Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta6729.08.20193

4766-2018 (12 05 06)

Tilannekatsaus Maarian nuorisotilan toiminnasta ja nuorisotalon toiminnan esittely

Tiivistelmä: -

Nlk § 67

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen ja toiminnanjohtaja Ilpo Virtanen:

Nuorisolautakunta on käsitellyt tilannekatsausta Maarian nuorisotalon toiminnasta 17.5.2018 § 48 ja 13.12.2018 § 126. Kokouksissa on esitelty Maarian nuorisotalon sen hetkistä tilannetta ja käyty keskustelua Yli-Maariassa sijaitsevan Ypsilonin monitoimitalon vaikutuksista Jäkärlän alueen nuoriin ja Maarian nuorisotalon toimintaan. Nuorisolautakunta linjasi, että toimintaa ei Maarian nuorisotalossa vielä lopeteta, vaan odotetaan Yli-Maarian nuorisotilan käynnistämisvaiheen yli ja että Jäkärlän alueen nuoria tulee ohjata aktiivisesti Ypsilonin monitoimitalossa sijaitsevan nuorisotilan käyttäjiksi ja ottaa heidät mukaan toiminnan suunnitteluun.

Maarian nuorisotalon toiminta jatkuu toistaiseksi. Maarian nuorisotalon toiminnasta raportoidaan nuorisolautakunnalle puolivuosittain. Yli-Maariassa sijaitseva Ypsilonin monitoimitalo otettiin käyttöön kuluvan vuoden tammikuussa. Ypsilonin palveluja ovat nuorisotila ja kirjasto, ala- ja yläkoulu, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, päiväkoti, kouluterveydenhuolto ja neuvolapalvelut.

Toiminta Maarian nuorisotalossa on muuttunut siltä osin, että aiemmin nuorisotalorakennuksesta noin puolet oli sivistystoimialan järjestämän koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan käytössä. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta on siirtynyt Maarian nuorisotalon tiloista Jäkärlän koululle. Kirjastopalveluilla on nuorisotalon eteisaulassa omatoimisesti käytettävä lainaus- ja palautuskaappi, jonka aineisto on suunnattu eri-ikäisille nuorisotalon käyttäjille. Tällä hetkellä Maarian nuorisotalon tila on nuorisotyön tarpeisiin turhan iso, nuorisopalvelut maksavat vuokraa koko rakennuksesta, vaikka nuorten käytössä on vain noin puolet rakennuksen pinta-alasta.

Maarian nuorisotalon kävijämäärä on kevään 2019 aikana on ollut jonkin verran pienempi verrattuna vuosiin 2016-2018. Nuorisotalon muiden järjestämän toiminnan kävijämäärät ovat myös vähentyneet verrattuna vuosiin 2016-2018. Kävijämäärävertailu on liitteenä (Liite1). Vaikka kävijämäärä on hieman laskenut, kokevat Maarian nuorisotalon käyttäjät alueen nuorisotilan hyvin tärkeäksi eivätkä pääsääntöisesti näe, että Ypsilon voisi toimia Jäkärlän nuorisotilana.

Pohjoisen alueen nuorisotalot ovat tehneet yhteisiä retkiä mm. huvipuistoon. Liikenneyhteydet ovat asettaneet haasteita nuorten liikkumiselle Jäkärlästä Ypsiloniin, julkisella liikenteellä Jäkärlästä pääsee Ypsiloniin toistaiseksi vain keskustan kautta.

Kevään 2019 aikana on tuotettu palveluseloste Maarian nuorisotalon toiminnasta ja palvelutarjonnasta (Liite 2).

Maarian nuorisotalon ohjaajat Tanja Kuokkanen ja Viivi Nikula esittelevät kokouksessa suullisesti Maarian nuorisotalon toimintaa.

Liite 1Maarian nuorisotalon kävijämäärä vertailu 2016 - 2019 (kuukausitaso)

Liite 2Maarian nuorisotalon palveluseloste

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä edellä olevan tilannekatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Nlk § 67
Liite 1:Maaria kävijämäärä vertailu
Liite 2:Maaria nuorisotilan palveluseloste