Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta7129.08.20191

6184-2019 (02 05 01)

Nuorisolautakunnan avustusohjeen päivitys

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunta myöntää avustuksia turkulaisten nuorisojärjestöjen ja varhaisnuorisojärjestöjen toimintaan ja turkulaisille nuorten toimintaryhmille. Nuorisolautakunnalla on käytössään avustusohje, joka määrittää avustustoimintaa yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista ja myöntämisen edellytyksistä sekä hakuajoista.

Nlk § 71

Toiminnanjohtaja Jaana Ranta-aho:

Nuorisolautakunta myöntää avustuksia turkulaisten nuorisojärjestöjen ja varhaisnuorisojärjestöjen toimintaan ja turkulaisille nuorten ryhmille, joiden toiminta on suunnattu alle 29-vuotiaille.

Avustuksilla tuetaan toimintaa, joka edistää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tukee arjen rakentumista ja myötävaikuttaa nuorisotyön yleiseen kehittämiseen. Avustettavan toiminnan tulee olla nuorisolähtöistä, kaupungin linjausten mukaista sekä tukea nuorisolautakunnan painopisteitä.

Nuorisolautakunnan tämänhetkiset avustusmuodot ovat toiminta-avustus, projektiavustus sekä sopimuspohjainen avustus.

Nuorisolautakunnalla on käytössään 20.2.2014 § 23 hyväksytty avustusohje, joka määrittää avustustoimintaa sekä antaa nuorisojärjestöille ja nuorten toimintaryhmille yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista, myöntämisen edellytyksistä ja hakuajoista.

Avustusohjeen uudistamista varten perustettiin työryhmä, jossa on ollut edustus nuorisolautakunnan jäsenistä sekä viranhaltijoista. Lisäksi on kuultu nuorisojärjestöjen edustajia.

Nuorisolautakunta päätti kokouksessaan 16.5.2019 § 41 seuraavista muutoksista, jotka nyt päivitetään avustusohjeeseen:

-       Avustusmuotoja on jatkossa kaksi: toiminta-avustus ja kohdennettu erityisavustus.

-       Erillinen, kolmevuotinen avustussopimus voidaan solmia harkinnan mukaan nuorisolautakunnan toiminta-avustusta saavan järjestön kanssa.

-       Toiminta-avustusten hakuaika on jatkossa lokakuu (1.-31.10.)

-       Projektiavustuksen nimi muuttuu kohdennetuksi erityisavustukseksi ja haettava summa per hakemus voi olla maksimissaan 1000 euroa.

Lisäksi ohjeeseen kirjataan, että:

-       Kohdennetut erityisavustukset ovat haettavana ympärivuotisesti ja ne käsitellään vähintään kolme kertaa vuodessa nuorisolautakunnan kokouksessa: helmi-, touko- ja syyskuussa.

-       Kohdennettua eritysavustusta voidaan myöntää harkinnan mukaan myös hakijalle, joka saa

nuorisolautakunnan toiminta-avustusta.

Avustusohjeen uudistuksessa on otettu huomioon myös 16.5.2019 § 41 nuorisolautakunnan hyväksymän pisteytysmallin käyttöönotto.

Esiteltävää pisteytysmallia on työstetty avustusohjeen uudistamista varten perustetussa työryhmässä, jossa on ollut edustus lautakunnan jäsenistä sekä viranhaltijoista. Pisteytysjärjestelmää ovat kommentoineet myös sopimuspohjaista avustusta saavien järjestöjen edustajat sekä järjestökohtaisissa tapaamisissa että yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Pisteytysmalli on tarkoitus ottaa käyttöön seuraavassa toiminta-avustushaussa, joka alkaa 1.10.2019. Kaikki hakemukset pisteytetään uuden mallin mukaan, mutta toiminta-avustukset vuodelle 2020 jaetaan edelleen aiempien jakoperusteiden mukaisesti. Avustusten myöntämisessä vuosi 2020 on ns. ylimenovuosi, jolloin uuden pisteytysmallin toimivuutta testataan ja kehitetään. Pisteytysmallin mukaisesti avustukset jaetaan ensimmäisen kerran vuonna 2021.

Liite 1Ohje nuorisolautakunnan avustuksista

Liite 2Pisteytysmalli

Oheismateriaali 1Hakulomakemalli

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan nuorisolautakunnan avustusohjeen ja kumota nuorisolautakunnan 20.2.2014 § 23 tekemällä päätöksellä hyväksytyn ohjeen.

Lisäksi nuorisolautakunta päättää, että:

- avustusten myöntämisessä ja avustusten tarpeellisuuden ja määrän arvioinnissa otetaan 30.9.2019 alkaen käyttöön pisteytysmalli liitteen 2 mukaisena.

- avustukset jaetaan ensimmäisen kerran pisteytysmallin mukaisesti vuodelle 2021.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että liitteen 2 "Taulukko" kohtaan sarakkeeseen "Toiminnan säännöllisyys" kohtien "Vähintään 10 tapahtumaa/kerhoa/tms. vuodessa" ja "Vähintään 2 tapahtuma/kerho/tms. viikossa" väliin lisättiin kohta; 'Vähintään 1 tapahtuma/kerho/tms. viikossa'.

Päätös tehtiin Jäntin ehdotuksesta Rantasen kannattamana yksimielisesti.


Liitteet:

Nlk § 71
Liite 1:Ohje nuorisolautakunnan avustuksista
Liite 2:Pisteytysmalli
Liite 3:Pisteytysmalli (Nlk 29.8.2019)