Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 110 24.03.2010 18

2463-2010 (358)

Turun Seudun Vesi Oy:n valvontatutkimusohjelman 2006-2010 muutos koetoiminnan osalta

Tiivistelmä:

Turun Seudun Vesi Oy:n tekopohjavesilaitoksen ympäristöluvassa määrätään, että luvan mukainen imeytys ja vedenotto on aloitettava vähintään yhden vuoden kestävällä koetoimintavaiheella, jolloin imeytettävän ja poisjohdettavan veden määrä on enintään 20 000 m3/d. Koekäytön on suunniteltu alkavan maaliskuussa 2010. Kun veden on todettu täyttävän terveydelliset laatuvaatimukset, se tullaan johtamaan nykyiseen verkostoon koekäytön aikana. Tämä edellyttää muutosta talousveden valvontatutkimusohjelmaan.

Perla § 110

Ympäristöterveydenhuolto, vs. tulosaluejohtaja Liisa Palmu 26.2.2010:

Nykytilanne

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (461/2000) talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista § 8 edellyttää, että talousvettä toimittava laitos laatii kunnan terveydensuojeluviranomaisen kanssa yhteistyössä säännöllistä veden valvontaa varten valvontatutkimusohjelman, jossa laitoksen ominaispiirteet on otettu huomioon. Valvontatutkimusohjelma on tarkistettava vähintään viiden vuoden välein ja aina olosuhteiden muuttuessa.

Terveyslautakunta on hyväksynyt 12.4.2006 § 95 Turun Seudun Vesi Oy:n valvontatutkimusohjelman vuosiksi 2006-2010 ja siihen tehdyn muutoksen 19.3.2007 § 13. Turun Seudun Vesi Oy esittää ohjelmaan muutosta 2010 aloitettavan koetoiminnan osalta.  

Turun Seudun vesi Oy (TSV) on tukkuvesiyhtiö, joka toimittaa vettä osakaskunnilleen. Vettä toimitetaan Kaarinan kaupungille, Liedon ja Piikkiön kunnille sekä osin Paimion ja Turun kaupungeille. Vedenjakelun piirissä on n. 40 000 asukasta. Turun Seudun Vesi Oy ottaa pohjavettä Alastaron Virttaankankaalla ja Oripään Oripäänkankaalla olevista kaivoista enintään 10 000 m3/d kuukausikeskiarvona laskettuna.

Pohjavesi pumpataan edelleen Oripäänkankaan pohjavedenottamolla olevaan säiliöön, josta se johdetaan Virttaa-Littoinen syöttövesijohtojärjestelmässä Liedossa olevaan Laakkarin kalliosäiliöön. Laakkarin kalliosäiliöstä osa vedestä pumpataan Liedon ja Turun verkostoon ja osa vedestä johdetaan Littoisissa olevaan Mustavuoren kalliosäiliöön, josta se edelleen pumpataan Kaarinan verkostoon. Paimio saa vetensä Kaarinan verkoston kautta. Vettä ei desinfioida tai käsitellä muullakaan tavalla.

Turun Seudun Vesi Oy:n valvontavelvollisuus ja vastuuraja ulottuu niihin pisteisiin, joissa vesi johdetaan kuntien jakeluverkostoihin. Valvontatutkimusohjelman mukaiset näytteet ottaa sertifioitu näytteenottaja ja ne tutkitaan Lounais-Suomen vesi ja ympäristötutkimus Oy:ssä. 

Muutokset toimintaan 

Korkein hallinto-oikeus on 13.8.2008 päivätyllä päätöksellään myöntänyt luvan Turun seudun tekopohjavesihankkeelle. Luvan mukainen tekopohjavesijärjestelmän rakentaminen on alkanut 2007 ja rakennustyöt valmistuvat 2010. Tekopohjavesilaitoksen ympäristöluvassa määrätään, että imeytys ja vedenotto on aloitettava vähintään yhden vuoden kestävällä koetoimintavaiheella, jolloin imeytettävän ja poisjohdettavan veden määrä on enintään 20 000 m3/d. Koekäytön on suunniteltu alkavan maaliskuussa 2010. Tekopohjavesijärjestelmän on suunniteltu toimivan täydessä mitassa ja tuottavan osakaskunnille kaiken niiden tarvitseman talousveden vuoden 2011 alussa.

Nykyinen pohjavesijärjestelmä liitetään 2011 osaksi tekopohjavesijärjestelmää siten, että Virttaankankaan pohjavesi muuttuu tekopohjavedeksi ja Oripäänkankaan pohjavedenottamo toimii kuten nykyisinkin, mutta osana tekopohjavesijärjestelmää. Kaikki toimitettava vesi on tämän jälkeen tekopohjavettä tai pohjaveden ja tekopohjaveden sekoitusta.

Koekäyttövaiheessa syntyvä tekopohjavesi johdetaan alkuvaiheessa Loimi- tai Aurajokeen. Tekopohjaveden täyttäessä talousveden laatuvaatimukset sitä johdetaan siirtolinjaa Virttaa-Littoinen pitkin osakaskuntien jakeluverkostoon. Veden terveydellisen laadun varmistamiseksi valvontatutkimusohjelmaan on lisätty näytteenottopisteitä ja näytemääriä talousvesiasetuksen määräysten mukaisesti. Näytteitä otetaan koekäyttöalueen kaivoista kymmenestä näytepisteestä (uusia pisteitä) (liite 1) ja lisäksi syöttöputken alueelta aiemminkin näytteenottopisteinä olleista Oripään vedenottamosta ja Laakkarin ja Mustavuoren kalliosäiliöistä (liite 2).

TSV:n ympäristölupa edellyttää lisäksi ympäristöviranomaisten määräämiä velvoitetarkkailututkimuksia.

Turun Seudun Vesi Oy:n hakemus liitteineen on nähtävänä kokouksessa

Liite 1Talousveden valvontatutkimusohjelman mukainen näytteenottosuunnitelma koekäyttöalueen kaivoista ja syöttöputken alueelta

Liite 2Talousveden valvontatutkimusohjelman mukainen näytteenottosuunnitelma syöttöputken alueelta

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist 1.3.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy esitetyt muutokset Turun Seudun Vesi Oy:n valvontatutkimusohjelmaan 2006-2010 ja lähettää päätöksen tiedoksi Lounais-Suomen Aluehallintovirastoon, Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ja Turun kaupungin vesiliikelaitokselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Lähteenmäen ehdotus siitä, että asia palautettaisiin, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

tiedLounais-Suomen aluehallintovirasto
aoTurun Seudun Vesi Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedVesilaitos, keskuspuhdistamo
tiedPalmu Liisa


Liitteet:

Perla § 110
Liite 1:Talousveden valvontatutkimusohjelman mukainen näytteenottosuunnitelma koekäyttöalueen kaivoista ja syöttöputken alueelta
Liite 2:Talousveden valvontatutkimusohjelman mukainen näytteenottosuunnitelma syöttöputken alueelta