Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta9614.11.20194

13265-2019 (12 05 06, 02 05 01)

Avustusmääräraha skeittirampin rakentamiseen

Tiivistelmä:

Kupittaan puiston skeittiramppi jouduttiin aiemmin tänä vuonna purkamaan sen huonon kunnon vuoksi. Asiasta käytyjen neuvottelujen pohjalta on todettu, että rakennelman korvaaminen on tarkoituksenmukaista ja kaikille alan harrastusyhdistyksille halutaan tarjota mahdollisuus osallistua prosessiin. Nuorisolautakunnalle esitetään, että Kupittaan puretun skeittirampin korvaavan rakennelman toteuttamiseksi myönnetään enintään 10 000 euron suuruinen avustus ja että avustusta voivat 18.11.2019-2.12.2019 välisenä aikana hakea turkulaiset nuorisoyhdistykset ja niihin rinnastettavat nuorison aluejärjestöt.

Nlk § 96

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja nuorisopalvelupäällikkö Toni Ekroos:

Nuorisolautakunta on 31.1.2019 § 4 päättänyt ohjeellisena jakaa 153 300 euron avustusmäärärahasta 130 000 euroa toiminta-avustuksina ja 23 300 euroa projektiavustuksina. Nuorisolautakunnan 29.8.2019 1 71 hyväksymän avustusohjeen mukaan nuorisolautakunta myöntää toiminta-avustuksia ja kohdennettuja erityisavustuksia. Toiminta-avustus on tarkoitettu turkulaisten nuorisoyhdistysten ja niihin rinnastettavien aluejärjestöjen sääntömääräiseen ja toimintasuunnitelman mukaiseen yleisen nuorisotoiminnan toteuttamiseen. Kohdennettu erityisavustus on tarkoitettu yksittäisiin, kertaluonteisiin tapahtumiin ja toimintoihin, jotka eivät ole yhdistyksen toimintasuunnitelmassa. Tapahtuman tai toiminnon tulee kohdentua alle 29-vuotiaille. Kohdennettua erityisavustusta voi hakea ympäri vuoden.

Keväällä 2019 nuorisopalveluiden hallinnoima Kupittaan skeittiramppi jouduttiin sen huonon kunnon vuoksi purkamaan. Skeittiramppi oli maksuton matalan kynnyksen liikuntapalvelu ja sellaisena osa turkulaista elävää kaupunkikulttuuria. Kokonaisuutena arvioiden ulkoskeittipaikkoja on melko vähän, joten Kupittaan ramppi tulisi korvata. Asiasta on rampin purkamisen jälkeen käyty neuvotteluja kaupungin nuorisopalvelujen, liikuntapalvelujen sekä kyseisten lajiyhdistysten edustajien kesken. Kaupunginvaltuutettu Jaakko Lindfors teki asiasta 25.2.2019 § 38 myös valtuustoaloitteen.

Nopein vaihtoehto korvaavan skeittirampin rakentamiselle on malli, jossa skeitti- ja BMX-harrastajat rakennuttavat harrastajien tarpeisiin soveltuvan rampin tai vastaavan rakennelman ja vastaavat sen kunnossapidosta sekä rakentamisessa vaadittavista luvista. Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut  ja liikuntapalvelut voivat avustaa lupaprosessin valmistelussa ja soveltuvan tontin löytämisessä.

Kupittaalta puretun korvaavan skeittirampin alustava rakennuskustannusarvio on 10 000 euroa. Rampin tai vastaavan rakennelman suunnittelussa ja toteutuksessa on tarkoituksenmukaista antaa mahdollisimman paljon päätäntävaltaa harrastajille. Kaikille alan harrastusyhdistyksille ja –ryhmille halutaan lisäksi tarjota mahdollisuus osallistua prosessiin. Kohdennetun erityisavustuksen on arvioitu olevan tarkoituksenmukaisin taloudellisen tuen muoto.

Skeittirampin rakentamisavustus kohdistuu nuorten keskuudessa suositun lajin harrastusolosuhteiden parantamiseen ja lajin harrastajilta saadun palautteen sekä nuorisopalvelujen ja liikuntapalvelujen oman kokemuksen mukaan skeitti- ja BMX-harrastuksella on vaikutusta myös nuorten omaehtoisen toiminnan, osallisuuden kokemuksen ja yhteiskunnallisen aktiivisuuden kehittymiseen.

Kertaluonteisena tukena skeittirampin rakentamisavustus täyttäisi kohdennetun erityisavustuksen ehdot muilta paitsi myönnettävän avustussumman sekä maksatusehtojen osalta. Nykyisen avustusohjeen määrittämä katto kohdennetulle erityisavustukselle on 1000 euroa ja koska alustava rakennusarvio korvaavalle skeittirampille on 10 000 euroa, tulisi tähän tarkoitukseen kohdennetun avustuksen enimmäismäärää nostaa poikkeuksellisesti 10 000 euroon. Avustusohjeessa myös määritetään, että kohdennettu erityisavustus maksetaan toteutuneiden kustannusten perusteella jälkikäteen. Skeittirampin alustava kustannusarvio on niin suuri, että hakijoina mahdollisesti olevat nuorisoyhdistykset tai – järjestöt joutuisivat ottamaan kohtuuttoman taloudellisen taakan hankkiessaan rakentamiseen tarvittavat varat etukäteen.

Sen vuoksi skeittirampin rakentamiseen kohdennettava erityisavustus tulisi maksaa poikkeuksellisesti etukäteen. Avustuksen maksun ehtona on takaisinmaksusitoumus, jossa avustuksen saaja sitoutuu maksamaan takaisin rakennuksen todellisten kustannusten ja maksetun avustuksen erotuksen sekä palauttamaan avustussumman kokonaisuudessaan siinä tapauksessa, että rakennushanke ei toteudu.

Avustuksen hakuajaksi on suunniteltu 18.11.2019 - 2.12.2019, jolloin esitys avustuksen myöntämisestä tulisi nuorisolautakunnan kokoukseen päätettäväksi 12.12.2019.

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.