Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta3920.05.20215

2047-2021 (02 05 01)

Kohdennetut erityisavustukset jalkautuvaan nuorisotyöhön

Tiivistelmä:

Jalkautuvaan nuorisotyöhön on ollut haettavissa enintään 30 000 euron suuruinen kohdennettu erityisavustus. Haku on ollut avoinna 12.4.-30.4.2021 välisenä aikana. Nuorisolautakunnan kohdennettua erityisavustusta jalkautuvaan nuorisotyöhön hakee kuusi yhdistystä. Haettava summa on 52 630 euroa. Erityisavustuksina esitetään jaettavaksi 30 000 euroa.

Nlk § 39

Toiminnanjohtaja Anna Harmava:

Ohje nuorisolautakunnan avustuksista 29.8.2019 §71 määrittää avustustoimintaa sekä antaa nuorisojärjestöille ja nuorten toimintaryhmille yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista ja myöntämisen edellytyksistä. Avustusten tarpeellisuutta ja määrää arvioitaessa otetaan huomioon hakijan toiminnan tarkoitus, laajuus ja laatu sekä muut rahoitusmahdollisuudet.

Avustettavan toiminnan on oltava nuorisolähtöistä. Nuorisolähtöisyyttä arvioidessa kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, ovatko projektit missä määrin nuorten itsensä suunnittelemia ja toteuttamia ja tukevatko ne nuorten omaa osallistumista ja vaikuttamista.

Kohdennettu erityisavustus on tarkoitettu yksittäisiin, kertaluonteisiin tapahtumiin ja toimintoihin, jotka eivät ole yhdistyksen toimintasuunnitelmassa. Tapahtuman tai toiminnon tulee kohdentua alle 29-vuotiaille. Avustettavia ryhmiä voivat olla myös aikuisjärjestöjen yhteydessä toimivat nuorten ryhmät.

Kohdennettua erityisavustusta myönnetään tiettynä ajankohtana toimeenpantavan tapahtuman toteuttamiseen kuten leiritoimintaan ja muihin toimintoihin, jotka tukevat nuorten omaa osallistumista ja vaikuttamista. Lautakunta voi harkintansa mukaan myöntää avustusta myös muuhun tarkoitukseen. Vuonna 2021 kohdennetuille erityisavustuksille on varattu 50 000 euron määräraha.

Kesä 2021 on yksi niitä ratkaisevia hetkiä, jolloin lapsille ja nuorille pitää olla tarjolla matalan kynnyksen mielekästä vapaa-ajan toimintaa, joilla voidaan ehkäistä pahoinvointia, sosiaalisia ongelmia, yksinäisyyttä, syrjäytymistä sekä häiriökäyttäytymistä. Jalkautuva nuorisotyö on nuorisotyön toimintamuoto, jossa ammattilaiset ja vapaaehtoiset turvalliset aikuiset kohtaavat nuoria siellä, missä he aikaansa viettävät. Jalkautuvalla toimintatavalla pystytään kohdentamaan työtä niihin ajankohtiin ja paikkoihin, joissa sille on eniten tarvetta.

Nuorisolautakunta on päättänyt 25.03.2021 § 20 erityisavustuksen ehdoista jalkautuvaan nuorisotyöhön. Haettava summa on enintään 30 000 euroa. Jalkautuvaan nuorisotyöhön kohdennettava erityisavustus maksetaan poikkeuksellisesti etukäteen. Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan Nuorisopalvelut määrittää jalkautuvan nuorisotyön kohdentamisesta eri alueille ja avustaa verkostoyhteistyössä, mutta järjestöt vastaavat itse osaavan henkilökunnan rekrytoinnista, koulutuksesta ja ohjauksesta.

Avustuksia myönnettäessä noudatetaan lautakunnan ohjeiden lisäksi kaupunginhallituksen 4.4.2016 § 143 hyväksymiä avustuksia koskevia yleisiä ohjeita. Avustuksen maksun ehtona on takaisinmaksusitoumus, jossa avustuksen saaja sitoutuu maksamaan takaisin toiminnan todellisten kustannusten ja maksetun avustuksen erotuksen sekä palauttamaan avustussumman kokonaisuudessaan siinä tapauksessa, että toiminta ei toteudu.

Haku on ollut avoinna 12.4.-30.4.2021 välisenä aikana. Nuorisolautakunnan kohdennettua erityisavustusta jalkautuvaan nuorisotyöhön hakee kuusi yhdistystä. Haettava summa on 52 630 euroa. Erityisavustuksina esitetään jaettavaksi 30 000 euroa.

Nuorisolautakunnan jäsenet ovat voineet tutustua hakemukseen sähköisessä hakujärjestelmässä.

Liite 1Kohdennettua erityisavustusta jalkautuvaan nuorisotyöhön hakeneet yhdistykset

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää myöntää kohdennetut erityisavustukset jalkautuvaan nuorisotyöhön liitteen 1 mukaisesti, mutta hylätä liitteissä mainituin perustein hakemukset 1, 4 ja 5.

Avustukset maksetaan etukäteen edellä kuvatulla takaisinmaksuehdolla kustannuspaikalta 25003/kansalaistoiminnan edistäminen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoDaisy Young Club ry
aoTurun Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys ry
aoTurun Som Nuoriso ry
aoTurun venäjänkielinen nuorisokulttuuriyhdistys Albatros ry
aoTurun 4H-yhdistys ry
aoValo-Valmennusyhdistys ry
mtpvKonsernihallinto, vapaa-aikatoimialan talouden toimialapalvelu
tpvXXXXX


Liitteet:

Nlk § 39
Liite 1:Kohdennettua erityisavustusta jalkautuvaan nuorisotyöhön hakeneet yhdistykset