Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 416 14.10.2009 5

14640-2008 (015, 440)

Sosiaali- ja terveystoimen Vanhuspalvelujen Ympärivuorokautisen hoidon organisaatio, johtamisjärjestelmä ja näihin liittyvät vakanssijärjestelyt

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta hyväksyi 24.6.2009 § 280 Ympärivuorokautisen hoidon organisoitumismallin käytettäväksi jatkosuunnittelun sekä vuoden 2010 budjettirakenteen pohjana. Organisaatiomuutoksen läpivientiä ja kehittämistyön eteenpäin viemistä varten esitetään, että peruspalvelulautakunta hyväksyy Vanhuspalvelujen Ympärivuorokautisen hoidon toiminnalliset ja rganisaatiorakenteessa tapahtuvat muutokset ja näitä tukevan johtamisjärjestelmän sekä näihin liittyvät virka- ja vakanssimuutokset.

Perla § 416

Ympärivuorokautisen hoidon johtaja Kristiina Hellstén, tulosaluejohtaja Sari Ahonen ja palvelujohtaja Seija Arve 28.9.2009.

Peruspalvelulautakunta hyväksyi 24.6.2009 § 280 Ympärivuorokautisen hoidon organisoitumismallin käytettäväksi jatkosuunnittelun sekä vuoden 2010 budjettirakenteen pohjana.  Mallia täydennetään toiminnallisella suunnitelmalla sekä nyt esitettävillä organisaatiomuutoksilla, johtamisjärjestelmällä ja virkaehdotuksilla.

Organisoitumisen onnistumisen ja johtamisjärjestelmän toimivuuden arviointi suoritetaan vuonna 2012 ja mahdollinen uudelleen organisointi tehdään Ikäpoliittisen ohjelman 2009 - 2012 tarkistuksen yhteydessä.

Organisaatiorakenteen muutokset

Ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköt yhdistyvät hallinnollisesti viideksi monimuotoiseksi vanhuskeskukseksi vuoden 2010 alussa seuraavasti:

Jatkossa keskusten palveluita kehitetään yhdenmukaistamalla toimintaprosesseja ja niihin liittyviä työkäytäntöjä siten, että turkulaiset vanhukset ovat tasa-arvoisia ja saavat hyvälaatuista hoitoa hoitopaikan sijainnista riippumatta.

Ympärivuorokautisen hoidon organisaatiossa on tarpeen tehdä muutamia muutoksia, jotka tukevat sekä toiminnallisia että taloudellisia tavoitteita ja ovat Turun ikääntymispoliittisen strategian mukaisia (Liite 1.)

Liite 1Ympärivuorokautisen hoidon organisoituminen 1.1.2010 alkaen

Johtamisjärjestelmä

Ympärivuorokautisen hoidon vastuualueella työskentelee nyt n. 960 henkilöä ja sen talousarvio on n. 56 M€. Uuden organisoitumismallin mukaiset viisi monimuotoista vanhuskeskusta rakentuvat nykyisistä, ympärivuorokautisen hoidon maantieteellisesti lähellä toisiaan sijaitsevista toimintayksiköistä, joissa on yhteensä 1364 hoitopaikkaa. Sekä paikkarakenteessa että -määrässä tulee tapahtumaan Turun kaupungin ikääntymispoliittiseen strategian vuosille 2009 – 2012 mukaisesti muutoksia, jotka vaikuttavat jokaiseen vanhuskeskukseen ja toimintayksikköön.

Suuri tulosyksikkö ja siinä tapahtuvat isot muutokset vaativat johtamisjärjestelmän, jossa vastuut ja valtuudet ovat selkeitä ja joka tukee asetettujen tavoitteiden saavuttamista (Liite 2).

Liite 2Ympärivuorokautisen hoidon johtamisjärjestelmä

Tulosyksikköä johtaa helmikuussa 2009 tehtävässään aloittanut Ympärivuorokautisen hoidon johtaja.

Monimuotoisen vanhuskeskuksen johtajan tehtävänä on tulosvastuullisesti huolehtia oman keskuksensa palveluista, kehittää, suunnitella ja arvioida toimintaa asetettuihin tavoitteisiin.

Yksikön esimies johtaa omaa vastuualuettaan siten, että asiakkaat saavat palvelunsa tarkoituksenmukaisesti, tehokkaasti ja laadukkaasti käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Yksikön esimiehet toimivat vanhuskeskuksen johtajan johdolla ja alaisuudessa. Yksikön esimiehen vastuut ja valtuudet määrittyvät Sosiaali- ja terveystoimen toimintasäännön sekä sen perusteella lähiesimiehille tehtyjen delegointipäätösten mukaan. Vastuuhenkilöt todetaan vuoden 2010 talousarvion organisaation ja vastuuhenkilöiden hyväksymisen yhteydessä.

Kuhunkin viiteen Ympärivuorokautisen hoidon monimuotoiseen vanhuskeskukseen sijoittuu yksi vanhustyön kehittäjä, jonka tehtävänä on tukea keskuksen johtajaa ja yksikköjen esimiehiä tulosyksikössä tehtävän laajan ja vaativan muutostyön läpiviennissä ja toiminnan kehittämisessä. Hän osallistuu myös Ympärivuorokautisen hoidon tulosyksikön työ- ja toimintaprosessien kehittämiseen sovitulla asiantuntijuusalueella. Muutos- ja kehittämistyö toteutuu projekteina, joiden sujumisesta vanhustyön kehittäjä vastaa.

Vanhustyön kehittäjä työskentelee monimuotoisen vanhuskeskuksen johtajan alaisuudessa, mutta hän raportoi muutos- ja kehittämisprojektien toteutumisesta ja tuloksista myös Ympärivuorokautisen hoidon johtajalle. Hänellä ei ole suoria alaisia. Tehtävä on määräaikainen ja se jatkuu enintään kolme vuotta, jonka jälkeen viran tarpeellisuus ja toimenkuva määritellään uudelleen.

Uusi johtamisjärjestelmä on nykyistä selkeämpi ja yksinkertaisempi ja siinä poistuu yksi johtamistaso. Järjestelmä yhdenmukaistaa aiemmasta erillisestä sosiaali- ja terveystoimen organisaatioista periytyvät johtajien ja esimiesten erilaiset tehtävänkuvat. Vastuualueiden suurentuessa ja virkojen vähentyessä alaisten määrä pysyy kuitenkin edelleen kohtuullisena. Tarkoitus on, että suurin osa esimiehistä voi hoitaa kokopäiväisesti esimiestyötään. Pienissä yksiköissä esimies osallistuu myös hoito- ja palvelutehtäviin.   

Johtaja- ja esimiesvirat

Muutoksen läpivientiä ja kehittämistyön eteenpäin viemistä varten on perustettava mahdollisimman pian Ympärivuorokautisen hoidon monimuotoisten vanhuskeskusten johtamiseen tarvittavat virat.  Näin viiden monimuotoisen vanhuskeskuksen yhdistyminen voi alkaa heti 1.1.2010 joustavasti ja tehokkaasti.

Ympärivuorokautisen hoidon vastuualueella on nyt seitsemän (7) johtajatasoista ja yhteensä 52 esimiestason (osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja, vastaava sairaanhoitaja, avopalveluohjaaja) vakanssia. Uuteen organisaatioon tarvitaan viisi (5) monimuotoisten vanhuskeskuksen johtajan ja 34 yksikön esimiehen ja viisi (5) vanhustyön kehittäjän virkaa. Viimeksi mainitut viisi virkaa ehdotetaan perustettavaksi määräaikaisiksi, kolmeksi vuodeksi, tulosyksikössä tehtävän laajan ja vaativan muutostyön läpiviemisen onnistumisen varmistamiseksi.

Tarkoituksena on, että vakanssien määrä ei tämän esityksen johdosta pysyvästi nouse. Lautakunnalle tuodaan nyt perustettavaksi esitettävien virkojen tultua lainvoimaisella päätöksellä täytetyiksi esitys avoimeksi tulleiden esimiestason vakanssien lakkauttamisesta/ nimikemuutoksista sairaanhoitajan tai lähihoitajan vakansseiksi parantamaan hoitohenkilöstömitoitusta.

Kelpoisuusvaatimukset

Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain (272/2005) 10 §:n 1 momentin mukaan kelpoisuusvaatimuksena kunnan tai kuntayhtymän sosiaalihuollon tai sosiaali- ja terveydenhuollon pääasiassa hallinnollisiin johtotehtäviin on 3 §:n mukainen kelpoisuus tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito.

Säännöstä sovelletaan vain kunnan tai kuntayhtymän sosiaalihuollon tai yhdistetyn sosiaali- ja terveydenhuollon pääasiassa hallinnollisiin johtotehtäviin. Tehtävillä tarkoitetaan kunnan tai kuntayhtymän viranomaistoimintaan kuuluvia hallinnollisia johtotehtäviä, jotka tehtävät eivät sisällä asiakastyötä eivätkä välitöntä asiakastyön ohjausta. Lain 10 §:n 1 momentin mukaista kelpoisuusehtoa esitetään vanhuskeskuksen johtajan virkoihin.

Em. lain 10 §:n 4 momentin mukaan kelpoisuusvaatimuksena muihin asiakastyön ohjausta sisältäviin sosiaalihuollon johtotehtäviin on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Momentissa tarkoitetut johtotehtävät voivat sisältää asiakastyön ohjauksen lisäksi esimerkiksi toiminnan suunnittelua ja kehittämistä. Korkeakoulututkintona voi tulla kysymykseen esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinto taikka siirtymäsäännöksen nojalla ammattikorkeakoulututkintoa edeltänyt opistoasteen tutkinto. Lain 10 §:n 4 momentin mukaista kelpoisuusehtoa esitetään yksikön esimiehen ja kehittämistyöstä vastaavien esimiesten virkoihin.

Keväällä 2009 tehdyssä henkilökuntakyselyssä nousi esille puutteita henkilöstön johtamisessa. Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi johtajien ja esimiesten valinnassa tullaan korostamaan henkilöstöjohtamisen osaamista.

Monimuotoisissa vanhuskeskuksissa toisten toimintayksikköjen perustehtävässä painottuu enemmän sairaanhoito ja hoitotyö, toisten yksikköjen perustehtävässä puolestaan vankka hoivahoidon tai asumispalvelujen osaaminen. Yksikön perustehtävän luonne huomioidaan myös yksikön esimiesten valinnassa.

Vanhustyön kehittäjien valinnassa painotetaan vankkaa vanhustyön osaamista, kokemusta kehittämistyöstä ja projektitoiminnan hallintaa.         

Vastaavissa tehtävissä Turun kaupungilla toistaiseksi voimassa olevassa virka- tai työsuhteessa olevat viranhaltijat/työntekijät ovat kelpoisia em. virkoihin riippumatta siitä, täyttävätkö he tällä päätöksellä vahvistettavat kelpoisuusehdot.

Palkkaus

Palkat on esitetty porrastettaviksi tehtävien vaativuuden mukaan. Erityisesti on haluttu painottaa tulosvastuullisuutta ja esimiestyön määrää. Tehtäväkohtaisten palkkojen määrittelemisessä on käytetty vertailukohtana Vanhuspalvelujen Kotihoidon johtavien virkojen palkkausta.

Yksikön esimiesten palkkauksessa on tehtävän luonteen ja laajuuden perusteella esitetty kahta eri palkkaryhmää. Suuresta työyksiköstä tai useammasta työyksiköstä vastaaville esimiehille (>25 työntekijää) esitetään korkeampaa palkkaa kuin yhden, pienen työyksikön (< 25 työntekijää) esimiehelle. Virkoja täytettäessä lähtökohtana pidetään sitä, ettei kenenkään tehtävään valittavan henkilön varsinainen palkka laske.

Palkkakustannukset pysyvät lakkautettavien esimies- ja johtajavakanssien sekä myöhemmin tehtävien vakanssimuutosten vuoksi nykyisellä tasolla. Esimiestasoisten vakanssien (52) ja johtajatasoisten vakanssien (7) vakanssipalkat ovat nyt n. 137 850 €/kk. Esitettyjen muutoksien jälkeen esimiesten (34), kehittäjien (5) ja johtajien (5) vakanssien palkat ovat yhteensä 117 114 €/kk. Erotus käytetään avoimeksi tulleiden esimiesvakanssien muuttamiseen hoitohenkilöstön vakansseiksi.  

Virkojen perustaminen, perustamisajankohta ja täyttö

Ympärivuorokautisen hoidon johtavien viranhaltijoiden virat esitetään perustettavaksi Turun kaupunkiin 1.1.2010 lukien siten, että virkojen ensimmäinen sijoituspaikkana on sosiaali- ja terveystoimi.

Liite 3Sosiaali- ja terveystoimen ympärivuorokautiseen hoitoon perustettavien johtaja- ja esimiesvirkojen vakanssit (lomakkeet)

Tarkoituksena on, että vanhuskeskuksen johtajan virat täytetään sosiaali- ja terveystoimen sisältä ja esimiesten virat Ympärivuorokautisen hoidon vastuualueella nykyisin esimiestehtävissä toimivien joukosta kiinnostuksenosoitusmenettelyllä. Tarkoituksena on, että vakanssien määrä ei tämän esityksen johdosta pysyvästi nouse.

Virkojen täytössä edetään siten, että ensimmäisenä ja mahdollisimman nopealla aikataululla täytetään vanhuskeskusten johtajien virat. Näin johtajat voivat osallistua esimiesten ja vanhustyön kehittäjien valintaan. 

Hallintosäännön 25 §:n mukaan valtuusto ja kaupunginhallitus päättävät niiden virkojen ja toimien perustamisesta ja lakkauttamisesta, joiden täyttämisestä ne päättävät. Muiden virkojen ja toimien perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää kaupunginhallituksen hallintojaosto, ellei se ole siirtänyt toimivaltaansa lauta- tai johtokunnalle tai toimien osalta myös viranhaltijalle tai mikäli toimielimen johtosäännössä ei ole muuta määrätty. Nyt esitettävien virkojen perustaminen kuuluu hallintojaoston toimivaltaan.

Vs. palvelutuotantojohtaja Anne Santalahti puoltaa esitystä.

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveystoimen Vanhuspalvelujen Ympärivuorokautisen hoidon organisaatiomuutoksen läpivientiä ja kehittämistyön eteenpäin viemistä varten peruspalvelulautakunta päättää

1. hyväksyä Ympärivuorokautisen hoidon organisaatiorakenteessa tässä vaiheessa toteutettavat seuraavat muutokset:

2. hyväksyä liitteessä 2 esitetyn Ympärivuorokautisen hoidon johtamisjärjestelmän, jonka toimivuuden arviointi suoritetaan vuonna 2012 ja mahdollinen uudelleen organisointi tehdään Ikäpoliittisen ohjelman 2009 - 2012 tarkistuksen yhteydessä.

3. esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sosiaali- ja terveystoimi, perustetaan 1.1.2010 lukien 5 kpl vanhuskeskuksen johtajan virkoja, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.584 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettu laki (272/05) 10 § 1 mom.

 - Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sosiaali- ja terveystoimi,  perustetaan 1.1.2010 lukien 30 kpl (suuri työyksikkö) yksikön esimiehen  virkoja, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.560 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettu laki (272/05) 10 § 4 mom.

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sosiaali- ja terveystoimi, perustetaan 1.1.2010 lukien 4 kpl (pieni työyksikkö) yksikön esimiehen  virkoja, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2406,40 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettu laki (272/05) 10 § 4 mom.

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sosiaali- ja terveystoimi, perustetaan 5 kpl vanhustyön kehittäjän virkoja ajalle 1.1.2010 – 31.12.2012, jonka jälkeen virkojen tarpeellisuus ja toimenkuva määritellään uudelleen. Virkojen tehtäväkohtainen palkka on 2.560 €/kk ja niiden kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettu laki (272/05) 10 § 4 mom.

- em. perustettavat virat ovat ns. hinnoittelemattomia ja niihin sovelletaan Kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta.

- em. virkoihin Turun kaupungista toistaiseksi voimassa olevista palvelussuhteista valittavien/siirrettävien viranhaltijoiden/ työntekijöiden varsinainen palkka ei alene, mikä tarkoittaa sitä, että varsinaisten palkkojen erotus suoritetaan asianomaiselle henkilökohtaisena erillisenä lisänä, joka pienenee tehtäväkohtaisessa palkassa tapahtuvia korotuksia vastaavasti.

- vastaavissa tehtävissä Turun kaupungilla toistaiseksi voimassa olevassa virka- tai työsuhteessa olevat viranhaltijat/työntekijät ovat kelpoisia em. virkoihin riippumatta siitä, täyttävätkö he viroille tällä päätöksellä vahvistettavat kelpoisuusehdot.

Lisäksi lautakunta päättää, että vakanssien täytön tultua lainvoimaiseksi peruspalvelulautakunnalle tuodaan esitys jäljelle jääneiden esimiestason vakanssien lakkauttamisesta/vakanssimuutoksista sairaanhoitajan tai lähihoitajan vakansseiksi.

PäätösSosiaali- ja terveystoimen Vanhuspalvelujen Ympärivuorokautisen hoidon organisaatiomuutoksen läpivientiä ja kehittämistyön eteenpäin viemistä varten peruspalvelulautakunta päätti esittelijän korjatusta päätösehdotuksesta

1. hyväksyä Ympärivuorokautisen hoidon organisaatiorakenteessa tässä vaiheessa toteutettavat seuraavat muutokset:

• Portsakodin lyhytaikaisyksikkö (12 paikkaa) siirretään Kotihoidosta Ympärivuorokautisen hoidon vastuualueelle.

• Liinahaan vanhainkodin dementiayksikkö Liinukka (8 paikkaa) lakkautetaan ja Liinahaan vanhainkodin paikkamääräksi vahvistetaan 111 paikkaa.

• todetaan Luolavuoren vanhainkodin nykyiseksi paikkamääräksi 158.

• Runosmäen vanhainkodissa sijaitseva toipilasosasto Iltarusko (9 paikkaa) siirretään Kaskenlinnan sairaalaan Neurologisen jatkokuntoutusosaston yhteyteen, jonka 9 pitkäaikaissairaanhoidon paikkaa muuttuu lyhytaikaisen kuntoutuksen paikaksi. Runosmäen vanhainkodin paikkamäärä on em. muutosten jälkeen 245.

• Kurjenpesän dementiayksikkö (19 paikkaa) siirtyy uuden organisaation Monimuotoinen vanhuskeskus 5:een, johon se soveltuu sekä määrällisesti että toiminnallisesti.

2. hyväksyä liitteen 1 mukaisen Turun kaupungin vanhuspalveluiden ympärivuorokautisen hoidon organisoitumisen 1.1.2010 alkaen ja korjatun liitteen 2 esityksen mukaisesti Ympärivuorokautisen hoidon johtamisjärjestelmän, jonka toimivuuden arviointi suoritetaan vuonna 2012 ja mahdollinen uudelleen organisointi tehdään Ikäpoliittisen ohjelman 2009 - 2012 tarkistuksen yhteydessä.

3. esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sosiaali- ja terveystoimi, perustetaan 1.1.2010 lukien 5 kpl vanhuskeskuksen johtajan virkoja, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.584 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettu laki (272/05) 10 § 1 mom.

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sosiaali- ja terveystoimi, perustetaan 1.1.2010 lukien 30 kpl (suuri työyksikkö) yksikön esimiehen virkoja, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.560 €/kk ja joiden kelpoisuus-vaatimukseksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettu laki (272/05) 10 § 4 mom.

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sosiaali- ja terveystoimi, perustetaan 1.1.2010 lukien 4 kpl (pieni työyksikkö) yksikön esimiehen virkoja, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2406,40 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettu laki (272/05) 10 § 4 mom.

- em. perustettavat virat ovat ns. hinnoittelemattomia ja niihin sovelletaan Kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta.

- em. virkoihin Turun kaupungista toistaiseksi voimassa olevista palvelus-suhteista valittavien/siirrettävien viranhaltijoiden/ työntekijöiden varsinainen palkka ei alene, mikä tarkoittaa sitä, että varsinaisten palkkojen erotus suoritetaan asianomaiselle henkilökohtaisena erillisenä lisänä, joka pienenee tehtäväkohtaisessa palkassa tapahtuvia korotuksia vastaavasti.

- vastaavissa tehtävissä Turun kaupungilla toistaiseksi voimassa olevassa virka- tai työsuhteessa olevat viranhaltijat/työntekijät ovat kelpoisia em. virkoihin riippumatta siitä, täyttävätkö he viroille tällä päätöksellä vahvistettavat kelpoisuusehdot.

Lisäksi lautakunta päätti, että vakanssien täytön tultua lainvoimaiseksi peruspalvelulautakunnalle tuodaan esitys vähintään 41 esimiestason vakanssien lakkauttamisesta/vakanssimuutoksista sairaanhoitajan tai lähihoitajan vakansseiksi.

Vielä lautakunta päätti

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto
tpvAhonen Sari
tiedArve Seija
tpvHellsten Kristiina
tpvPitkäkari Ritva


Liitteet:

Perla § 416
Liite 1:Ympärivuorokautisen hoidon organisoituminen 1.1.2010 alkaen
Liite 2:Ympärivuorokautisen hoidon johtamisjärjestelmä
Liite 3:Sosiaali- ja terveystoimen ympärivuorokautiseen hoitoon perustettavien johtaja- ja esimiesvirkojen vakanssit (lomakkeet)