Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta2621.03.20195

3682-2019 (02 08 00, 12 05 06)

Halisten nuorisotilan toiminnan järjestämisen kilpailutus

Tiivistelmä:

Turun kaupungin nuorisopalvelut hakee lupaa kilpailuttaa avoimella menettelyllä Halisten nuorisotilan toiminnan järjestämisen neljän vuoden ajaksi, joista kaksi viimeistä vuotta olisivat optiovuosia. Kilpailutuksen kokonaisarvo koko sopimuskauden ajalta tulisi olemaan arviolta enintään 380 000 euroa.

Nlk § 26

Nuorisopalvelupäällikkö Toni Ekroos:

Tarve toiminnan järjestämiselle Halisten nuorisotilassa

Halisten nuorisotilan toiminta alkoi vuoden 2017 alussa. Halisten Koroisten liikekeskuksesta (Gregorius IX:n tie 8)vuokrattiin 290m² tila ja vuokrasopimus solmittiin 1.1.2017 alkaen viideksi vuodeksi.

Toimintaa Halisten nuorisotilassa on järjestänyt vuosina 2017 ja 2018 Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiritoimisto Turun kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen ja suunnitelman mukaisesti. Avointa nuorten toimintaa on tilassa järjestetty vähintään kolmena päivänä viikossa sekä yhtenä päivänä viikossa on tehty kouluyhteistyötä Nummen koulussa ja katutyötä Halisten alueella. Halisten avoimien ovien nuorisotoiminnassa on ollut mukana 35 – 40 nuorta illassa.

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiritoimisto on järjestänyt nuorisotoimintaa Nummen ja Halisten alueella Kuuvuoren nuorisotalossa vuosina 1997–2016 edellä mainitun kaltaisen kumppanuussopimuksen pohjalta. Toiminta päättyi Kuuvuoren nuorisotalolla ja siirtyi Halisten nuorisotilaan vuoden 2017 alusta lähtien. Toiminta on ollut Turun kaupungin nuorisopalveluiden näkökulmasta laadukasta ja hyvin järjestettyä.

SPR Varsinais-Suomen piiritoimistolle on vuonna 2018 maksettu Turun kaupungin nuorisopalveluiden talousarviosta Halisten nuorisotilatoimintaan 65.000 € (NLK 14.12.2017 § 118). Vuonna 2017 korvaus on ollut 64.000 €, jonka lisäksi on maksettu 10.000 €:n lisärahoitus uuden nuorisotilan käyttöönottoon liittyvien tilaisuuksien, toimintavälineiden hankintojen ja nuorten ideoimien sisustuksellisten ratkaisujen toteuttamiseen (mm. taide-/ graffitiseinä). (NLK 13.12.2016 § 121)

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiritoimisto laati talousarvion Halisten nuorisotoiminnan toteuttamiseksi vuodelle 2019. Talousarviossa esitettiin toiminnan toteuttamiseen 96 100 €, josta Turun kaupungin nuorisopalveluiden osuudeksi esitettiin 94 100€. Perusteluina korvauksen kasvattamiseksi olivat nopeasti kohonneet toiminnan kustannukset sekä ulkopuolisen varainkeruun vaikeutuminen. Yhteistyö SPR Varsinais-Suomen piiritoimiston ja Turun kaupungin nuorisopalvelujen välillä on sujunut hyvin ja nuorisopalvelut olikin halukas jatkamaan yhteistyötä Halisten nuorisotilan osalta. Kaupungin kiristyneen taloustilanteen ja sen myötä nuorisopalveluille myönnettyjen käyttömäärärahojen pienentyessä, ei nuorisopalveluilla ollut kuitenkaan mahdollista maksaa SPR Varsinais-Suomen piiritoimiston esittämää korvausta kokonaisuudessaan. SPR Varsinais-Suomen piiritoimistolle esitettiin maksettavaksi nuorisopalveluiden talousarviosta Halisten nuorisotilatoimintaan 74.000 € vuodelle 2019 (NLK 13.12.2018 § 123).

Halisten nuorisotilatoiminnan ohjausryhmässä 20.12.2018 SPR Varsinais-Suomen piiritoimiston toiminnanjohtaja ilmoitti, että myönnetty avustus 74 000€ ei riitä toiminnan pyörittämiseen, joten SPR Varsinais-Suomen piiritoimisto irtisanoo kumppanuussopimuksen. Sopimus irtisanotaan päättyväksi 30.6.2019. Samassa ohjausryhmän kokouksessa päätettiin, että mikäli Turun kaupungin nuorisopalveluilla on osoittaa Halisten nuorisotoiminnan järjestämiseen uusi toimija ennen 30.6.2019, maksetaan SPR Varsinais-Suomen piiritoimistolle avustusta siltä ajalta, kun se on pyörittänyt toimintaa.

Perusteet kilpailutuksen käynnistämiselle

Turun kaupungin nuorisopalveluiden strategisina painopisteinä ovat sekä yhdenvertaisuuden edistäminen ja eriarvoistumisen vähentäminen, osallisuuden ja aktiivisen kansalaisuuden edistäminen että kumppanuustoiminnan kehittäminen. Yhtenä tärkeimpänä keinona näiden tavoitteiden saavuttamisessa on kattavan nuorten palveluiden verkoston ylläpitäminen Turussa sekä ammattitaitoisen yhteistyöverkoston vahvistaminen.

Halisten nuorisotila ja sen toiminta koetaan tärkeänä koko Nummi-Halisten nuorten ja perheiden palveluiden ja hyvinvoinnin kannalta. Nuorisopalveluilla ei ole myöskään lyhyellä aikavälillä/lähivuosina osoittaa omaa vakituista henkilökuntaa Halisten nuorisotilatoimintaan.

Halisten nuorisotilan toiminnan järjestämisen kriteerit

Turun kaupungin nuorisopalveluiden ja tulevan kumppanitahon yhteistyön tarkoituksena on, että kumppanitaho tuottaa Halisten nuorisotilan vaikutusalueella itse laatimiensa ja sopijapuolen kanssa yhteisesti hyväksymien suunnitelmien mukaisesti toimintaa nuorille. Kaupunki osoittaa puolestaan tähän tarkoitukseen tilat ja toimintaan hankitun irtaimiston. Osapuolet järjestävät keskinäisen toiminnan kehittämistä edistävän yhteistyön ja seurannan. Yhteistyö vahvistetaan erillisellä yhteistyösopimuksella.

Edellä mainittujen kriteerien lisäksi Halisten alueen nuorisotoiminnassa tulee toteuttaa Turun kaupungin nuorisopalvelujen peruslähtökohtaa, että nuorisotila on nuorten oma paikka. Toiminta tulee suunnata 9–18-vuotiaille ja muiden nuorisotilojen tapaan siellä tulee olla mahdollisuus pelailuun, yhdessä tekemiseen ja omien ideoiden toteuttamiseen. Asuinalueen erityistarpeet tulee huomioida ja kohdennettua toimintaa tulee suunnata erityisesti alakouluikäisille, tytöille ja kotouttavana toimintana 18 – 29 vuotiaille miehille.

Halisten nuorisotilan toiminnan kantava periaate on sen suunnitteluvaiheesta asti ollut avoimuus. Tilasta on haluttu luoda kylätalomainen matalan kynnyksen kokoontumis- ja kohtaamispaikka, jossa alueen yhdistykset ja asukasryhmät voivat järjestää toimintaansa. Tilaan tulee siksi jatkossakin palvella alueen kaikkia ihmisiä ja alueella olevia toimijoita. Tilan jatkokehittämisen visiona tulee säilyä yhteisöllinen keskus, joka kokoaa sekä ammattimaisesti että kansalaislähtöisesti järjestetyt palvelut ja toiminnan tiiviisti ja keskitetysti yhteen niin, että ne mahdollisimman hyvin kohtaavat alueen ihmisten tarpeet ja toiveet.

Avointa nuorten toimintaa tulee järjestää vähintään kolmena päivänä viikossa sekä kouluyhteistyötä ja katutyötä Halisten alueella tulee tehdä vähintään yhtenä päivänä viikossa. Lisäksi sopimukseen voidaan sisällyttää muuta nuorisotyötä. Tilaa tulee voida vuokrata myös paikallisille yhdistyksille, jotka järjestävät toimintaa myös muille alueen ikä- ja kohderyhmille.

Kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta

Vapaa-aikatoimiala on valmistellut kilpailuttamismenettelyä yhteistyössä strategisen hankinnan kanssa. Kilpailutusmenettelyksi valittiin avoin hankintamenettely kansallisen kynnysarvon ylittävänä.

Halisten toiminnan järjestämiseen ostetaan palveluja vuosittain arviolta noin 90 000 -100 000 eurolla riippuen toiminnan laajuudesta. Sopimuskausi alkaa aikaisintaan elokuussa 2019 ja jatkuu 2022 vuoden loppuun asti edellyttäen, että nykyisin käytössä olevan tilan vuokrasopimusta jatketaan voimassa olevan sopimuksen jälkeen eli vuodesta 2021 eteenpäin. Vuodelta 2019 maksettava korvaus on enintään 40 000 euroa. Palveluntuottajiksi haetaan yksityisiä palveluntuottajia. Toiminta toteutetaan sopimuskauden ajan palveluntuottajan ja Turun kaupungin yhteisesti hyväksymien suunnitelmien mukaisesti.

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Tarjouspalvelu.fi -tarjousportaalissa.

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella.

Kaikki kelpoisuusvaatimukset täyttävät palveluntuottajat valitaan puitejärjestelyyn, jonka sisällä palveluntuottajat tarjousten vertailun mukaisessa paremmuusjärjestyksessä valikoituvat palvelun järjestäjiksi. Palveluntuottajan henkilöstöltä edellytetään ammatillista osaamista, yhteistyökykyä ja joustavuutta sekä riittävää kielitaitoa.

Puitejärjestelyyn valittujen tarjoajien kanssa palvelun tuottamisesta tehdään puitesopimus. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää, vaan toiminnan ohjauksesta sovitaan palveluntuottajien kanssa ostopalvelusopimuksilla erikseen.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä Halisten nuorisotilan toiminnan kilpailuttamisen edellä esitetyn mukaisesti yhteistyössä kaupungin strategisen hankinnan kanssa.

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.