Vertailussa halvin SFA10-hinta saa 70 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin /vertailuhinta x 70). Eniten tarjottu työtuntimäärä/viikko saa pistemäärän 30 ja muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa suurimpaan tuntimäärään. Tarjouspyynnössä oli virheellinen kaava ”suurin / vertailtava määrä x 30”. Vertailu suoritettiin kuitenkin kaikkien tarjousten osalta oikein; kaavalla vertailtava määrä / suurin tuntimäärä x 30. Palveluntuottajien järjestys saadaan laskemalla yhteen edellä mainitut pistemäärät.

Palveluntuottajan omissa tiloissa suoritettavista palveluista kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen on tehnyt Mediverkko Oy / Mediverkko Turku, joka tarjoaa kiireettömän perushammashoidon palveluja SFA10- hintaan 53,00 €, kokonaistuntimäärää 350 h/viikko.

Palvelut sosiaali- ja terveystoimen tiloissa:

Tarjouspyynnön mukaan sosiaali- ja terveystoimen tiloissa suoritettavia palveluja koskevista tarjouksista valitaan halvin. Ainoan tarjouksen on jättänyt Mediverkko Oy, joka tarjoaa kiireettömän perushammashoidon palveluja SFA10- hintaan 50,00 €, kokonaistuntimäärää 8-80 h/viikko.

Sosiaali- ja terveystoimen tiloissa suoritettavissa palveluissa palveluntuottaja käyttää tarjouspyynnön mukaan sosiaali- ja terveystoimen laitteita ja materiaaleja ja tilaaja laskuttaa tiloista, laitteista ja materiaaleista aiheutuvat kustannukset palveluntuottajalta.

Vertailtaessa palveluntuottajan omissa tiloissa suoritettavien palvelujen tarjoushintaa sosiaali- ja terveystoimen tiloissa suoritettavien palvelujen hintaan tulee huomioida, että palveluntuottajan toimiminen sosiaali- ja terveystoimen tiloissa aiheuttaa Tilaajalle lisäkustannuksia ja -työtä. Aikaisemman kokemuksen mukaan ulkopuolisen palveluntuottajan toimiminen sosiaali- ja terveystoimen tiloissa vaatii suun terveydenhuollon henkilöstöä ohjaamaan järjestelyissä, potilastietojärjestelmän käytössä ja monissa käytännön asioissa. Materiaalien hankinta ja laskutustyö vaativat myös lisähenkilötyövoimaa, ja tilojen sekä atk- ja hammashoitolaitteiden ja -instrumenttien käytöstä johtuvat hankinta- huolto- ja korjauskustannukset kasvavat.

Suuhygienistin palvelut:

Suuhygienistipalvelujen hinta palveluntuottajan tiloissa suoritettuna vaihteli 77,60-125 €/tunti ja tarjottu kapasiteetti 5-125 tuntia/viikko. Halvimman tarjouksen on jättänyt Hammaslääkäri Minna Pörhölä ja VO Hammas Oy/Eerikin Hammas, joka tarjoaa palveluja 12 h/viikko hintaan 77,60 €/h. Toiseksi edullisimman tarjouksen on antanut Hammaslääkärikeskus Denta, joka tarjoaa palveluja 31 h/viikko hintaan 88,56 €/h ja kolmanneksi edullisimman Mediverkko Oy, jonka tarjous on 92 €/h 120 h/viikko.

Suuhygienistipalveluja sosiaali- ja terveystoimen tiloissa tarjosi ainoastaan Mediverkko Oy hintaan 72 €/ h 8-40 h /viikko.

Suuhygienistipalvelut tulee hankkia samalta palveluntuottajalta, mistä kiireettömän perushammashoidon palvelutkin hankitaan, koska suuhygienistin hoitoon tarvitaan hammaslääkärin lähete, työ on tiimityötä ja suuhygienistillä on oltava mahdollisuus konsultoida hoidosta vastaavaa hammaslääkäriä.

Liite 1Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

Ostopalvelujen tarve 2010

Suun terveydenhuollon asiakaspalvelujen ostoon vuodelle 2010 varattu määräraha on 1.600 000 €, josta on käytetty maaliskuun loppuun mennessä 355 000 €. Kiireettömän perushammashoidon palveluja tarvitaan noin 3500 asiakkaalle. Koska palvelujen on tarkoitus olla käytössä 1.6.2010, työviikkoja tälle vuodelle jää 30, jolloin viikkotyötunteja tarvitaan 300. Mediverkko Oy:n tarjoama tuntimäärä 350 h /viikko riittää näin ollen kiireettömän perushammashoidon palvelujen tuottamiseen tarvittavalle asiakasmäärälle.

Asiakaspalvelujen ostoon varatusta määrärahasta käytetään hoitotakuussa pysymiseksi tarpeellinen summa kiireettömän perushammashoidon palveluihin sekä päivystyksen jatkohoidon ja suukirurgisten palvelujen hankintaan palvelusetelimenettelyä soveltaen.

Esitän, että turkulaisille aikuispotilaille ajalle 1.6.2010- 31.5.2011 ostetaan kiireettömän perushammashoidon palveluja tuotettuna palveluntuottajan omissa tiloissa palveluntuottajalta Mediverkko Oy/ Mediverkko Turku SFA10- hintaan 53,00 € ja suuhygienistipalveluja Mediverkko Oy:ltä palveluntuottajan omissa tiloissa tuotettuna hintaan 92 €/h. Mediverkko Oy:n tarjoama tuntimäärä 350 h/viikko riittää kiireettömän perushammashoidon palvelujen tuottamiseen.

Kustannukset maksetaan tililtä 1 25 30 14 01 06 20 04.

Tarjouspyyntö- ja tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa ja ennen kokousta sosiaali- ja terveysvirastossa.

Tulosaluejohtaja Anne Santalahti puoltaa esitystä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 1.4.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että Mediverkko Oy:n kanssa solmitaan palveluntuottajan omissa tiloissaan tuotettavia suun terveydenhuollon kiireettömän perushammashoidon palveluja koskevat puitesopimukset ajalle 1.6.2010–31.5.2011 tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja muutoksenhakuohjeet tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn muutoshakemuksen, oikaisuvaatimuksen tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Yksittäisissä poikkeustapauksissa voidaan palveluja perustellusta syystä ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Kustannukset maksetaan tililtä 1 25 30 14 01 06 20 04.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmAsianosaiset
tpvKirstilä Varpuleena
tiedLindberg Merja
ilmPerälä Antti
ilmSantalahti Anne


Liitteet:

Perla § 147
Liite 1:Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu