Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta2025.03.20214

2047-2021 (02 05 01)

Avustusmääräraha jalkautuvaan nuorisotyöhön

Tiivistelmä: -

Nlk § 20

Toiminnanjohtaja Anna Harmava:

Nuorisolautakunta on 28.1.2021 § 4 päättänyt jakaa 380 000 euron avustusmäärärahasta 330 000 euroa toiminta-avustuksina ja 50 000 euroa kohdennettuina erityisavustuksina. Nuorisolautakunnan 29.8.2019 § 71 hyväksymän avustusohjeen mukaan nuorisolautakunta myöntää toiminta-avustuksia ja kohdennettuja erityisavustuksia. Toiminta-avustus on tarkoitettu turkulaisten nuorisoyhdistysten ja niihin rinnastettavien aluejärjestöjen sääntömääräiseen ja toimintasuunnitelman mukaiseen yleisen nuorisotoiminnan toteuttamiseen. Kohdennettu erityisavustus on tarkoitettu yksittäisiin, kertaluonteisiin tapahtumiin ja toimintoihin, jotka eivät ole yhdistyksen toimintasuunnitelmassa. Tapahtuman tai toiminnon tulee kohdentua alle 29-vuotiaille. Kohdennettua erityisavustusta voi hakea ympäri vuoden.

Korona-aika on ollut raskasta lapsille ja nuorille. Erityisesti kuormitus on kertynyt niille, joilla on jo aiemmin ollut ongelmia esimerkiksi mielenterveyden kanssa tai haastava perhetilanne. Pitkittyvä korona-aika tulee vaikuttamaan lasten ja nuorten kokemuksiin ja elämään myös pidemmällä aikavälillä. Korona-aikana usein vaihdellaan lähi- ja etäopetuksen välillä, pidetään harrastustoiminta suljettuna ja rajoitetaan sosiaalisia kontakteja. Tämä kaikki kuormittaa lapsia ja nuoria.

Kesä 2021 on yksi niitä ratkaisevia hetkiä, jolloin lapsille ja nuorille pitää olla tarjolla matalan kynnyksen mielekästä vapaa-ajan toimintaa, joilla voidaan ehkäistä pahoinvointia, sosiaalisia ongelmia, yksinäisyyttä, syrjäytymistä sekä häiriökäyttäytymistä.

Ehdotus matalan kynnyksen toiminnaksi on jalkautuva nuorisotyötoiminta. Jalkautuva nuorisotyö on nuorisotyön toimintamuoto, jossa ammattilaiset ja vapaaehtoiset turvalliset aikuiset kohtaavat nuoria siellä, missä he aikaansa viettävät. Jalkautuvalla toimintatavalla pystytään kohdentamaan työtä niihin ajankohtiin ja paikkoihin, joissa sille on eniten tarvetta. Nuoria tullaan kohtaamaan sellaisilla alueilla, joissa nuorisotyö on vähäistä tai puuttuu kokonaan.

Ehdotus jalkautuvaan nuorisotyöhön on malli, jossa Turun alueen nuorisojärjestöt toteuttavat jalkautuvaa nuorisotyötä ajalla 1.6.2021 – 31.12.2021.

Jalkautuvaan nuorisotyöhön ehdotetaan alustavasti kohdennettavan 30 000 euroa kohdennettuihin erityisavustuksiin tarkoitetusta 50 000 eurosta. Muihin kohdennettuihin erityisavustuksiin jää näin käytettäväksi 20 000 euroa vuodelle 2021. Jalkautuvan nuorisotyötoiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa on tarkoituksenmukaista antaa mahdollisimman paljon päätäntävaltaa nuorisoyhdistyksille. Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut avustaa jalkautuvan nuorisotyön kohdentamisessa mutta järjestöt vastaavat itse osaavan henkilökunnan rekrytoinnista, koulutuksesta ja ohjauksesta. Kaikille turkulaisille nuorisoyhdistyksille halutaan tarjota mahdollisuus osallistua prosessiin. Kohdennetun erityisavustuksen on arvioitu olevan tarkoituksenmukaisin taloudellisen tuen muoto.

Kertaluonteisena tukena jalkautuvan nuorisotyön avustus täyttäisi kohdennetun erityisavustuksen ehdot muilta paitsi myönnettävän avustussumman sekä maksatusehtojen osalta. Nykyisen avustusohjeen määrittämä katto kohdennetulle erityisavustukselle on 1000 euroa ja koska alustava arvio toiminnan toteuttamiselle on 30 000 euroa, tulisi tähän tarkoitukseen kohdennetun avustuksen enimmäismäärää nostaa poikkeuksellisesti 30 000 euroon. Avustusohjeessa myös määritetään, että kohdennettu erityisavustus maksetaan toteutuneiden kustannusten perusteella jälkikäteen. Toiminnan alustava kustannusarvio on niin suuri, että hakijoina mahdollisesti olevat nuorisoyhdistykset tai – järjestöt joutuisivat ottamaan kohtuuttoman taloudellisen taakan hankkiessaan tarvittavat varat etukäteen.

Sen vuoksi jalkautuvaan nuorisotyöhön kohdennettava erityisavustus tulisi maksaa poikkeuksellisesti etukäteen. Avustuksen maksun ehtona on takaisinmaksusitoumus, jossa avustuksen saaja sitoutuu maksamaan takaisin toiminnan todellisten kustannusten ja maksetun avustuksen erotuksen sekä palauttamaan avustussumman kokonaisuudessaan siinä tapauksessa, että toiminta ei toteudu.

Avustuksen hakuajaksi on suunniteltu 12.– 30.4.2021, jolloin esitys avustuksen myöntämisestä tulisi nuorisolautakunnan kokoukseen päätettäväksi 20.5.2021.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää, että

- Jalkautuvaan nuorisotyöhön varataan avustusmäärärahoista 30 000 euron suuruinen kohdennettu erityisavustus

- Toimintaan tarvittavat materiaalit tulee olla hankittuna 31.12.2021 mennessä.

- Avustusta voivat hakea avustusohjeen mukaisesti turkulaiset nuorisoyhdistykset ja niihin rinnastettavat aluejärjestöt, joiden toiminta kohdentuu alle 29-vuotiaille.

- Avustuksen hakuaika on 12. - 30.4.2021

- Avustus maksetaan etukäteen edellä kuvatulla takaisinmaksuehdolla kustannuspaikalta 25003

- Päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvitti toiminnanjohtaja Anna Harmava.