Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta4116.05.20195

6184-2019 (02 05 01)

Avustusrakenteen uudistaminen

Tiivistelmä: -

Nlk § 41

Toiminnanjohtaja Jaana Ranta-aho:

Nuorisolautakunta päättää harkintansa nojalla nuorisotyön avustusten myöntämisestä, määrästä ja käyttötarkoituksesta. Nuorisotyön avustuksilla tuetaan toimintaa, joka edistää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tukee arjen rakentumista ja/tai myötävaikuttaa nuorisotyön yleiseen kehittämiseen. Avustusten tarpeellisuutta ja määrää arvioitaessa otetaan huomioon hakijan toiminnan tarkoitus, laajuus ja laatu sekä muut rahoitusmahdollisuudet. Nuorisolautakunnan avustusmuodot ovat projektiavustus, toiminta-avustus ja sopimuspohjainen avustus.

Nykyisen avustusohjeen mukaan toiminta-avustusta yleisen nuorisotoiminnan toteuttamiseen voivat hakea sellaiset turkulaiset nuorisoyhdistykset ja niihin rinnastettavat aluejärjestöt, joiden jäsenistä 2/3 on alle 29-vuotiaita. Projektiavustus on tarkoitettu nuorten itsensä järjestämään, tiettynä ajankohtana toimeenpantavan tapahtuman kuten leiritoiminnan toteuttamiseen. Toiminnasta vastaavista henkilöistä 2/3 on oltava alle 29-vuotiaita.

Sopimuspohjaista avustusta voidaan myöntää turkulaiselle rekisteröidylle nuorisojärjestölle ja sellaiseen rinnastettavalle aluejärjestölle, joka sitoutuu lautakunnan erikseen hyväksymiin tulos- ja kasvatuksellisiin tavoitteisiin. Nuorisolautakunta hyväksyy sopimuksen ja avustuksen määrästä päätetään vuosittain.

Sopimuspohjaista avustusta saavien sopimukset solmitaan nykyisen avustusohjeen mukaan toistaiseksi voimassa oleviksi. Irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Tavoitteiden toteutumista seurataan vuosittaisilla arviointi- ja kehittämisneuvotteluilla.

Toiminta- ja sopimuspohjaiset avustukset ovat haettavissa Kulta2-järjestelmän kautta elo-syyskuussa ja projektiavustukset läpi vuoden.

Nuorisolautakunnan hyväksymässä avustusohjeessa (20.2.2014 § 23) määritetään avustusehtoja ja myöntämisen edellytyksiä sekä hakuaikoja.

Uudessa avustusrakenteessa avustusmuotoja on kaksi: toiminta-avustus ja kohdennettu erityisavustus (ent. projektiavustus). Lautakunta voi harkintansa mukaan solmia erillisen sopimuspohjaisen avustussopimuksen sellaisten järjestöjen kanssa, jotka saavat nuorisolautakunnan toiminta-avustusta, ja joiden tavoitteet ja toiminta ovat yhdensuuntaisia nuorisotoimen strategisen sopimuksen kehittämistoimenpiteiden ja nuorisolautakunnan toiminta-ajatuksen kanssa.

Avustusrakenteen uudistuksessa siirrytään pisteytysjärjestelmään. Nykyiset toistaiseksi voimassaolevat sopimuspohjaiset avustussopimukset irtisanotaan 30.6.2019 päättymään ennen vuoden loppua. Jatkossa sopimukset tulevat olemaan määräaikaisia kolmen vuoden sopimuksia. Uusiin sopimuksiin kirjataan selkeämmin esiin se, mitä yhteisiä tavoitteita tulevalla sopimuskumppanilla ja Turun kaupungin nuorisopalveluilla on.

Uudistuksessa toiminta-avustuksen hakuaika muuttuu lokakuulle, jolloin pisteytysjärjestelmä ehdotetaan otettavaksi käyttöön. Alkaa vuoden siirtymäaika (vuosi 2020), jonka aikana ei solmita uusia sopimuspohjaisia avustussopimuksia. Nykyisille sopimuspohjaisesti avustettaville mahdollistetaan kolmen vuoden siirtymäaika, joka kuitenkin raukeaa, jos järjestö solmii uuden sopimuspohjaisen avustussopimuksen Turun kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Tällöin avustussumma määräytyy pisteytyksen mukaan.

Uudet sopimuspohjaiset avustussopimukset vuodelle 2021 tehdään hakemusten perusteella kolmen vuoden määräajaksi.

Projektiavustuksen nimi muutetaan kohdennetuksi erityisavustukseksi, mikä kuvaa paremmin sen tarkoitusta tukea yksittäisiä, kertaluonteisia tapahtumia ja toimintoja, jotka eivät ole yhdistyksen toimintasuunnitelmassa. Lisäksi projektiavustukselle päätetään maksimisumma, joka olisi korkeintaan 1000 € per hakemus.

Oheismateriaali 1Pisteytysmalli

Oheismateriaali 2Lomakeluonnos

Toimialajohtaja Minna Sartes:

Ehdotus Nuorisolautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Nlk § 41
Liite 2:Pisteytysmalli