Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta9514.11.20193

13254-2019 (12 05 04, 07 02 01)

Raportti Turun kaupungin nuorten työpaja Fendarin leiristä Inarin Nukkumajoelle 28.9. - 6.10.2019

Tiivistelmä: -

Nlk § 95

Nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen:

Nuorten työpaja Fendari teki jo toisen kerran luonto- ja valokuvausmatkan Inarin Nukkumajoen leirikämpälle. Osallistujia oli yhdeksän nuorta ja kolme ohjaajaa.

Leirin tavoitteena oli lisätä tietoisuutta lappilaisesta elämäntavasta ja saamelaiskulttuurista, tutustua Ylä-Lapin monimuotoiseen luontoon, lisätä luonnossa liikkumisen taitoja, ryhmäytyminen, yhteistyötaitojen lisääminen sekä erilaisuuden hyväksyminen.

Tavoitteisiin pääsemiseksi leiriviikon aikana ohjelmassa oli tutustumiskäynti saamelaismuseo Siidaan, retki Utsjoelle ja Nuorgamiin (joissa saamelaiskulttuuri elää edelleenkin vahvana) sekä retkeilemällä Nukkumajoen lähiympäristössä. Luonnossa liikkumisen taitoja lisättiin päivittäisillä retkillä mm. Pyhä-Nattasten tunturiin, kalastusretkellä Tuulispäille ja Tuulisjärvelle. Ruokailut tapahtuivat aina mahdollisuuksien mukaisesti laavuilla ja tulipaikoilla.

Ryhmäytyminen ja sosiaalinen vahvistaminen toteutui kaiken toiminnan lomassa. Koko leiriryhmä toimi ja teki asioita ryhmänä, arjen työtehtävät jaettiin tasapuolisesti, ennalta sovituista säännöistä pidettiin kiinni ja vastuu leirin onnistumisesta kannettiin yhdessä.

Tavoitteisiin päästiin erittäin hyvin.

Nuoren palautteita leiristä:

”Parasta oli tutustua Fendarin pajojen nuoriin ja ohjaajiin älyttömän upeissa maisemissa! Pahinta oli lähteä kotiin.”

”Parasta oli rauhoittuminen ja pysähtyminen kiireisessä arjessa. Ja maisemat tietysti. Eikä hyvä porukkakaan haitannut. Ikävintä oli kun vessassa ei voinut heti pestä käsiä. Lähtisin mielelläni uudestaan.”

”Parasta oli päästä rauhoittumaan luonnossa ja saada tollanen ihan uus kokemus ihan mahtavien ihmisten kanssa. Lähtisin ehdottomasti uudestaan.”

Kokouksessa Inarin leiriä esittelee työpajaohjaaja Jere Ruohonen.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee tiedoksi raportin Fendarin Inarin Nukkumajoen leiristä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvittivät työpajaohjaaja Jere Ruohonen ja nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen