Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 111 24.03.2010 19

4667-2009 (652)

Rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2011 talousarvioon ja vuosien 2012-2013 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2014-2020

Tiivistelmä: -

Perla § 111

Resurssien hallinta, vs. resurssijohtaja Heikki Sipola ja suunnittelija Tuula Matikka 16.3.2010:

Tilaliikelaitos on sosiaali- ja terveystoimeen 14.1.2010 saapuneella kirjeellään pyytänyt hallintokuntia tekemään ehdotukset uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeista vuoden 2011 talousarvioon ja vuosien 2012 - 2013 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2014 – 2020.

Rakennusinvestointeja suunniteltaessa on otettava huomioon palveluverkkosuunnitelmat ja eri tulosalueiden lähipalvelut tulisi mahdollisuuksien mukaan sijoittaa samoihin kiinteistöihin siten, että tilojen ja mahdollisesti henkilökunnan yhteiskäyttö on mahdollista. Lasten ja nuorten sosiaali- ja terveyspalvelujen tilojen suunnittelussa ja hankinnassa on pyrittävä luomaan myös tilaratkaisuilla edellytykset toiminnalliselle yhteistyölle Lastentalo- hankkeen hengen mukaisesti.

Esitettävät hankkeet ovat liitelomakkeilla, joissa hankkeista on tehty esitys valmistumisajankohdasta ja kustannusarviot niistä hankkeista, joista ne on laskettu. Esitys noudattelee pääosin kaupunginvaltuuston hyväksymää vuosien 2010 - 2012 talousarvio- ja taloussuunnitelmaa. Listoille on lisätty sosiaali- ja terveystoimelle tärkeitä hankkeita, joille ei vielä ole myönnetty rahoitusta. Vuosille 2014–2020 ei ole esitetty hankkeita.

Esitys on hyväksytty palvelutuotannon johtoryhmässä 23.2.2010 ja palvelutoimen johtoryhmässä 11.3.2010. Opetuslautakunnan lausunto 10.3.2010 (527–2010) varhaiskasvatuspalvelujen rakennusinvestointihankkeista.

Liite 1Tilaliikelaitoksen investointiohjelma vuosille 2010–2012

Liite 2Investointiehdotukset / SoTe

Liite 3Peruspalvelujohtajan lausuntopyyntö 26.2.2010 / Varhaiskasvatuspalvelut

Liite 4Opetuslautakunnan lausunto 10.3.2010 / Varhaiskasvatuspalvelut

Oheismateriaali 1Tarveselvitykset ja valmiit hankesuunnitelmat (14 kpl)

A.     Valmis tai hyväksytty hankesuunnitelma

Erikoissairaanhoidon tulosalueella psykiatrian talo 6 peruskorjaus alkaa maaliskuussa 2010, työ kestää noin vuoden.

Psykiatrian talo 4 neljännen kerroksen osalta psykiatrian tilojen hankesuunnitelmaa täydennettiin psykiatrian hallinnon ja osastojen toimitilojen tarkoituksenmukaiseen käyttöön perustuvalla tarveselvityksellä, joka hyväksyttiin peruspalvelulautakunnassa 29.4.2009 § 204. Tarkempia yksityiskohtaisia selvityksiä ei ole tehty aikaisemmin neljännen kerroksen osalta, koska muut kohteet koettiin kiireellisimmiksi. Tarveselvitystä on täydennetty 30.9.2009.

Tulosalue esittää talo 4 neljännen kerroksen osalta 30.9.2009 päivätyn tarveselvityksen hyväksymistä ja hankesuunnitelman valmistelua tilaliikelaitoksen kanssa.

Sosiaalityön palvelujen tulosalueella Lakkatien erityislastenkodin rakennussuunnittelu on käynnissä. Rakennustyöt aloitetaan touko-kesäkuussa 2010, työ kestää noin vuoden.

Vanhuspalvelujen tulosalueella Liinahaan vanhainkodin peruskorjaus alkaa lokakuussa 2010 (Tilaliikelaitoksen johtokunta 9.2.2010 § 24) ja jatkuu vuoden 2011- 2012 vuoden vaihteeseen. Luolavuoren vanhainkodin tilat toimivat Liinahaan vanhainkodin peruskorjauksen väistötiloina marraskuusta 2010 alkaen.

Ympäristöterveydenhuollon tulosalueella eläinhoitolan ja luonnonvaraisten eläinten talon rakennussuunnittelu on käynnissä. Rakentaminen alkaa kuluvana vuonna ja päättyy keväällä 2011.

B. Palvelurakenteen muutokseen liittyvät hankkeet

Vanhuspalvelujen tulosalueella Runosmäen vanhainkodin A-osan talotekninen korjaustyö ja valmistuu 12/ 2011 mennessä. Vanhainkodin B- ja C-osien peruskorjausta ja A-osan toiminnallisia muutostöitä koskeva hankesuunnitelma on lautakunnan esityslistalla 24.3.2010. Arvioitu valmistumisajankohta on loppuvuosi 2012.   

Luolavuoren vanhainkodin toiminnan asteittainen alasajo suunnitelman mukaisesti tilojen huonon kunnon vuoksi. Tarvittaessa tiloja käytetään vielä Runosmäen vanhainkodin väistötilana.

C. Työsuojelullisiin vaateisiin liittyvät hankkeet

Erikoissairaanhoidon palvelujen tulosalueella lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikka tarvitsee kiireellisesti väliaikaiset korvaavat tilat toiminnalleen (26 työntekijää). Nykyiset tilat Rauhankatu 14 b A ja C ovat ahtaat, riittämättömät ja huonokuntoiset. Lisäksi tilojen turvallisuudessa, äänieristyksessä, esteettömyydessä ja sisäilmassa on todettu puutteita. Kaupungin omistamaa Rauhankatu 14 kiinteistöä koskevia myyntiaikeita tms. ei ole tiedossa. Sosiaali- ja terveystoimella on kiinteistössä kaksi erillistä vuokrasopimusta. Em. poliklinikan lisäksi tiloissa toimii ulkomaalaistoimisto, tulkkauskeskus ja eläinlääkärivastaanotto. Tilaongelmien on ilmoitettu koskevan vain sitä osaa kiinteistöstä, jossa em. poliklinikka toimii.

Tulosalue esittää korvaavien tilojen hankintaa kiireellisenä ja lisäksi peruspalvelulautakunnassa 29.4.2009 hyväksytyn tarveselvityksen pohjalta pysyvän tilahankinnan hankesuunnitelman valmistelua yhdessä Tilaliikelaitoksen kanssa.

Kuntoutumispalvelujen tulosalueella Itäharjun toimintakeskusta koskevan tarkentuneen selvityksen perusteella todetaan, että peruskorjauksellakaan tiloista ei saada tarkoituksenmukaisia ja sopivia. Tiloissa on todettu ahtauden lisäksi puutteita turvallisuudessa, esteettömyydessä ja sisäilman laadussa. Itäharjun toimintakeskuksen (9 työntekijää+ 70 asiakasta) vuokrasopimus Vanha Littoistentie 312 tiloissa loppuu 31.12.2010.

Tulosalue esittää Itäharjun toimintakeskuksen korvaavien tilojen hankintaa kiireellisenä ja lisäksi peruspalvelulautakunnassa 29.4.2009 hyväksytyn tarveselvityksen pohjalta pysyvän tilahankinnan hankesuunnitelman valmistelua yhdessä Tilaliikelaitoksen kanssa.

D. Toiminnallisiin kokonaisuuksiin liittyvät hankkeet

Kuntoutumispalvelujen tulosalueella on edelleen useita tilatarpeita. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistyessä kuntoutumispalveluista muodostui uudenlainen kokonaisuus, jonka toimintamalli perustuu asiakaslähtöisyyteen ja moniammatillisuuteen. Tilaratkaisujen pitäisi tukea uutta toimintamallia. Tilatarpeen tyydyttämisvaihtoehdoksi esitetään erilaisista palveluprosesseista lähtöisin olevia tilaratkaisuja. Tulosalueen tilaratkaisuja tulisi tarkastella myös terveysasemaverkkoselvityksessä.

Edellä mainitun Itäharjun toimintakeskuksen tilahankinnan lisäksi aikaisemmin hyväksytyn tarveselvityksen (Perla 29.4.2009 § 204) perusteella on vielä ratkaisematta lasten kuntoutumispalvelujen, psykososiaalisen kuntoutuksen (psykologiyksikkö ja kasvatus- ja perheneuvola), vammaispalvelujen (vammaispalvelutoimisto, varhaiskuntoutus, avotyön ohjaajat, Paletti, Koskikoti) sekä lääkinnällisen kuntoutuksen tilatarpeet.

Tulosalue esittää näiden osalta hankesuunnitelman valmistelua yhdessä Tilaliikelaitoksen kanssa.   

Työkeskus ja Hankinta- ja logistiikkakeskus ovat täydentäneet osaltaan em. tarveselvitystä. Työkeskuksen ja Hankinta- ja logistiikkakeskuksen esittämä yhteistoimintahanke tiivistää ja monipuolistaa yhteistyötä syrjäytymistä ehkäisevässä ja kuntouttavassa työtoiminnassa. Kunnilta edellytetään yhä enemmän kuntouttavan työtoiminnan työpaikkojen tarjontaa. Onnistuakseen osaltaan tässä tavoitteessa hanke esittää ratkaisua, jossa Työkeskuksen riittämättömäksi ja epätarkoituksenmukaisiksi käyneet tilat korvataan tarkoituksenmukaisilla tiloilla ja lisätään tilaresurssia yhteistoimintahankkeen uusien toimintojen edellyttämällä tavalla. Hanke on osaltaan selkeä työllisyyspoliittinen toimenpide ja siitä odotetaan olevan myös taloudellista hyötyä tila- ja toimintokeskittymien kautta. Työelämäkuntoutuksen työn imago ja laatu paranevat. 

Tulosalue esittää täydennetyn tarveselvityksen hyväksymistä ja hankesuunnitelman valmistelua yhdessä Tilaliikelaitoksen kanssa.

E. Muut investointitarpeet

Tilahankinnat

Sosiaali- ja terveystoimen hallinnon tilatarve 80 henkilölle on noin 1200 m2

Vanhuspalvelujen hallinnon, rekrytointipalvelujen ja sosiaali- ja terveystoimen toiminnassa kiinteästi mukana olevien projektien tilatarve on noin 35 henkilölle. Kristiinankatu 1 vuokrasopimus päättyy 12/2011.

Sosiaali- ja terveysvirasto esittää tarvittavien tilojen hankinnan käynnistämistä. 

Muut

Kaupunginsairaalan päivystys muuttaa T-sairaalaan vuonna 2012. Vapaaksi jää noin 700 m2. Tilojen uudelleenorganisointi on käynnistettävä tulosalueiden yhteistyönä.

Sosiaali- ja terveystoimen arkistointia koskeva tilatarveselitystyö käynnistyy kuluvana keväänä.

Linnankatu 23:een (Eskelin virastotalo) pyritään siirtämään toimintoja Rauhankatu 14:ta. Linnakatu 23 tilojen korjaustarve voidaan selvittää tarvittaessa kuntokartoituksella. Tilaliikelaitokselta saadun tiedon mukaan tällä hetkellä kiinteistössä tehtävät muutostyöt ovat ns. toiminnallisia muutostöitä, jotka toteutetaan ja rahoitetaan sovitusti.

Muut investointi- ja korjaustarpeet sekä viranomaismääräysten mukaiset muutostyöt eritellysti.  

Lisäksi kaupungin sairaala-alueen piha- ja ulkoalueille esitetään pysäköinti- ja VSS- tilojen (tilatarve noin 4000 m2) hankintaa. Mäntymäen ja Kurjenmäen piha- ja pysäköintisuunnitelmat ovat valmiit ja Mäntymäen osalta osittain toteutuneet. VSS- tilojen tilatarvetta käsitellyt terveystoimen johtoryhmä (15.3.2007 § 67) toteaa, että väestönsuojelutilojen tarveselvitys tulee päivittää.

Sosiaali- ja terveysvirasto esittää varattavaksi viranomaismääräysten muutostöihin tarvittava määrärahaa. Lisäksi esitetään piha- ja pysäköintitilojen suunnitelmien päivittämistä ja sairaala-alueiden väestönsuojelutilojen tarveselvityksen päivittämistä tilaliikelaitoksen kanssa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 24.3.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää oheiset liitelomakkeet Tilaliikelaitokselle ehdotuksenaan rakennusinvestointihankkeiksi vuoden 2011 talousarvioon ja vuosien 2012–2013 taloussuunnitelmaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiTilaliikelaitos


Liitteet:

Perla § 111
Liite 1:Tilaliikelaitoksen investointiohjelma vuosille 2010-2012
Liite 2:Investointiehdotukset / SoTe
Liite 3:Peruspalvelujohtajan lausuntopyyntö 26.2.2010 / Varhaiskasvatuspalvelut
Liite 4:Opetuslautakunnan lausunto 10.3.2010 / Varhaiskasvatuspalvelut