Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta5017.06.20214

3948-2021 (12 05 02, 00 01 02)

Vastaus nuorisolautakunnan jäsen Sumeliuksen ym. aloitteeseen riittävien resurssien tarjoamisesta syrjäytymisen ehkäisyyn ja laadukkaaseen nuorisotyöhön poikkeusolojen aikana ja sen jälkeen

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunnassa 25.3.2021 tehdyssä aloitteessa pyydetään nuorisopalveluja ryhtymään vakaviin toimiin nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Aloitteessa esitetään, että on syytä käynnistää erillinen toimenpideohjelma nuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi koronan jäljiltä. Kaupungissa on tehty toimenpiteitä ja suunnitelmia nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Nlk § 50

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen:

Nuorisolautakunnan jäsen Sumeliuksen ym. 25.3.2021 tekemässä aloitteessa kuvataan poikkeusolojen heikentävää vaikutusta nuorten hyvinvointiin. Aloitteessa tuodaan esille myös, että etsivän nuorisotyön resurssointi ei ole Turussa riittävä ja että kaupungilla pitää olla riittävä määrä omia etsiviä nuorisotyöntekijöitä ja kaupungin pitää lisäksi tukea etsivää nuorisotyötä tekeviä järjestöjä.

Aloitteessa todetaan:

”Nuorisotoimialalla on ryhdyttävä vakaviin toimiin nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Tämän varmistamiseksi on syytä käynnistää erillinen toimenpideohjelma nuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi koronan jäljiltä. Tämän ohjelman osana:

Turun kaupungissa on syrjäytymisen ehkäisemisen hanke, joka koordinoi monialaista yhteistyötä ja toimenpiteitä syrjäytymisen ehkäisemiseen ja jossa on myös koulutettu kaupungin henkilökuntaa mm. mielenterveyden haasteiden tunnistamiseen. Nuorisopalveluiden henkilökuntaa on osallistunut koulutukseen. Hankkeen yhtenä tavoitteena on tunnistaa nuorten tarpeet ja asuinalueiden erityispiirteet, jotta kaupungin ammattilaiset voivat työskennellä nuorten parissa ja asuinalueiden hyväksi entistä fiksummin - yhteistyössä asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi kokouksessaan 28.4.2021 § 154 toimenpiteet lasten, nuorten ja perheiden jaksamisen ja mielenterveyden tukemiseksi sekä mielenterveyshäiriöiden hoidon saatavuuden parantamiseksi. Kaikki toimenpiteet käynnistyvät kuluvan vuoden aikana. Toimenpiteitä ovat: kouluissa työskentelevien psykiatristen sairaanhoitajien määrää lisätään, l asten matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö ryhtyy työskentelemään osana lasten ja nuorten terveyspalveluja, koulujen oppilashuoltoa vahvistetaan ja sähköisiä palveluita lisätään.

Turussa lasten ja nuorten kanssa työskentelevät tahot kokoontuvat säännöllisesti lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmässä, jossa kukin taho tuo yhteiseen keskusteluun lasten ja nuorten asioita ja jossa yhteistyöllä pyritään palvelemaan turkulaisia lapsia ja nuoria mahdollisimman hyvin. Lisäksi Turussa kehitellään parhaillaan perhekeskusmallia, joka perustuu tiiviiseen monialaiseen yhteistyöhön lapsen ja nuoren parhaaksi ja jossa laaditaan selkeä opas lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Näissä foorumeissa keskustellaan myös siitä, miten koronan aiheuttamaan kasvaneeseen palvelutarpeeseen voidaan vastata. Yhteisen keskustelun pohjalta kaupungin johto päätti, että nuorisopalveluihin palkataan neljä määräaikaista jalkautuvaa nuoriso-ohjaajaa.

Nuorisopalvelut ovat lisänneet kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää nuorisotyötä korona-aikana. Tähän saatiin myös aluehallintoviraston avustusta. Oppilaitoksissa ja kouluissa tehtävää nuorisotyötä toteutetaan yhteistyössä Vamos Turun ja Valovalmennus ry:n kanssa. Nuorisopalveluissa tehdään kaikilla tasoilla tiivistä monialaista yhteistyötä ja henkilökuntaa koulutetaan säännöllisesti.

Nuorisopalvelut tekevät tehtävänkuvien ja vakanssien uudelleen järjestelyjä ja mikäli esitys saa hyväksynnän, palkataan syyskaudella 2021 yksi vakituinen etsivä nuorisotyöntekijä lisää. Lisäksi henkilöstösuunnitelmassa vuodelle 2022 esitetään kahta etsivää nuorisotyöntekijää palkattavaksi vakituisesti vuoden 2022 aikana. Nuorisopalvelut pitävät järjestöjen tekemää etsivää nuorisotyötä arvokkaana ja selvityksen alla on, miten kaupunki voi järjestöjä tukea.

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.