Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta1925.03.20213

3613-2021 (12 05 05)

Tilannekatsaus nuorten työpaja Fendarin ja Turun etsivän nuorisotyön ruotsinkielisiin palveluihin

Tiivistelmä: -

Nlk § 19

Nuorispalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen:

Nuorisolautakunta päätti 19.11.2020 § 66, että ruotsinkielisen työpajatoiminnan sekä etsivän nuorisotyön asiakkaiden Turun kaupungin palveluun ohjausta tulee seurata ja tuoda lautakunnan käsittelyyn 2021 maaliskuun loppuun mennessä. Toiminnan sisällöstä ja toteutuksesta tulee samalla raportoida lautakunnalle tiedoksi. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota Ungdomsverkstad Trojan asiakkaiden sujuvaan ohjaukseen Turun kaupungin järjestämään työpaja- sekä kuntouttavaan toimintaan.

Taustaa:

Ungdomsverkstaden Troja, joko oli osa Kårkulla Samkommunia, päätti toimintansa 31.12.2020. Ungdomsverkstaden Trojan työpajan ja etsivän nuorisotyön palveluita käyttivät pääsääntöisesti ruotsinkieliset nuoret. Ungdomsverstaden Trojan työpajatoiminnalla ei ollut ns. sopimuksia Turun kaupungin kanssa, mikä tarkoittaa sitä, että esim. kuntouttavaa työtoimintaa ei Ungdomsverkstaden Trojassa voinut toteuttaa. Etsivässä nuorisotyössä Ungdomsverkstaden Trojalla oli kumppanuussopimus Turun kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Ilman em. kumppanuussopimusta, Troja ei olisi voinut saada opetus-ja kulttuuriministeriön myöntämää kohdennettua avustusta etsivän nuorisotyön toteuttamiseen.

Nykytilanne:

Ungdomsverstaden Trojan toiminnan päättyessä, Turun kaupungin nuorisopalvelut on puntaroinut erilaisia vaihtoehtoja nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön toteuttamiseksi Turussa ruotsin kielellä. Konsultoivia keskusteluja käyty mm. Lounais-Suomen aluehallintoviraston kanssa, joka on avainasemassa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen osalta. Nuorisopalveluissa on päädytty siihen, että vahvistamme olemassa olevia palveluitamme niin, että palveluja on saatavilla ruotsin kielellä. Tämä toteutetaan kahdella tavalla: 1) parantamalla henkilökunnan ruotsin kielen osaamista kielikoulutuksella ja 2) henkilöstöratkaisuilla. Tämä vaihtoehto on kustannustehokkain ja takaa palveluiden monipuolisuuden.

Nuorisopalveluissa on tehty alkuvuoden aikana vakanssijärjestelyjä, joilla nuorten työpajatoiminnan valmennukseen ja etsivään nuorisotyöhön voidaan osoittaa ruotsinkielistä osaamista. Vakanssit menevät ulkoiseen hakuun ja kelpoisuusehtoina ovat molempien kotimaisten kielten hyvä osaaminen. Nuorten työpajatoiminnan vakanssijärjestely on edennyt siten, että hakuprosessi on mahdollista toteuttaa maalis-huhtikuun vaihteessa. Etsivässä nuorisotyössä palvelua on koko ajan pystytty toteuttamaan molemmilla kotimaisilla kielillä olemassa olevan henkilökunnan voimin, mutta lisäresurssia palveluun haetaan vielä yhdellä henkilötyövuodella. Tämän vakanssijärjestelyn prosessi saadaan valmiiksi kevään 2021 aikana.

Henkilökunnan kielikoulutuksen toteuttajaksi on valittu HUMAK. Koulutuksen tavoitteena on kehittää osallistujien kielitaitoa ammatillisissa tilanteissa ja kurssilla käsitellään nuorisoalan keskeistä ammattisanastoa, tilanteita ja aihepiirejä. Ensimmäinen koulutusjakso (ryhmän koko max 6 hlöä) toteutetaan etäopetuksena viikoittain huhtikuun 2021 aikana.

Vuoden 2021 aikana ruotsinkielisiä nuoria on ohjautunut seuraavasti: Etsivään nuorisotyöhön on ohjautunut neljä nuorta. Näistä kolme on ohjautunut toisen asteen oppilaitoksista ja yksi nuori ottanut itse yhteyttä. Nuorten työpaja Fendariin ei ole toistaiseksi ohjautunut yhtään ruotsinkielistä nuorta. Ruotsinkielistä viestintää on tehty etsivän nuorisotyön osalta sosiaalisessa mediassa. Toisen asteen oppilaitoksille ei ole tehty erityistä markkinointia, koska uudistuva, 1.8.2021 voimaan astuva oppivelvollisuuslaki muuttaa oppilaitosten ilmoitusvelvollisuutta keskeyttävistä nuorista etsivään nuorisotyöhön. Olemme valmistelemassa yhdessä sivistystoimialan kanssa ilmoituskäytänteitä ja -perusteita. Nuorten työpaja Fendarin ruotsinkielisen työpajapalvelun markkinointi odottaa henkilöstön lisäresurssia.

Kokouksessa asiaa on etäyhteydellä esittelemässä nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee tiedoksi tilannekatsauksen nuorten työpaja Fendarin ja Turun etsivän nuorisotyön ruotsinkielisiin palveluihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvitti nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen.