Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 294 24.06.2009 17

8159-2009 (429, 002)

MLL:n lastenhoitoavun kohdentaminen Turussa 2009

Tiivistelmä:

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi (lastenneuvola, päivähoito ja sosiaalityö), Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja MLL:n Varsinais-Suomen piiri ovat yhdessä suunnitelleet pilottihanketta lastenhoitoavun kohdentamiseksi perheille, joita tilapäinen, lyhytaikainen lastenhoitoapu tukee ennaltaehkäisevästi. Onni-hankkeella on tavoitteena luoda valtakunnallinen malli, jolla voidaan varmistaa, että myös pienituloisilla perheillä on mahdollisuus käyttää MLL:n lastenhoitoapua. RAY on varautunut avustamaan toimintaa.

Perla § 294

Vs. toimistopäällikkö Jaana Hakamäki, Ylihoitaja Pirjo-Riitta Liuksila ja palvelualueen päällikkö Leena Herjanto 22.1.2009:

Mannerheimin lastensuojeluliitto on järjestänyt lastenhoitotoimintaa yli 30 vuoden ajan. Lastenhoitotoiminta on ennaltaehkäisevää ja vanhemmuutta tukevaa lyhytaikaista ja tilapäistä arjen apua lapsiperheille. MLL:n lastenhoitoavulla on erityinen merkitys yksinhuoltajille ja kaukana sukulaisista asuvien ja muutoin ilman luontaista sosiaalista verkostoa oleville lapsiperheille, se varmistaa vanhempien jaksamista arjessa, mahdollistaa joustot työelämän suuntaan ja vähentää painetta kunnalliseen päivähoitoon (Sosiaalikehitys Oy, Säkäjärvi 6/2006).

MLL:n lastenhoitotoimintaa on pidetty yllä Raha-automaattiyhdistyksen ja kuntien avustuksilla. Avustusta tarvitaan hoitajakoulutukseen, hoitajavälityksen ylläpitoon, tiedottamiseen ja materiaaleihin. Turun kaupungin peruspalvelulautakunta on myöntänyt Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirille avustusta vuodelle 2009 64.753 euroa (Perla 8.1.2009 § 11). Avustus on kohdennettu pääasiallisesti sairaan lapsen hoitoon.

Raha-automaattiyhdistys (RAY) on varautunut ohjeellisessa avustussuunnitelmassaan avustamaan MLL:n lastenhoitotoimintaa vuoteen 2009 saakka, jonka jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen. Jatkorahoituksen edellytyksenä on toiminnan uudistaminen. RAY on vähentänyt lastenhoitotoiminnan avustamista edellisten vuosien aikana ja tästä syystä kuntien avustuksilla on entistäkin suurempi merkitys toiminnan tukemisessa.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi (neuvola, päivähoito ja sosiaalityö), MLL ja MLL:n Varsinais-Suomen piiri ovat yhdessä suunnitelleet Turun kaupungin alueella käynnistettävää pilottihanketta lastenhoitoavun uudelleen kohdentamiseksi. Tavoitteena on tällä Turun kaupungissa toteutettavalla pilottikokeilulla, Onni-hankkeella, luoda valtakunnallinen malli, jolla voidaan varmistaa, että myös pienituloisilla perheillä on mahdollisuus käyttää MLL:n lastenhoitoapua.

Liite 1Onni – hankesuunnitelma

Hankkeen tarkoituksena on kohdentaa MLL:n lastenhoitoapua perheille, joita tilapäinen, lyhytaikainen lastenhoitoapu tukee ennaltaehkäisevästi viranomaisen arvioin mukaan. Hankkeeseen ohjataan ensisijaisesti yksinhuoltajaperheitä, mutta kohderyhmänä ovat myös pienten vauvaikäisten lasten perheet. Lisäksi hankkeeseen voidaan ohjata perheitä, jotka ovat ilman omaa sosiaalista verkostoa ja/tai joilla on muu syrjäytymisuhka. Lastenhoitoapu ei korvaa kaupungin tekemää perhetyötä.

Lastenhoitoapua kohdennetaan 40 lapsiperheelle siten, että heille korvataan jälkikäteen hoitajille maksettuja palkkioita viisi tuntia kuukaudessa puolen vuoden ajan. MLL:n Varsinais-Suomen piirin lastenhoitajat työskentelevät näissä perheissä ja perheet toimivat lastenhoitajien työnantajina. Perhe maksaa hoidon loputtua hoitajalle palkan (8,20€/h) ja toimittaa palkkatositteen sosiaalitoimeen, josta perheelle korvataan maksetut lastenhoitopalkat.

Onni-hanke on suunniteltu toteutettavan Länsinummen (Ruohonpään neuvola) ja Halisten (Kirkkotien neuvola) alueilla vuoden 2009 aikana. Hanke kestää puoli vuotta. Neuvola on ensisijainen kokeiluun ohjaava taho. Myös päivähoito ja sosiaalitoimi tiedottavat hankkeesta ja ohjaavat perheitä mukaan kokeiluun. MLL:n Varsinais-Suomen piiri kouluttaa kokeilussa mukana olevat lastenhoitajat varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen sekä erilaisten perhetilanteiden tunnistamiseen ja perheiden edelleen ohjaukseen. Hanke toimii olemassa olevan henkilöstön voimin.

MLL:n lastenhoitoapu on valtuuston talousarviopäätöksen 2009 sitovissa lausekkeissaan edellyttämää perheitä tukevaa lastensuojelun ennaltaehkäisevää toimintaa. Toiminta tukee sosiaali- ja terveystoimessa tehtävää työtä, ja MLL:llä on valmiutta toiminnan kehittämiseen myös sosiaali- ja terveystoimen asiakkaiden tarpeita paremmin vastaavaksi.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa ja palvelujohtaja Sirpa Kuronen 12.6.2009:

Onni-hanke toteuttaa sosiaali- ja terveystoimen strategisessa palvelusopimuksessa mainittuja lasten ja nuorten kasvun tukemisen tavoitteita. Toimintamallille on käytännön työssä todettu tarve ja sen kehittäminen yhteistyössä MLL:n tukee myös tavoitetta vahvistaa kumppanuutta kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Esitämme, että peruspalvelulautakunta päättää avustaa Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen, MLL:n ja MLL:n Varsinais-Suomen piirin yhteisen Onni-hankkeen toimintaa vuonna 2009 9.840 €:lla. Kustannus jaetaan tasan perusterveydenhuollon ennaltaehkäisevän terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja sosiaalityön kesken.

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas 15.6.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää avustaa Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen, MLL:n ja MLL:n Varsinais-Suomen piirin yhteisen Onni-hankkeen toimintaa vuonna 2009 9.840 €:lla. Kustannus jaetaan tasan perusterveydenhuollon ennaltaehkäisevän terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja sosiaalityön kesken.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedMLL:n Varsinais-Suomen piiri/Raija Haataja-Numminen
tpvHerjanto Leena
tiedKoski Raili
tiedKuronen Sirpa
tpvLiuksila Pirjo-Riitta
tpvRiitakorpi Ritva
tiedSantalahti Anne
tiedVisa Leila


Liitteet:

Perla § 294
Liite 1:Onni -hankesuunnitelma