Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta4817.06.20211

7637-2021 (02 08 00)

Tarjouskilpailun käynnistäminen ruotsinkielisten nuorten nuorisotilatoiminnan järjestämisestä Turussa

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunnalle esitetään, että Turun kaupungin nuorisopalvelut oikeutetaan yhteistyössä kaupungin hankintapalvelujen kanssa kilpailuttamaan avoimella menettelyllä ruotsinkielisen nuorisotilan toiminnan järjestämisen 1.1.2022-31.12.2025 väliseksi ajaksi. Lisäksi avoimella menettelyllä esitetään kilpailutettavaksi eri nuorisotiloilla sekä nuorten toimintaympäristöissä tapahtuvaa nuorten ohjaustoimintaa. Palveluja ostetaan sopimuskaudella vuosittain noin 80.000-100.000 eurolla.

Nlk § 48

NuorisopalvelupäällikköToni Ekroos:

Tarve monipuolisen nuorisotyön kehittämiselle

Turun kaupungin nuorisopalvelut on toimintaympäristöanalyysissään tunnistanut nuorten arjessa ja nuorisoalan kentällä useita nopeasti muuttuvia tekijöitä ja haasteita, joiden ratkaiseminen edellyttää enemmän liikkuvaa nuorisotyötä ja joustavaa palvelutarjontaa. Viime vuosina tarvetta on ollut muun muassa Hansan kauppakeskuksen nuorten tilalle, eri lähiöissä tehtävälle jalkautuvalle nuorisotyölle, kohdennetulle harrastetoiminnalle tai nuorten maahanmuuttajien kotouttavalle toiminnalle. Nuoret harrastavat, kokoontuvat ja käyttävät kaupunkitilaa muutenkin luovasti. Nuorisopalvelujen toimintaresurssit taas ovat sidottu pääosin nykyisiin nuorisotiloihin, mikä vaikeuttaa turkulaisten nuorten palvelemisen tasapuolisesti. Lisäksi jo hyvin tunnistettu perheiden ja nuorten negatiivinen eriarvoisuuskehitys kasvattaa syrjäytymisen riskiä ja nuorten elinolojen polarisoitumista.

Nuorisolaki määrittelee nuoriksi kaikki 0-29 -vuotiaat. Tällä hetkellä Turussa ruotsinkieliseen opetukseen osallistuu 1046 nuorisotilaikäistä lasta ja nuorta. Kasvukäytävä nimisessä Turun kaupungin väestöprojektiossa 0-29 -vuotiaiden määrä tulee kasvamaan Turussa vuoteen 2030 mennessä noin 5 600:lla (71 200 à 76 800). Tästä kasvusta suurin osa tulee tapahtumaan 7-19 -vuotiaiden ikäryhmässä eli ns. nuorisotilaikäisten keskuudessa.

Yhtenä ratkaisuna nopeasti kasvaviin ja monipuolistuviin nuorten palvelutarpeisiin on kehittää nuorisopalveluiden kumppanuusyhteistyötä sekä vahvistaa Turun alueen nuorisotoimijoiden verkostoa.

Tarve ruotsinkielisen nuorisotoiminnan uudelleen järjestelylle

Turun kaupungin nuorisopalvelut on sitoutunut avoimen ruotsinkielisen nuorisotilatoiminnan järjestämiseen ja ruotsinkielistä nuorisotilatoimintaa onkin nuorisopalvelujen toimesta järjestetty vuodesta 1973. Ruotsinkielinen nuorisotila Zabadak on toiminut taide- ja toimintatalo Vimman tiloissa vuodesta 2016. Vimman vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi vuodeksi kerrallaan. Kaupungin talouden sopeuttamisohjelmaan on kirjattu yhtenä toimenpiteenä keskustan nuorisotilatarpeen kartoittaminen ja noin 200 000 euron säästön löytyminen. Tässä yhteydessä on pohdittu vaihtoehtoisen tilan löytymistä Vimman toiminnoille, mukaan lukien Zabadakin ruotsinkielinen nuorisotilatoiminta.

Avointa nuorten toimintaa on Zabadakissa järjestetty vähintään neljänä päivänä viikossa. Tilassa on toiminut kaksi täysipäiväistä ruotsinkielistä nuoriso-ohjaajaa. Turun nuorisopalveluilla on ollut suuria haasteita rekrytoida päteviä ruotsinkielisiä ohjaajia ja parhaillaan yksi vakanssi on täyttämättä koska kolmen avoimen rekrytoinnin myötä tehtävää ei ole saatu täytettyä hakijoiden puutteen vuoksi. Kesäkuun lopussa Zabadakin toinenkin vakituinen ruotsinkielinen ohjaaja jää lomalle ja siitä eläkkeelle 31.12.2021. Tämän myötä molemmat varsinaiset toimintaan osoitetut vakanssit ovat tyhjinä 31.12.2021 alkaen.

Perusteet kilpailutuksen käynnistämiselle

Nuorisolautakunta on keskustellut 20.5.2021 kokouksessaan Vimman ja Zabadakin epävarmasta tulevaisuudesta ja sen vaikutuksesta ruotsinkieliseen nuorisotilatoimintaan sekä haasteista pätevän ruotsinkielisten ohjaajien rekrytoimisessa. Esitetyistä vaihtoehdoista lautakunta päätyi suosittelemaan kilpailutuksen käynnistämistä ruotsinkielisen nuorisotilatoiminnan järjestämisestä.

Turun kaupungin nuorisopalveluiden strategisina painopisteinä ovat sekä yhdenvertaisuuden edistäminen ja eriarvoistumisen vähentäminen, osallisuuden ja aktiivisen kansalaisuuden edistäminen että kumppanuustoiminnan kehittäminen. Yhtenä tärkeimpänä keinona näiden tavoitteiden saavuttamisessa on kattavan nuorten palveluiden verkoston ylläpitäminen Turussa sekä ammattitaitoisen yhteistyöverkoston vahvistaminen.

Nuorten ohjaustoiminnan järjestämisen kriteerit

Nuorten ohjaustoiminnan järjestämisessä yhteistyön edellytyksenä on, että tuleva kumppanitaho jakaa Turun kaupungin nuortenpalvelujen arvot ja toiminta-ajatuksen sekä kykenee vastaamaan toiminta-alueen lasten ja nuorten elämäntilanteiden ja kasvuympäristön luomiin haasteisiin ammattitaitoisesti. Tulevan kumppanitahon edellytetään käyttävän myös omia resursseja yhteistyön toteuttamiseen ja kehittämiseen.

Ruotsinkielisen nuorisotilan toiminnan järjestämisen kriteerit

Turun kaupungin nuorisopalveluiden ja tulevan kumppanitahon yhteistyön tarkoituksena on, että kumppanitaho tuottaa ruotsinkielisen nuorisotilan vaikutusalueella itse laatimiensa ja sopijapuolen kanssa yhteisesti hyväksymien suunnitelmien mukaisesti toimintaa nuorille. Tulevalta kumppanilta toivotaan vahvaa kehittämisotetta ja ruotsinkielisten nuorten palvelutarpeiden tunnistamista.

Koska taide- ja toimintatalo Vimman tulevaisuus on epävarmaa ja koska nuorisopalveluilla ei ole keskusta-alueella muita nuorisotilatoimintaan sopivia tiloja, tullaan kilpailutuksessa huomioimaan palvelutuottajan mahdollinen oman tilan käyttö. Riippumatta käytössä olevasta tilasta, tulee yhtenä toimintakriteerinä olemaan ruotsinkielisen nuorisopalvelujen saavutettavuuden kehittäminen ja palvelun tunnettuuden lisääminen, jotta ruotsinkielisiä nuoria saadaan enemmän palvelun piiriin tai ainakin siitä paremmin tietoiseksi. Osapuolet järjestävät keskinäisen toiminnan kehittämistä edistävän yhteistyön ja seurannan. Yhteistyö vahvistetaan erillisellä sopimuksella.

Edellä mainittujen kriteerien lisäksi ruotsinkielisessä nuorisotoiminnassa tulee toteuttaa Turun kaupungin nuorisopalvelujen peruslähtökohtaa, että nuorisotila on nuorten oma paikka. Toiminta tulee suunnata 9–18-vuotiaille ja muiden nuorisotilojen tapaan siellä tulee olla mahdollisuus pelailuun, yhdessä tekemiseen ja omien ideoiden toteuttamiseen. Ruotsinkielisen nuorison erityistarpeet tulee huomioida. Toimintaa tulee järjestää sekä ruotsin että suomen kielellä ja tarvittaessa myös englannin kielellä.

Avointa nuorten toimintaa tulee järjestää vähintään neljänä päivänä viikossa. Jos käytössä on kaupungin hallinnoima tila, tulee sitä voida vuokrata myös paikallisille yhdistyksille, jotka järjestävät toimintaa myös muille alueen ikä- ja kohderyhmille.

EU- kynnysarvon ylittävä hankinta

Vapaa-aikatoimiala on valmistellut kilpailuttamismenettelyä yhteistyössä konsernihallinnon hankintapalvelujen kanssa. Kilpailutusmenettelyksi valittiin EU- kynnysarvon ylittävä kilpailutus koska hankinnan kokonaisarvo ylittää 214 000 euron.

Ruotsinkieliestä nuorten ohjaustoiminnasta maksetaan korvausta 80.000–100.000 euroa/vuosi. Sopimuskausi alkaa aikaisintaan tammikuussa 2022 ja jatkuu 31.12.2023 asti, jonka jälkeen toimintaa voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa kahden optiovuoden verran. Palveluntuottajiksi haetaan yksityisiä palveluntuottajia. Toiminta toteutetaan sopimuskauden ajan palveluntuottajan ja Turun kaupungin yhteisesti hyväksymien suunnitelmien mukaisesti.  

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Tarjouspalvelu.fi -tarjousportaalissa.

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella.

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä ruotsinkielisen nuorisotilan toiminnan kilpailuttamisen edellä esitetyn mukaisesti yhteistyössä kaupungin hankintapalveluiden kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, hankintapalvelut
tpvEkroos Toni