Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta4917.06.20213

5162-2021 (12 05 02, 00 01 02)

Vastaus nuorisolautakunnan jäsen Salakan ym. aloitteeseen ilmastonmuutokseen varautumisessa

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunnassa 22.4.2021 tehdyssä aloitteessa esitetään nuorisopalveluita etsimään keinoja vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia osana ilmastonmuutokseen ja sen haittoihin varautumista. Ilmastotyö näkyy nuorisopalveluilla monipuolisesti nuorisotiloilla sekä pajoilla. Myös nuorisovaltuusto on ollut aktiivinen ilmastotyössä. Ilmastotyötä voidaan edesauttaa tiedottamalla nuoria kestävästä kehityksestä ja kierrätyksestä sekä vahvistamalla jokapäiväisessä arjessa nuorten kokemusta omista vaikut-tamismahdollisuuksistaan.

Nlk § 49

Vapaa-aikapalvelukokonaisuus, nuorisopalvelut, toiminnanjohtaja Janni Mäkelä ja toiminnanjohtaja Anna Harmava 1.6.2021:

Nuorisolautakunnan jäsen Salakka tuo esille nuorisolautakunnassa 22.4.2021 tekemässään aloitteessa, että lasten ja nuorten huoli ilmastosta ja luontokadosta on kasvanut, ja se vaikuttaa myös nuorten hyvinvointiin. Sosiaaliset riskit, kuten lasten ja nuorten hyvinvoinnin heikkeneminen, tulee huomioida osana ilmastonmuutokseen varautumista. Aloitteessa on esitetty huoli siitä, miten Turussa jatkossa vahvistetaan lasten ja nuorten hyvinvointia osana ilmastonmuutokseen ja sen haittoihin varautumista.

Aloitteessa esitetään keinoja vaikuttaa nuorten ilmastohyvinvointiin, esimerkiksi keskustelutilaisuudet, mielenterveyden ammattilaisten luennot, luonnon monimuotoisuuteen ja kestävään elämäntapaan liittyvät koulutukset ja työpajat sekä nuorten vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen. Turun nuorisopalvelut toteuttavat tai ovat toteuttaneet jo osaa näistä yllä luetelluista keinoista.

Alueellisessa ja kulttuurisessa nuorisotyössä ilmastonmuutokseen liittyvät pienet ilmastoteot (esim. kierrätys, tuunaus, ekologiset valinnat) sekä lasten ja nuorten aiheeseen liittyvät pohdinnat näkyvät säännöllisesti nuorisotilojen, Vimman ja Seikkailupuiston arjessa. Nuorisotyön arjen raportoinnin mukaan esimerkiksi kasvisruoka kouluissa on saanut nuoret keskustelemaan lihattoman kouluruuan vaikutuksista ilmastoon. Usealla nuorisotilalla on myös istutettu kasveja ja kasvatettu omaa “puutarhaa”. Hansan pop-up nuorisotilalla on kasviseinä, joka toteutettiin erään kävijän saamalla Allianssin hankerahoituksella. Syvälahden monitoimitalossa sijaitseva nuorisotila saa hävikkiruokaa koulun keittiöstä nuorille jaettavaksi, ja tämä käytäntö on suunnitteilla myös uuteen monitoimitaloon Runosmäkeen.

Kirjausten mukaan luonnosta ja sen tärkeydestä keskustellaan usein ja luontokasvatus on osa tilojen toimintaa. Toisessa merkinnässä keväältä 2020 on kiteytetty: “Ilmastonmuutos puhututtaa ja miten nuoret sen kokevat ja miten he voisivat siihen vaikuttaa omalla toiminnallaan.”

Kohdennetun yksikön puolella luovan toiminnan pajalla kestävä kehitys/ilmastotyö näkyy paljon, pajalla käytetään esimerkiksi kierrätysmateriaaleja niin paljon kuin mahdollista. Pajalta käydään myös tutustumassa säännöllisesti tekstiilijätteen kierrätysmyyntipisteisiin ja kirpputoreihin. Kestävä kehitys on läsnä pajan jokapäiväisessä arjessa keskustellen ja sitä tukevia valintoja tehden, vegaanisesti kokkaamalla, aiheeseen liittyvien dokumenttien ja elokuvien katsomisena ja kaupunkiviljelyyn osallistumisena.

Näiden lisäksi Turun nuorisovaltuusto on ollut aktiivinen ilmastoasioissa. Nuorisovaltuusto järjesti syksyllä 2020 yhdessä kaupungin ilmastotiimin kanssa nuorten ilmastopaneelin, joka toteutettiin videoituna keskusteluna ja jaettiin turkulaisiin oppilaitoksiin opintomateriaaliksi. Lisäksi nuorisovaltuusto on myöntänyt hankerahaa hankkeille, joissa on ollut isona osana ympäristökasvatus ja/tai kestävän kehityksen tukeminen. Muun muassa vuonna 2020 hankerahaa sai Kestävä talous-puhekierros Turun lukioissa, jossa kaksi alan tutkijaa piti lukion oppitunnin mittaisen esittelyn kestävästä taloudesta ja sen periaatteista Turun lukioille. Esitelmän aihe, kestävä talous, katsoi talouden näkökulmasta kestävää kehitystä. Hankerahaa ovat vuonna 2021 saaneet myös hankkeet, jossa nuoret ovat menossa luontoon ja Turun saaristoon. Molemmissa hankkeissa (jotka suunniteltu toteutettavaksi kesän ja syksyn aikana) on ajatuksena retkeillä luonnossa kestävä kehitys huomioon ottaen. Myös nuorisolautakunnan toiminta-avustusten myöntämisessä huomioidaan hakijoiden sitoutuminen kestävään kehitetykseen ja ilmastotyöhön.

Aloitteessa on hyviä ja toteuttamiskelpoisia ehdotuksia nuorten hyvinvoinnin tehostamiseksi. Nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisen eteen nuorisopalvelut tekee työtä jatkuvasti. Paikat, jossa nuoret viettävät aikaansa, toimivat esimerkkinä ilmastotyöstä omalla toiminnallaan, esimerkiksi kierrätyksellä. Tällä hetkellä osa nuorisotiloista, kuten monitoimitalon yhteydessä toimiva Syvälahden nuorisotila, kierrättää kaikki jätteet. Muuten yhtenäistä linjaa kierrätykseen tai muuhun ilmastotyöhön ei ole nuorisopalveluissa tehty. Keskustelutilaisuuksien ja työpajojen järjestäminen ympäristöteemalla on tapa saada nuoret mukaan ideoimaan ilmaston eteen tehtävää työtä ja jakaa tietoa kestävästä kehityksestä, mikä lisää tietoa ja vahvistaa kokemusta nuorten omista vaikutusmahdollisuuksista.

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.