Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Peruspalvelulautakunta | 456 | 11.11.2009 | 14 |
12864-2009 (356, 044)
Eläinlääkärin ilta- ja yöpäivystyksen ja viikonloppupäivystyksen järjestelyt
Tiivistelmä:
Uusi eläinlääkintähuoltolaki tulee voimaan 1.11.2009. Sen mukaan kunnan on järjestettävä eläinlääkäripäivystyspalvelut kaikille eläinlajeille. Uuden lain mukaan lemmikkieläimiä koskevan eläinlääkäripäivystyksen pitää olla eriytetty muusta päivystystoiminnasta ja se on järjestettävä yhteistyössä muiden kuntien kanssa joko yhden tai useamman seutukunnan tai maakunnan kokoisella alueella. Tällä hetkellä realistisin vaihtoehto hoitaa päivystys on hankkia se ostopalveluna alan lemmikkieläinlääkäripalveluja tuottavalta yritykseltä.
Perla § 456
Ympäristöterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Esko Salonen, kaupungineläinlääkäri Jaakko Rasi 15.10.2009:
Eläinlääkintähuolto kuuluu kunnan lakisääteisiin peruspalveluihin. Eduskunta hyväksyi uuden eläinlääkintähuoltolain 6.10.2009 ja laki tulee voimaan 1.11.2009. Palveluiden järjestämisvelvollisuus - mukaan luettuna eläinlääkäripäivystyspalvelut - on vanhankin lain mukaan koskenut kaikkia eläinlajeja, siis sekä hyötyeläimiä, hevosia ja lemmikkieläimiä.
Uusi laki tuo merkittäviä uudistuksia eläinlääkintähuoltoon, mutta Turun alueella muutokset ovat vähäisiä. Turussa eläinlääkintä on pääosin järjestetty jo yli 30 vuoden ajan siten kuin uusi laki tulee nyt edellyttämään. Turussa on toiminut eriytetty eläinlääkäripäivystys lemmikkieläimille, mikä nyt tulee lakisääteiseksi. Myös kuntien yhteistyö eriytetyssä lemmikkieläinpäivystyksessä seutukunta- tai maakuntatasolla tulee lakisääteiseksi. Meillä kuntien yhteistyö ja maksuosuuksien jako kuntien kesken on ollut käytäntö jo 1970-luvulta alkaen.
Uusi eläinlääkintähuoltolaki painottaa hyötyeläinten hoidon tärkeyttä. Sen lisäksi lemmikkieläinten kiireellisen eläinlääkäriavun eli eläinlääkäripäivystysten järjestämisvastuu on säilytetty kunnilla. Perustason lemmikkieläinpalvelut pitää järjestää, jos yksityistä palveluntarjontaa ei alueella ole. Koska Turussa on yksityistä eläinlääkäripalvelutarjontaa saatavana, niin meillä tulee jatkossa järjestettäväksi hyötyeläinten palveluiden lisäksi ainoastaan kiireellinen lemmikkieläinten eläinlääkäriapu päivystysaikoina seutukunta- tai maakuntatasolla.
Lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystyspalvelujen järjestämisvelvollisuus on laissa määrätty kuntien tehtäväksi ainakin kahdesta syystä.
1. Eriytetty lemmikkieläinpäivystys vapauttaa kunnaneläinlääkärien resursseja hyötyeläinten hoitoon. Hyötyeläinten päivystyspiirejä laajennetaan ja kunnaneläinlääkäreiden työssä jaksamista parannetaan päivystysvuoroja harventamalla. Muualla maassa kunnaneläinlääkärit ovat hoitaneet lemmikkieläinten päivystyksen. Sekä asiakkaat että kunnaneläinlääkärit ovat olleet järjestelyyn tyytymättömiä. Vanha järjestelmä on haitannut maamme hyötyeläinten hoitoa eikä ole tarjonnut kunnollisia palveluja lemmikeille.
2. Lemmikkien eläinlääkäriavun järjestäminen päivystysaikoina lakisääteisesti on perusteltua eläinsuojelullisista syistä. Muuten ainakin osassa maata lemmikit jäisivät kokonaan ilman eläinlääkäripalveluja virka-ajan ulkopuolella. Kaikkialla ei yksityisiä palveluja ole tarjolla riittävästi.
Päivystysjärjestelyt nykyisin
Turun eläinlääkäripäivystysten kehittämisestä ja toiminnasta on vastannut III kaupungineläinlääkäri. Päivystyksistä suurin osa on järjestetty kaupungin omissa tiloissa Rauhankatu 14, johon on hankittu yksityisinä ammatinharjoittajina päivystäviä eläinlääkäreitä. Kaupungineläinlääkärin tehtäväksi on jäänyt organisoinnin ja eläinlääkäreiden rekrytoinnin lisäksi eläinklinikan toimintavalmiuden ylläpito päivystäjiä varten. Eläinlääkäreiden hankkiminen varsinkin arkipäivystyksiin on ollut epäkiitollinen ja vaikea tehtävä eläinlääkäripulan vuoksi. Viikonvaihdepäivystyksiin on osallistunut myös yksityisillä eläinlääkäriasemilla toimivia eläinlääkäreitä ja Raision kaupungineläinlääkäri. Alan yritysten kanssa päivystyssopimuksia ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ole voitu tehdä, koska henkilökunnan lakisääteisen ylityömäärän ylittyminen ja eläinlääkäripula on koettu yrityksissä ongelmaksi. Kaupunki on palkannut osa-aikaisesti pieneläinhoitajia yksityisten ammatinharjoittajien avuksi, koska tämä asetettiin ehdoksi jo 1980-luvulla päivystyksiin osallistumiselle. Eläinlääkäreille on maksettu tehtyjen päivystystuntien mukaan päivystyskorvaus. Päivystyksistä on aiheutunut vuonna 2008 n. 162.800 € kulut ilman tilakustannuksia.
Turulla on sopimus lemmikkien päivystysjärjestelyistä Raision (Naantali, Raisio, Rusko) Liedon (Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Länsi-Turunmaa, Paimio, Sauvo, Tarvasjoki) yhteistoiminta-alueiden kanssa. Lisäksi Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen kanssa on sopimus, joka koskee Maskun ja Nousiaisten kuntia. Turku ylläpitää järjestelyjä ja kustannukset jaetaan yhteistyökuntien kesken asukaslukujen suhteessa.
Turun hyötyeläimiä ja hevosia koskeva päivystyssopimus on tehty Liedon yhteistoiminta-alueen kanssa. ja se koskee myös näiden eläinlajien normaalin päiväajan peruspalveluja. Turku maksaa tästä sopimuksesta alueen hyötyeläinten ja hevosten lukumäärän suhteessa.
Päivystysjärjestelyt tulevaisuudessa
Kaupunginhallitus on päättänyt, että kaupunki ei rakenna uusia pieneläinklinikan tiloja. Tämän vuoksi lakisääteiset eläinlääkäripäivystykset on järjestettävä jatkossa ostopalveluna. Eläinlääkäripäivystyksiä on aikaisemminkin 1990-luvun lopulla yritetty ratkaista tarjouskilpailulla, mutta yhtään tarjousta ei silloin saatu. Perussyy oli alan kilpailun lähes täydellinen puuttuminen ja eläinlääkäripula.
Nyt eläinlääkärikoulutusta on lisätty, päivystyksestä kiinnostuneita yrityksiä on alueella muutamia ja tarjouskilpailulla voidaan asia todennäköisesti ratkaista. Kahden viime vuoden aikana on tarjouskilpailu järjestetty Tampereella, Kuopiossa ja Jyväskylässä ja tarjouksia on siellä saatu. Sopimusten hinnat ovat olleet n. 300.000 e/vuosi.
Kaupungin tulisi ostaa kaikki lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystykset yhdeltä yritykseltä. Päivystykset tarkoittavat eläinlääkärin peruspalvelujen tarjoamista arkisin klo 18-08 ja viikonvaihteisin perjantaista klo 16 maanantaihin klo 08 ja yleisinä vapaapäivinä vastaavalla tavalla. Nykyisin päivystysaika on arkisin klo 20–08, mutta kokemusten mukaan päivystyksen oli hyvä alkaa arkisin jo klo 18, koska vain muutamat eläinlääkäriasemat ovat auki klo 20 saakka.
Päiväajan kaupungineläinlääkärin vastaanottotoiminta ei jatkossa enää ole välttämätöntä, koska Turussa on yksityisiä palveluja saatavana. Pieneläinklinikan toiminta päättyy nykyisen III kaupungineläinlääkärin virkasuhteen päättymisen jälkeen. Koska virkavastuuta vaativia tehtäviä (eläinsuojeluasiat, eräät vienti- ja tuontiasiat ja tarttuvien eläintautien vastustaminen) ei voida hoitaa ostopalveluna, tarvitaan edelleenkin virkaeläinlääkäriä näitä tehtäviä varten. Tehtävät voidaan antaa jollekin yleisen terveysvalvonnan virkaeläinlääkärille, kunhan heitä on kaupungissa jatkossa riittävästi. Eläinhoitolaan tulee pieni vastaanottotila eläinhoitolan omia tarpeita varten. Tarvittavat eläinsuojeluun liittyvät virkatehtävät voidaan hoitaa siellä.
Nykyisen kaltainen päivystysjärjestelmä voi entiseen tapaan toimia siihen saakka kun III kaupungineläinlääkäri on virassa eli enintään 31.3.2012 saakka. Sopiva siirtymäaika uuteen ostopalvelujärjestelmään on 1.1.2011. Tarjouksen tekijöille on hyvä antaa riittävä valmistautumisaika, koska näin suuren tehtävän hoitaminen on hyvin suuri muutos yksityiselle yritykselle.
Tarjouksen tekevä yritys voi hoitaa kaikki päivystykset omana toimintanaan. tai yrityksellä on mahdollisuus käyttää alihankkijoita, joiden työstä yritys vastaa kuin omastaan. Tällainen toimintamalli tarkoittaisi käytännössä sitä, että Turussa säilyisi nykyisenkaltainen toimivaksi havaittu eri eläinlääkäriasemilla vuorotteleva päivystysjärjestelmä.
Sopimuskauden minimipituus on 3 vuotta ja siihen voidaan lisätä yhden vuoden optio.
Eriytetyn lemmikkejä koskevan eläinlääkäripäivystyksen alue on nykyisellään sopiva. Jo nyt toimitaan aivan resurssien äärirajoilla. Jos aluetta laajennetaan, se edellyttää kahta samanaikaista päivystyspistettä ja se vähentää kiinnostusta tarjousten jättämiseen. Alueen laajentaminen voidaan jättää myöhemmin sovittavaksi.
Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 15.10.2009:
EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää todeta, että lemmikkieläimiin kohdistuvaa eläinlääkärin apua on arkipäivinä riittävästi saatavissa yksityisiltä eläinlääkäriasemilta, ja että Turku ei enää järjestä kliinistä eläinlääkäriapua nykyisen III kaupungineläinlääkärin virkasuhteen päättymisen jälkeen. Lemmikkieläimille eläinlääkäripäivystys järjestetään vuoden 2011 alusta alkaen ostopalveluna. Ympäristöterveydenhuolto oikeutetaan aloittamaan lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystyksen kilpailuttaminen yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa edellä esitettyjen linjausten mukaisesti.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvPalmu Liisa
tpvRasi Jaakko