Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta8624.10.20195

12373-2019 (00 01 00, 12 05 02)

Hansan-korttelin nuorisotilan toiminnan järjestämisen kilpailutus

Tiivistelmä:

Turun kaupungin nuorisopalvelut hakee lupaa kilpailuttaa avoimella menettelyllä Hansa-korttelin nuorisoti-lan toiminnan järjestämisen neljän vuoden ajaksi, joista kaksi viimeistä vuotta olisivat optiovuosia. Kilpailu-tuksen kokonaisarvo koko sopimuskauden ajalta tulisi olemaan arviolta enintään 660 000 euroa.

Nlk § 86

Nuorisopalvelupäällikkö Toni Ekroos:

Hansan nuorisotilan toiminta

Kauppakeskus Hansassa toimii nuorisotila. Kaikille nuorille avoimen palvelun tavoitteena on tarjota nuorille päihteetön ja turvallinen kohtaamispaikka, puuttua lisääntyneeseen nuorten häiriökäyttäytymiseen sekä lisätä turvallisuuden tunnetta kauppakeskuksessa yhteistyömallin avulla. Tarvittaessa nuoria jatko-ohjataan hakeutumaan muihin palveluihin esim. päihteiden käyttöön, opintovaikeuksiin tai muihin ilmiöihin liittyen. Hansan nuorisotilassa tehdään tiivistä moniammatillista yhteistyötä mm. poliisin ja lastensuojelun kanssa.  Kävijämäärät Hansan nuorisotilassa ovat korkeat. Nuorisotila on auki viitenä päivänä viikossa ja keskimääräinen kävijämäärä on noin 100 nuorta päivässä.

Nuorisotilan toiminta on järjestetty vuosina 2017-2019 Turun kaupungin, Kauppakeskus Hansan ja Turun NMKY ry:n yhteistyönä. Vuosina 2017-2018 ja kevään 2019 toiminta on järjestetty Turun kaupungin konsernihallinnon rahoittamana. Nuorisopalveluiden osuus on tuotettu sisäisin henkilöstöjärjestelyin kohdentamalla toisen nuorisotilan henkilökunnan työpanosta Hansaan. Ajalla 1.9.-31.12.2019 Hansan nuorisotilan toiminnan järjestämisestä vastaa Turun NMKY ry Turun kaupungin nuorisopalvelujen rahoittamana vapaa-aikatoimialan toimialajohtajan päätöksellä. Päätöspöytäkirja Nuorisolautakunta 29.8.2019§35.

Perusteet kilpailutuksen käynnistämiselle

Turun kaupungin nuorisopalveluiden strategisina painopisteinä ovat sekä yhdenvertaisuuden edistäminen ja eriarvoistumisen vähentäminen, osallisuuden ja aktiivisen kansalaisuuden edistäminen ettäkumppanuustoiminnan kehittäminen. Yhtenä tärkeimpänä keinona näiden tavoitteiden saavuttamisessa on kattavan nuorten palveluiden verkoston ylläpitäminen Turussa sekä ammattitaitoisen yhteistyöverkoston vahvistaminen.

Hansan nuorisotila ja sen toiminta koetaan tärkeänä koko keskusta-alueen nuorten ja perheiden palveluiden ja hyvinvoinnin kannalta. Tilasta ja toiminnasta saadut kokemukset ovat osoittaneet tilan olevan tarpeellinen ja toimintaa pitäisi jatkaa sekä suunnitella pidemmällä aikajänteellä. Pitkäjänteinen ja pysyvä toiminta edellyttäisi saman järjestäjätahon ja henkilöstön pysyvyyttä.Nuorisopalveluilla ei ole lyhyellä aikavälillä/lähivuosina osoittaa omaa vakituista henkilökuntaa Hansan nuorisotilatoimintaan.

Nuorisopalvelut esittää Hansan nuorisotilatoiminnan kilpailutuksen käynnistämistä. Tavoitteena olisi saada kilpailutus käynnistettyä lokakuun lopulla, jotta hankintapäätös ehdittäisiin käsitellä joulukuun lautakunnassa ja toiminta voisi käynnistyä tammikuun alkupuolella. Nuorisopalvelut on anonut kaupunginvaltuustolta lisämäärärahaa kilpailutusta varten. Kaupunginvaltuusto tekee päätöksen lisämäärärahasta marraskuussa, joten kilpailutus voidaan tarvittaessa keskeyttää jos lisämäärärahaa ei myönnetä.

Hansan nuorisotilan toiminnan järjestämisen kriteerit

Turun kaupungin nuorisopalveluiden ja tulevan palvelutuottajan yhteistyön tarkoituksena on, että palvelutuottaja tuottaa Hansan nuorisotilassa sekä ydinkeskustan alueella itse laatimiensa ja tilaajan kanssa yhteisesti hyväksymien suunnitelmien mukaisesti toimintaa nuorille. Kaupunki osoittaa puolestaan tähän tarkoitukseen ja toimintaan hankitun irtaimiston. Osapuolet järjestävät keskinäisen toiminnan kehittämistä edistävän yhteistyön ja seurannan. Yhteistyö vahvistetaan erillisellä hankintasopimuksella.

Edellä mainittujen kriteerien lisäksi Hansan nuorisotoiminnassa tulee toteuttaa Turun kaupungin nuorisopalvelujen peruslähtökohtaa, että nuorisotila on nuorten oma paikka. Toiminta tulee suunnata 9–18-vuotiaille ja muiden nuorisotilojen tapaan siellä tulee olla mahdollisuus pelailuun, yhdessä tekemiseen ja omien ideoiden toteuttamiseen. Keskustassa liikkuvien ja asuvien nuorten erityistarpeet tulee myös huomioida ja kohdennettua toimintaa tulee suunnata tarpeen mukaan.

Avointa nuorten toimintaa tulee järjestää vähintään viitenä päivänä viikossa. Avointa nuorisotilatoimintaa täydentävänä toimintana tulee tarpeen mukaan tehdä kouluyhteistyötä ja katutyötä keskustan alueella.  Lisäksi sopimukseen voidaan sisällyttää muuta nuorisotyötä. Tila tulee voida antaa myös nuorten ryhmien käyttöön tarvittaessa.

Kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta

Vapaa-aikatoimiala on valmistellut kilpailuttamismenettelyä yhteistyössä strategisen hankinnan kanssa. Kilpailutusmenettelyksi valittiin avoin hankintamenettely kansallisen kynnysarvon ylittävänä.

Hansan nuorisotilan toiminnan järjestämiseen ostetaan palveluja vuosittain arviolta noin 165 000 eurolla riippuen toiminnan laajuudesta. Sopimuskausi alkaa aikaisintaan tammikuussa 2020 ja jatkuu vähintään 2022 vuoden loppuun asti. Tämän jälkeen voidaan ottaa myös käyttöön kaksi optiovuotta. Toiminnan järjestämisen edellytyksenä on, että Hansa-kortteli osoittaa toiminnalle sopivan tilan ilman vuokrakustannuksia. Palveluntuottajiksi haetaan yksityisiä palveluntuottajia. Toiminta toteutetaan sopimuskauden ajan palveluntuottajan ja Turun kaupungin yhteisesti hyväksymien suunnitelmien mukaisesti.  

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, EU:n virallisen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED)-tietokannassa EU:n laajuisesti. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Tarjouspalvelu.fi -tarjousportaalissa

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Tarjoukset vertaillaan alustavan suunnitelman mukaan palvelun hinnan lisäksi toiminnan järjestämiseen kohdistuvien laatutekijöiden, kuten kokemus ja tulokset vastaavan toiminnan järjestämisestä sekä henkilökunnan osaamis- ja koulutustaso, perusteella.Palveluntuottajan henkilöstöltä edellytetään ammatillista osaamista, yhteistyökykyä ja joustavuutta sekä riittävää kielitaitoa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää oikeuttaa nuorisopalvelut yhteistyössä strategisen hankinnan kanssa käynnistämään avoimella menettelyllä kilpailutuksen Hansa-korttelin nuorisotilan toiminnan järjestämisestä vuosille 2020-2021 optiolla vuosille 2022-2023. Option käytöstä päätetään erikseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, strateginen hankinta